o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Karolina Wójciga
Karolina Wójciga
|
aktualizacja

Barszcz ukraiński. W czym tkwi jego sekret?

5
Podziel się

Ile domów, a w nim kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Każdy przygotowuje go według swojej, sprawdzonej receptury. Dlatego pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński? My zapraszamy was po sprawdzony przepis na barszcz ukraiński ze świeżą kapustą.

Tradycyjny ukraiński barszcz to świetny sposób na rodzinny obiad.
Tradycyjny ukraiński barszcz to świetny sposób na rodzinny obiad. (iStock.com)
bDpbusZN

Czy do przygotowania barszczu ukraińskiego dopuszczalne jest użycie kiszonej kapusty zamiast białej? Otóż tak! Na Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Nasi wschodni sąsiedzi barszcz, do którego dodają fasolę, nazywają czernihowskim. Jak widać co kraj to obyczaj. Ale wszystkie warianty tej zupy łączy jedno – jest smaczna i rozgrzewająca. W sam raz na pierwsze jesienne chłody.

Zobacz także: Polecamy wideo: Sekret pysznego rosołu

Przepis na barszcz ukraiński

Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikach. Zupa, którą wam proponujemy to połączenie buraków, kapusty i innych warzyw i przypraw. Mamy nadzieję, że wam posmakuje.

bDpbusZP

Składniki:

  • ½ kg mięsa wołowego z kością,
  • 4 średniej wielkości buraki,
  • ¼ włoskiej kapusty,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka octu,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki (do zasmażki),
  • 2 łyżki masła (do zasmażki),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: gotowanie barszczu ukraińskiego zacznij od przygotowania wywaru. Umyj mięso, włóż je do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki albo sitka i zmniejsz ogień. Fasolę ugotuj.
Teraz obierz buraki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Starte buraki wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju, dodaj ocet, cukier i przecier pomidorowy. Wlej niewielką ilość oleju i duś buraczki aż staną się miękkie. Na drugiej patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebule i dodaj do nich starte ma tarce marchewkę i pietruszkę. Obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę, a kapustę poszatkuj. Do gotującego się wywaru dorzuć ziemniaki i zaczekaj, aż się zagotuje, a następnie dorzuć kapustę i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie dorzuć do wywaru zawartość obu patelni i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Czas na zasmażkę - na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i zacznij mieszać. Po pewnym czasie powstanie gęsta masa, wtedy dolej odrobinę wywaru i nadal mieszaj, aż uzyskasz gładką masę, a następnie dodaj zasmażkę do gotującej się zupy. Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut. Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz także wideo: Domowa zupa instant
bDpbusZV
bDpbutaq
Źródło:
KOMENTARZE
(5)
caroline_elvi...
3 lata temu
Ja dodajé czerwoną fasolę i wédzone kości wieprzowe. Polecam
anna
3 lata temu
Ale kombinacja a po co zasmażka? Ja wkładam kawałek kurczaka ,warzywa,listek,ziele i dwa duże buraki pokrojone byle jak i zalewam wodą i gotuję ok 1 godziny.Jednego buraka ścieram na tarce i dorzucam razem z ziemniakami do zupy,1/4 białej kapusty,puszka fasoli i gotuję jeszcze pół godziny.Sól,pieprz ,ocet ,miód i zabielam śmietaną.Jadł u mnie Ukrainiec i powiedział że taka jak u nich
frigga
3 lata temu
Co z tą fasolą? W spisie składników jej nie ma, a w przepisie jest.
bDpbutar
Karol
3 lata temu
To co z tą fasolą bo w składnikach jej nie ma a w przepisie jest ?
hgt
3 lata temu
z kapustą to fuj.
Najnowsze komentarze (5)
frigga
3 lata temu
Co z tą fasolą? W spisie składników jej nie ma, a w przepisie jest.
Karol
3 lata temu
To co z tą fasolą bo w składnikach jej nie ma a w przepisie jest ?
caroline_elvi...
3 lata temu
Ja dodajé czerwoną fasolę i wédzone kości wieprzowe. Polecam
anna
3 lata temu
Ale kombinacja a po co zasmażka? Ja wkładam kawałek kurczaka ,warzywa,listek,ziele i dwa duże buraki pokrojone byle jak i zalewam wodą i gotuję ok 1 godziny.Jednego buraka ścieram na tarce i dorzucam razem z ziemniakami do zupy,1/4 białej kapusty,puszka fasoli i gotuję jeszcze pół godziny.Sól,pieprz ,ocet ,miód i zabielam śmietaną.Jadł u mnie Ukrainiec i powiedział że taka jak u nich
hgt
3 lata temu
z kapustą to fuj.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić