Krzysztof Narewski| 

Piwo pomoże w walce z rakiem. Ma bardzo zdrowe składniki

22

Według naukowców z Uniwersytetu w Idaho zbawienne właściwości ma użyty do jego produkcji chmiel.

piwo
piwo (Fotolia, kzenon)

*Chodzi tu konkretnie o humuleny i lupulinę. *Te związki mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, co pomaga w zahamowaniu rozrostu nowotworu.

*Przed naukowcami stoi teraz kolejne wyzwanie. *Chcą zamienić te składniki w syntetyczny lek. Nie jest to proste, ale w przyszłości bardzo ułatwi produkcję lekarstw.

Kiedy chcemy wyciągnąć zdrowe składniki z chmielu, najpierw musimy sprawdzić czy to, co oddzieliliśmy rzeczywiście jest tym, czego szukamy. Robiąc to od razu w formie syntetycznej mamy co do tego pewność – mówi dr Kristopher Waynant

O tym, że piwo jest zdrowe mówi się już od dawna. Według naukowców może minimalizować ryzyko cukrzycy, choroby Alzheimera, wzmacnia kości i pomaga leczyć bezsenność. Trzeba jednak pamiętać, że są też wady. Jeśli pije się go za dużo, grożą nam problemy z wątrobą czy układem nerwowym. Dlatego kluczem jest umiar.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić