o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
dr Kazimierz Kopczyński
|
aktualizacja

Grzyby – źródło zdrowia? Odkryj ich prozdrowotne i odżywcze właściwości

11
Podziel się

W starożytnym Egipcie grzyby, ze względu na wspaniały zapach i smak, uważane były za pokarm godny faraonów. W krajach Orientu stosowane były jako lekarstwo przedłużające życie oraz remedium na choroby wirusowe i inne dolegliwości. W Europie Wschodniej zbieranie dziko rosnących grzybów w celach konsumpcyjnych jest zwyczajem, a w Polsce ma długą tradycję.

Grzyby zawierają m.in. witaminy B, C, E i K. Bogate są również w różne pierwiastki, m. in. wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, chrom, miedź.
Grzyby zawierają m.in. witaminy B, C, E i K. Bogate są również w różne pierwiastki, m. in. wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, chrom, miedź. (123RF.COM)
bDRQQSut

Naturalne lekarstwo?

Znany zielarz Andrzej Czesław Klimuszko przed prawie 30 laty zalecał delikatną kurację grzybami tym chorym, których organizmy były do ostateczności wycieńczone różnymi schorzeniami, osiągając zwykle dobre efekty. O dobroczynnej roli grzybów jadalnych wnioskował stąd, iż w pobliżu gatunków silnie trujących dla równowagi biocenozy rosną grzyby jadalne, które muszą posiadać wielkie siły dobroczynne, pozornie nieodczuwalne, ale tak mocne jak trucizna tamtych. W całej przyrodzie bowiem panuje równowaga wartości biologicznych. W świetle współczesnych badań naukowych efekty lecznicze Klimuszki wydają się być zrozumiałe i uzasadnione.

Uważa się obecnie, że grzyby zapobiegają niepożądanej koagulacji krwi, czyli tworzeniu się zakrzepów, wykryto w nich szereg związków przeciwdziałających nadmiernej krzepliwości krwi, zwłaszcza adenozynę, obecną również w cebuli i czosnku. Obniżają też poziom cholesterolu, zamiast tłuszczów zawierają duże ilości ryboflawiny i niacyny. Ponadto przeciwdziałają tworzeniu się komórek nowotworowych - szczególne znaczenie mają stosowane w leczeniu onkologicznym polisacharydy grzybowe, selen łagodzący skutki chemioterapii i radioterapii, oraz zapobiegają metastazie ( przerzutom nowotworowym), witamina D, która hamuje proces angiogenezy (powstawania mikronaczyń w obrębie guzów nowotworowych).

bDRQQSuv

Grzyby wzmacniają układ odpornościowy, aktywizując limfocyty T i makrofagi oraz stymulując produkcję interferonu, a także przyspieszając wytwarzanie interleukiny-1 i interleukiny-2. Są również cennym źródłem fizjologicznie aktywnych związków indolowych, zwłaszcza prekursorów pochodnych indolowych, posiadających działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne, jak L-tryptofan, tryptamina, serotonina i melatonina.

Jedną z substancji aktywnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest selen. Najważniejszą jego funkcją jest tworzenie silnego antyutleniacza, enzymu zwanego peroksydazą glutationową. Chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ważny jest także dla funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Liczne badania potwierdzają, że selen zmniejsza ryzyko występowania wszystkich nowotworów, a w szczególności raka wątroby, prostaty, jelita grubego oraz raka płuc. Zawartość selenu zależy od gatunku grzyba, a także miejsca i roku zbioru, jednak jest on jednym z pierwiastków chemicznych zawsze obecnych w grzybach.

Niebezpieczne pieczarki

Spośród szeregu występujących w grzybach związków najlepiej poznanymi metabolitami są polisacharydy, a w szczególności β- glukan. Glukany występują w niewiarygodnie różnorodnych konfiguracjach odzwierciedlających zakres ich biologicznego działania. Najaktywniejsze w stymulowaniu odporności okazały się glukany z rozgałęzieniami β -1,3 i β-1,6. Ogólnie rzecz biorąc wzrostowi rozmiaru i złożoności rozgałęzień towarzyszy wzrost aktywności biologicznej. Jednakże zdaniem niektórych badaczy, stosowanie mieszanki różnych gatunków grzybów z szeroką różnorodnością glukanów może spowodować zwiększone działanie odpornościowe.

bDRQQSuB

Glukany nie są łatwo dostępne bez uprzedniego wygotowania grzybów w celu rozbicia struktury ścian ich komórek. Gotowanie grzybów jest podwójnie istotne. Powoduje ono, że są strawne oraz uwalniają polisacharydy, które w przeciwnym razie pozostają w niestrawnych strukturach komórkowych. Badania nad różnorodnością polisacharydów i ich aktywnością biologiczną w ostatnich latach zostały zakrojone na dość szeroką skalę. Znanych jest kilkaset gatunków grzybów, które zawierają polisacharydy pobudzające układ odpornościowy i działające antynowotworowo.

Warto w tym miejscu nadmienić, iż choć niektórzy autorzy wskazują na znaczną zawartość β-glukanów w pieczarkach oraz w grzybach shiitake, są jednak doniesienia o rakotwórczym i mutagennym działaniu tych grzybów. W pieczarkach wykryto rakotwórczą agarytynę. Czynnikami rakotwórczymi są również pochodne hydrazyny powodujące m. in. guzy jelita grubego u zwierząt doświadczalnych. Substancje te stwierdzono u niektórych gatunków pieczarek, a także w grzybach shiitake. Wskazana jest więc tutaj duża ostrożność. Znany słowacki mykolog Pavol Škubla jest zdania, iż żadnej pieczarki nie można zalecić do konsumpcji.
Oprócz selenu i β-glukanu grzyby zawierają jeszcze inne cenne dla zdrowia substancje. Wskazać tu należy w szczególności na witaminę D.

bDRQQSuC

Składnik ścian komórkowych grzybów-ergosterol- w obecności światła słonecznego lub innego źródła promieni ultrafioletowych jest przetwarzany w witaminę D2. Witamina ta odgrywa niezwykle istotną rolę prewencyjną przeciwko nowotworom, gdyż powoduje nasilenie fagocytozy (pochłaniania i niszczenia komórek nowotworowych) oraz ułatwienie innych funkcji immunomodulacyjnych. Jest też odpowiedzialna za absorpcję wapnia i fosforu, co powoduje prawidłowy wzrost kości i zapobiega osteoporozie. W ostatnich fascynujących odkryciach stwierdzono, że poziom witaminy D wzrasta nawet stukrotnie podczas suszenia grzybów w słońcu w stosunku do grzybów suszonych w ciemności.

Grzyby zawierają m.in. witaminy B, C, E i K. Bogate są również w różne pierwiastki, m. in. wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, chrom, miedź. W owocnikach grzybów znajduje się błonnik pokarmowy, a kompozycja wolnych i związanych aminokwasów jest porównywalna do występujących w proteinach zwierzęcych, co może mieć szczególne znaczenie dla osób na diecie wegetariańskiej.

Badania wciąż trwają

Wartość zdrowotna wielu grzybów jadalnych jest stale potwierdzana, na co wskazuje bogata literatura przedmiotu z ostatnich lat, w tym różne doniesienia naukowe z dziedziny onkologii i immunologii. Zwraca się uwagę na to, że substancje mające duże znaczenie dla kształtowania odporności organizmu i zapobiegania nowotworom, takie jak β-glukan, selen, niektóre witaminy, składniki mineralne, występują łącznie w grzybach, które wskutek tego uzyskują szczególną wartość zdrowotną. Mitem okazuje się rozpowszechnione mniemanie o jedynie smakowych i aromatycznych walorach grzybów.

Wspomnijmy jeszcze na koniec o grzybobraniu, wpisującym się w szeroko pojętą ekoterapię, przez którą należy rozumieć terapeutyczne oddziaływanie środowiska naturalnego. Pobyt w lesie wzmacnia w sposób dający się udowodnić system immunologiczny, atmosfera zieleni i lasu obniża poziom hormonów stresu: kortyzolu i adrenaliny, aktywuje natomiast nerw błędny odpowiedzialny za spokój człowieka i jego regenerację. Wędrówki po lesie obniżają ciśnienie krwi i uspokajają częstotliwość bicia serca. Terapia leśna pomaga w zwalczaniu cukrzycy typu 2. Jak wynika z badań, obszary zalesione to miejsca na ziemi, gdzie ludzie rzadziej zapadają i umierają na raka niż w obszarach niezalesionych. Pobyt w lesie i grzybobranie to także przeżycie estetyczne i intelektualne. Fascynacja logiką i harmonią, jaka tkwi w przyrodzie zaspokaja w człowieku potrzebę ładu i zrozumienia świata. Daje mu poczucie sensu wynikające z bycia integralną cząstką tego świata.

bDRQQSuD

Źródło : Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Polecamy najjnowszy numer magazynu "Moja Harmonia Życia"

bDRQQSuW
Źródło:
KOMENTARZE
(11)
ewa
3 lata temu
A przez całe lata wmawiano nam, że grzyby maja tylko wartości smakowe, a zdrowotne żadne,,,, co kilka lat robią nam sieczkę z mózgów
O3
3 lata temu
Druga prawda o grzybach, to taka, że najlepiej działają odpornościowo---gdy podczas grzybobrania nie zapomnimy o kielichu.
aaa
3 lata temu
"O dobroczynnej roli grzybów jadalnych wnioskował stąd, iż w pobliżu gatunków silnie trujących dla równowagi biocenozy rosną grzyby jadalne, które muszą posiadać wielkie siły dobroczynne, pozornie nieodczuwalne, ale tak mocne jak trucizna tamtych. W całej przyrodzie bowiem panuje równowaga wartości biologicznych." Czyli Klimuszko był wyznawcą yin-yang.
bDRQQSuX
rambit666
3 lata temu
pieczarki z Biedronki to jednak nie pieczarki...tylko leśne grzyby!!!
Mat
3 lata temu
A ja myślałem ze to pustynny kraj. Nie wiedziałem że w Egipcie mają lasy i wysyp grzybów......
Najnowsze komentarze (11)
aaa
3 lata temu
"O dobroczynnej roli grzybów jadalnych wnioskował stąd, iż w pobliżu gatunków silnie trujących dla równowagi biocenozy rosną grzyby jadalne, które muszą posiadać wielkie siły dobroczynne, pozornie nieodczuwalne, ale tak mocne jak trucizna tamtych. W całej przyrodzie bowiem panuje równowaga wartości biologicznych." Czyli Klimuszko był wyznawcą yin-yang.
Mat
3 lata temu
A ja myślałem ze to pustynny kraj. Nie wiedziałem że w Egipcie mają lasy i wysyp grzybów......
O3
3 lata temu
Druga prawda o grzybach, to taka, że najlepiej działają odpornościowo---gdy podczas grzybobrania nie zapomnimy o kielichu.
c
3 lata temu
Nigdy w życiu nie zjadłem grzyba leśnego, pieczarki to co innego, ale nigdy grzyby leśne. Przecież mugł po nich sunąć ślimak, a gdzie ślimak ma odb............t. ? I dla tego nie jem leśniaków.
Ela
3 lata temu
Grzyby naładowane są metalami z powietrza ponieważ ściągają wszystkie trucizny z otoczenia. Najzdrowsze są pieczarki hodowane w pomieszczeniach zamkniętych
xccxxc
3 lata temu
a odwalcie sie z tymi grzybami!
Otaku
3 lata temu
Bzdury. Większość grzybów jest trująca. Grzyby NIE dają energii, to tylko "zapchajdziury"-nawet E. Coli sobie z nimi nie radzą. No i kumulują MASĘ metali ciężkich z otoczenia. Dlatego ich nie jadam...
s
3 lata temu
bzduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuura
bDRQQSuP
ewa
3 lata temu
A przez całe lata wmawiano nam, że grzyby maja tylko wartości smakowe, a zdrowotne żadne,,,, co kilka lat robią nam sieczkę z mózgów
ks. Zwieracze
3 lata temu
Jarek, powodzenia! Ale musisz wiedzieć, że to Holernie Inwazyjny Virus i jego leczenie jest trudne i kosztowne, co prawda od tych trzydziestu lat nauka poszła nieco do przodu, ale nie zmienia to faktu, że przez ten czas nie osiągnięto przełomu i wielu nieznanych a i znanych, poległo na ten wirus, chociażby takie osoby, jak: Frederick Bulsara, zwany Freddiem Mercurym, modelka Gia Carangi, Arthur Ashe, tenisista, Brad Davis, aktor, Rock Hudson, aktor, Amanda Blake, aktorka, Rudolf Nuriejew, baletmistrz, Robert Mapplethorpe, fotograf, Anthony Perkins, aktor, Isaak Asimow, pisarz, Michael Jeter, aktor. Niestety, Jarek, ale wszyscy ci panowie byli tej niepopularnej orientacji obyczajowej, wiesz, jakiej? Nawiązując, Jarek, co tam u twojego obecnego chłopaka, co? Bo z Pawłem, słyszałem, już nie jesteś, choć nieźle się wam zaczynało układać. Szkoda, taką zgraną parę tworzyliście (choć i tak nie mielibyście dzieci). Dla tego, Jarek, powodzenia, ale niestety, rokowania są jednoznaczne. jw.
rambit666
3 lata temu
pieczarki z Biedronki to jednak nie pieczarki...tylko leśne grzyby!!!
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić