o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Maja Strączek
|

Burger z grilla. Sprawdzony przepis Magdy Gessler

8
Podziel się

Magda Gessler przywróciła świetność wielu restauracjom. Jedną z nich jest "American Home" w Kielcach, której sztandarowym daniem jest domowy hamburger według przepisu słynnej restauratorki. Sezon grillowy to czas idealny, żeby takiego hamburgera przyrządzić sobie na własnej działce.

Domowe hamburgery według przepisu Magdy Gessler przewyższają po stokroć te z sieciówek
Domowe hamburgery według przepisu Magdy Gessler przewyższają po stokroć te z sieciówek (Instagram.com)
bDyCTUeZ

Do zrobienia hamburgerów a'la Magda Gessler potrzebujesz wołowiny, gorczycy, ziaren kolendry, pieprzu cayenne, pieprzu cytrynowego, świeżego imbiru, cebuli, czosnku i... zimnego rosołu.

Nie warto wybierać wołowiny zbyt chudej – dobry wkład do hamburgerów powstanie tylko wtedy, kiedy w mięsie jest tłuszcz. Można oczywiście dodać do niego oleju, ale nieco tłustsze mięso będzie lepszym wyborem. Warto również pamiętać o tym, że warunkiem perfekcyjnego smaku burgera jest jego soczystość. Restauratorka ma na to sprawdzony sposób - wystarczy mięso odpowiednio wyrobić, partiami dodając trochę schłodzonego rosołu. Dzięki temu burger będzie się rozpływał w ustach.

Przygotowane mięso należy przyprawić gorczycą, kolendrą, dwoma rodzajami świeżo zmielonego pieprzu, startą na tarce cebulą, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i świeżym, startym imbirem. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań.

bDyCTUfb

Z wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką i dodatkami: ketchupem lub majonezem i świeżymi warzywami. Voila! Ten przepis Magda Gessler zdradziła w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji", można więc mniemać, że gotowe burgery nie przyniosą nam wstydu przed gośćmi.

bDyCTUfC
KOMENTARZE
(8)
Zniesmaczony
3 lata temu
Magda Gessler budzi we mnie fizjologiczne obrzydzenie. Jak glizda, albo padlina.
gość
3 lata temu
Ona tak się zna na gotowaniu jak świnia na gwiazdach, tylko tyle i aż tyle.
Joki
3 lata temu
Na deser można im zalewajkę zrobić takie puree na playu i do tego orenżada w kolorze baroku wschodzącego z dodatkiem piwa bezalkoholowego.
bDyCTUfD
Paskal
3 lata temu
Kucharka w szkole lepiej gotuje...przynajmniej PUDER I LAKIER do zarcia nie leci...w Plonsku zrobila z knajpy taki syf ze tylko szczury tam teraz jedza
kaq
3 lata temu
Ładnie wyszła na tym zdjeciu
Najnowsze komentarze (8)
vgy
3 lata temu
Taaaaaa, cebula, czosnek i mycka, to najważniejsze składniki dobrego, koszernego burgera.
kaq
3 lata temu
Ładnie wyszła na tym zdjeciu
Hanys
3 lata temu
burger ze szkutami? nein danke...
Uwe
3 lata temu
burger ze szkutami? nein danke....
Paskal
3 lata temu
Kucharka w szkole lepiej gotuje...przynajmniej PUDER I LAKIER do zarcia nie leci...w Plonsku zrobila z knajpy taki syf ze tylko szczury tam teraz jedza
gość
3 lata temu
Ona tak się zna na gotowaniu jak świnia na gwiazdach, tylko tyle i aż tyle.
Joki
3 lata temu
Na deser można im zalewajkę zrobić takie puree na playu i do tego orenżada w kolorze baroku wschodzącego z dodatkiem piwa bezalkoholowego.
Zniesmaczony
3 lata temu
Magda Gessler budzi we mnie fizjologiczne obrzydzenie. Jak glizda, albo padlina.
bDyCTUfv
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić