Wróć na
Mateusz Madejski
Mateusz Madejski
|
aktualizacja

Czy lody naturalne są naprawdę naturalne? Te stuprocentowo naturalne tak popularne by nie były

21
Podziel się

"Lody naturalne", "lody rzemieślnicze" - takie szyldy można spotkać już wszędzie. Czy jednak lody naturalne są naprawdę takie naturalne? Ciężko stwierdzić, bo rzadko która lodziarnia pokazuje składniki swoich przysmaków. A jak już któraś to robi, to się okazuje, że wcale tak naturalnie nie jest.

Lody naturalne, zdaniem dietetyczki, są nieco zdrowsze od tych z hipermarketu. Ale też mają w sobie sporo chemii
Lody naturalne, zdaniem dietetyczki, są nieco zdrowsze od tych z hipermarketu. Ale też mają w sobie sporo chemii (WP.PL, Mateusz Madejski)
bCNIzYZN

W ramach akcji #WPnaLato odwiedziliśmy kilka punktów z lodami, które są promowane jako naturalne. - Spisu składników nie mamy, mogę szybko panu powiedzieć, co w tych lodach jest. A są same naturalne składniki - słyszę w jednej ze szczecińskich lodziarni, która chwali się, że sprzedaje tylko naturalne lody. Problem jest też w innej takiej lodziarni. Sprzedawca szuka wykazu składników. Coś znajduje, ale ze spisu niewiele wynika. O szczegółach mógłbym porozmawiać co najwyżej z działem produkcji.

Inaczej jest z punktem Lody Marczak. To tam ustawiają się największe kolejki w mieście. Sprzedawca od razu daje mi wykaz składników. Każdy smak to osobna pozycja, razem to daje kilkanaście kartek A4. Sprzedawca nie widzi też problemu, że wszystkie kartki fotografuję.

bCNIzYZP

A Wam udało się poznać skład lodów naturalnych, które macie w okolicy? Prześlijcie nam zdjęcia przez dziejesie.wp.pl

Tego w składzie lodów naturalnych nie powinno być. Zobacz wideo:

Lody naturalne? "Chyba raczej przetworzone"

Nie wszystkie składniki brzmią naturalnie. Przewija się guma ksantowa, guma guar, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych czy ziemniaczany syrop glukozowy.
- Te składniki może nie są najgorsze, ale też trudno je nazwać zupełnie naturalnymi - mówi dietetyk dr Anna Brinken. - Weźmy ziemniaczany syrop glukozowy. "Ziemniaczany" brzmi naturalnie i wprowadza w błąd konsumenta. Na pewno jest bezpieczniejszy dla zdrowia niż często wykorzystywany do produkcji "zwykłych" lodów syrop glukozowo-fruktozowy. Ale jedzenie go w dużych ilościach przyczyni się do nadwagi i otyłości - mówi dietetyk.

bCNIzYZV

Lody naturalne okazują się zatem całkiem kaloryczne. Niektóre smaki mają wartość energetyczną nawet 185 kalorii na 100 g. Kto dba o linię, sam wie, na ile może sobie pozwolić.

- Te lody naturalne z lodziarni to jednak tak naturalne nie są - komentuje dietetyczka. Proponuje jednak, żeby porównać skład takich lodów z popularnymi przysmakami, które można dostać w każdym supermarkecie. W wybranym przeze mnie lodzie "Big Milk" Algidy lista składników jest znacznie dłuższa. - Warto pamiętać - im dłuższa lista składników, tym gorzej - mówi dietetyczna. W produkcie Algidy jest jeszcze syrop glukozowo-fruktozowy czy syrop glukozowy, jednak sporo składników się powtarza z lodami naturalnymi. W "Big Milk" też są na przykład mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz różne stabilizatory.

- Na pewno lody naturalne mają lepszy skład. Ale i tak można powiedzieć, że te lody naturalne to taki trochę chwyt marketingowy - mówi dr Brinken. Dietetyczka zastanawia się jednak, czy lody bez szczypty chemicznych dodatków cieszyłyby się popularnością. - Bez dodatków zagęszczających i emulgatorów lody nie miałyby odpowiedniej konsystencji. Wysoki koszt produkcji i ograniczone możliwości wykonania na miejscu w lodziarni od początku do końca sprawia, że lodziarnie korzystają z półproduktów - mówi. Choć dietetyczka nie wyklucza, że są w Polsce takie lodziarnie, które rzeczywiście korzystają tylko z naturalnych produktów.

bCNIzYZW

- mówi.

A Wy co myślicie o lodach naturalnych? Które wolicie: naturalne czy ze sklepu? dziejesie.wp.pl

bCNIzZaq
Źródło:
WP Finanse
KOMENTARZE
(21)
IWETA
2 lata temu
,,Obawiam się, że gdyby lody były tworzone zupełnie na miejscu, bez tych wszystkich dodatków, to po prostu byłyby niesmaczne", w takim razie ta dietetyczka opowiada bzdury.
tmusial
2 lata temu
poprostu zrobic sobie własne sorbety w domu. Owoce, troszke cukru i gotowe :)
Neurolog
2 lata temu
Dobrze działają na migdałki
bCNIzZar
SMAKIstare
2 lata temu
Lody wytwarzane z mleka, śmietanki, jaj, cukru i swiezych owocowych musów są najpyszniejsze na świecie.Wiem, bo sama takie robię.Lody kupne np grycanowe są dziwnie lepkie i w smaku mają sztuczności.Są po prostu niejadalne jak i inne z pudełek plastikowych i większych pojemników choc sprzedawane na gałki.Nalepsze lody mozna kupić u Sargi na ul. Starowiślnej w Krakowie.
Maj
2 lata temu
Tylko naturalne inneee to świństwo...,
Najnowsze komentarze (21)
Dddddddd
2 lata temu
Ciekawe co by było, gdyby jako antyprzyklad podaliby jakiegoś (tylko 1 w artykule) zagranicznego producenta. Pozew?
wania
2 lata temu
Lody z cukru nie z buraka z Kauflandu po 0,99 zł
Zwykła kura d...
2 lata temu
Lody naturalne: żółtka, mleko, śmietana, ksylitol (daję zamiast cukru), wanilia, szczypta soli. Koniec listy. Chcesz smakowe- dodaj co wymyślisz. A na sorbet: owoce, białko jaja, ksylitol i sok z cytryny. Koniec listy. Do sorbetiery i lody jakich nie kupisz nigdzie.
Czesiek że Zł...
2 lata temu
Takich pysznych lodów jak z nowej lodziarni Złota w Złotoryi to chyba nigdzie nie ma, też piszą że naturalne i chyba takie są bo tak smakują
Gosc
2 lata temu
Ja znalazłam lody za 10:90 w jednej ze znanych sieci i nie maja żadnej gumy guar i jakiś tam mono. Można? A no można, tylko zapłacić trzeba, choć za te niby naturalne i tak wyjdzie drozej. Trzeba czytać sklad.
Lolett
2 lata temu
Najlepsze lody są u Włocha w Pruszkowie
Kasia
2 lata temu
Glupia dietetyczka. Domowe zwyczajne bez udziwnien sa najpyszniejsze.
SMAKIstare
2 lata temu
Lody wytwarzane z mleka, śmietanki, jaj, cukru i swiezych owocowych musów są najpyszniejsze na świecie.Wiem, bo sama takie robię.Lody kupne np grycanowe są dziwnie lepkie i w smaku mają sztuczności.Są po prostu niejadalne jak i inne z pudełek plastikowych i większych pojemników choc sprzedawane na gałki.Nalepsze lody mozna kupić u Sargi na ul. Starowiślnej w Krakowie.
bCNIzZaj
naiwny
2 lata temu
Chrońmy środowisko a przy tym nasze zdrowie! Auta elektryczne to przyszłość!
Lodomaniak
2 lata temu
Kawiarnia Z Pasją Gliwice Grodowa, jak ktoś ma poczucie smaku, to wyczuje różnicę, ceny od 5 do 7PLN za porcję, ale warto, prawdziwa wanilia, pistacja, czekolada.
Koniec i bomb...
2 lata temu
Jest miód od pszczół,jest miód od pszczelarzy i jest miód od handlarzy.
Nikt
2 lata temu
Wole loda od sasiadki. Mistrzostwo swiata i zero kalorii!
Karol 1952
2 lata temu
Moja Babcia na wsi podlaskiej robiła pyszne lody naturalne jak przyjeżdżałem do niej na wakacje a jak skończyłem 18 to Babcia pozwalała mi wypić z Dziadkiem piwo, które też sama warzyła a Dziadek dawał spróbować wysoko procentowy KPN ... Więc nie opowiadajcie mi tu, że lody naturalne nie smakują ! To co teraz się sprzedaje to Tablica Mendelejewa od tej najgorszej strony !
ccc
2 lata temu
to jest naturalne w ickolandzie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić