o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Dominika Czerniszewska
Dominika Czerniszewska
|

5 trików, które ułatwią życie w kuchni. Koniecznie je wypróbuj

5
Podziel się

Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, koniecznie zastosuj te triki. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne.

Naleśniki z butelki
Naleśniki z butelki (123RF)
bDpbTned

Naleśniki z butelki

Lubisz naleśniki, ale masz dosyć sterty brudnych naczyń podczas robienia. Wypróbuj prostą i szybką metodę. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy ci jedynie plastikowa butelka i lejek. Do pustego opakowania wsyp szklankę mąki, wlej mleko, trochę oleju i na koniec dodaj jajko. Następnie zakręć butelkę i potrząsaj ją tak długo, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Ciasto na naleśniki możesz od razu usmażyć, wylewając ciasto wprost z butelki albo wstawić do lodówki i przyrządzić rano na śniadanie.

Krótszy czas gotowania

Są produkty, które wymagają długiej obróbki termicznej. Jednak jest kilka sposobów jak to obejść. Do gotujących się buraków dodaj 2 łyżki cukru (na ok. 4 litry wody). Warzywa szybciej będą miękkie i słodsze. Jeśli gotujesz na przykład makaron lub ziemniaki wsyp sól dopiero, gdy woda zacznie wrzeć. Dodana wcześniej, przedłuży czas gotowania.

bDpbTnef

Mleko, które nie wykipi

Kiedy gotujesz mleko nie musisz cały czas przy nim stać, żeby nie wykipiało. Podstawa to gotowanie na małym ogniu, a zanim zaczniesz go gotować posmaruj wcześniej brzeg garnka masłem lub oliwą. Dzięki temu trikowi nie będziesz musiała cały czas zerkać na naczynie.

Testowanie świeżości jajek

Zastanawiasz się, czy jajko jest świeże? Istnieje proste rozwiązanie, jak to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze.

Przechowywanie resztek sosu

Ten pomysł, nie tylko kończy erę marnowania resztek sosów domowej roboty, ale rozwiązuje problem tych przepisów, gdzie sosu należy dodać zaledwie odrobinę. Od tej pory niezjedzoną część sosu przelewaj do foremek na kostki lodu i zamrażaj. Zdziwisz się jak często, zrobisz z niego użytek.

bDpbTneG
Źródło:
KOMENTARZE
(5)
Mizantropka e...
2 lata temu
Kupę należy robić do doniczek w kwiatami, zaoszczędzi się na nawozie i zapobiegnie się wizytom znajomych. Cóż to za oszczędność!
kkk
2 lata temu
niektóre rzeczy przydatne, ale ten ostatni pomysł z sosem budzi jakiś niesmak. Nie ma to jednak jak świeżutki sos, zrobiony i podany tego samego dnia.
Kasia
2 lata temu
Ja ostatnio sama piekę chleb gryczany z 2 składników :) Jest banalnie prosty, zdrowy i pyszny! A przepis mam z pelniasmakow pl
bDpbTneH
Paulina
2 lata temu
Zdanie zbudowane prawidłowo. Starsze jajko jest lżejsze, więc chyba logiczne że wypłynie. Mniej narzekania a więcej czytania ze zrozumieniem :/
Kucharz
2 lata temu
To w końcu które jajko świeże, bo tak zbudowane zdanie, że nic nie wiem
Najnowsze komentarze (5)
Paulina
2 lata temu
Zdanie zbudowane prawidłowo. Starsze jajko jest lżejsze, więc chyba logiczne że wypłynie. Mniej narzekania a więcej czytania ze zrozumieniem :/
Kucharz
2 lata temu
To w końcu które jajko świeże, bo tak zbudowane zdanie, że nic nie wiem
Mizantropka e...
2 lata temu
Kupę należy robić do doniczek w kwiatami, zaoszczędzi się na nawozie i zapobiegnie się wizytom znajomych. Cóż to za oszczędność!
Kasia
2 lata temu
Ja ostatnio sama piekę chleb gryczany z 2 składników :) Jest banalnie prosty, zdrowy i pyszny! A przepis mam z pelniasmakow pl
kkk
2 lata temu
niektóre rzeczy przydatne, ale ten ostatni pomysł z sosem budzi jakiś niesmak. Nie ma to jednak jak świeżutki sos, zrobiony i podany tego samego dnia.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić