o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
oprac.
Magda Pomorska
|
aktualizacja

Jak zrobić słynny sos z Big Maca? Przepis robi furorę w sieci

16
Podziel się

Sos do burgera to obowiązkowy element, który podkreśli smak mięsa, lekko "nawilży" chrupiącą sałatę i idealnie współgra z bułką. Nic dziwnego, że fani popularnej kanapki w sieci restauracji McDonald's uwielbiają właśnie ten dodatek. Okazuje się, że sos do Big Maca nie jest taką wielką tajemnicą, a użytkownicy portalu Pinterest znają dobrze przepis na to cudo.

Big Mac to jedna z najpopularniejszych kanapek w sieciach fast food.
Big Mac to jedna z najpopularniejszych kanapek w sieciach fast food. (iStock.com)
bDRMYBQR

Specjalny sos do Big Maca po raz pierwszy został przygotowany w 1968 roku, kiedy to Jim Delligatti wynalazł słynną kanapkę z sieciówki. Nowopowstały burger musiał mieć oczywiście pyszny sos w składzie. Przez kolejne lata receptura ewoluowała, ale w 2004 roku postanowiono wrócić do oryginalnego przepisu. Jego popularność nie malała, więc nic dziwnego, że w 2016 roku klienci w restauracjach w Australii mogli kupić sekretny sos w butelce za 4,95 dolarów (ok. 15 złotych). Zapas 4 tysięcy butelek wyprzedał się jednak błyskawicznie, a najwięksi fani szukali swojego smakołyku na serwisach aukcyjnych, gdzie produkt nierzadko kosztował nawet 300 złotych za sztukę (ok. 100 dolarów). Łatwo dostępne w supermarketach ketchupy z logo McDonald's nie zrobiły tak zawrotnej kariery.

Cała lista składników sosu do tej pory była największą tajemnicą Big Maca, ale kilka dni temu na Pinterest wyciekł ponoć oryginalny skład. Znajdziemy w nim aż 33 różne produkty, w tym m.in. oliwę z oliwek, ocet kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, cukier, ocet, syrop kukurydziany, sól, gumę ksantanową, sorbinian potasowy (konserwant), wodę, żółtko jajeczne, cebulę w proszku, nasiona gorczycy, czosnek w proszku, białko roślinne. Kierownictwo McDonald's jak dotąd, mimo oficjalnych zapytań, nie potwierdziło tych doniesień.

Zobacz także: Zobacz także wideo: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?
bDRMYBQT

Informacja ta była jednak punktem wyjścia do rozpropagowania na nowo domowej wersji sosu ze znacznie mniejszą liczbą półproduktów. Jego zwolennicy zapewniają, że smakuje tak samo, jak ten z sieciówki, a ma tylko 7 składników. W dodatku jego przygotowanie zajmuje jedynie 2 minuty, a resztę robi za nas lodówka.

Składniki: pół szklanki majonezu, 4 łyżeczki słodkiego relishu z ogórków (marynowanych na słodko drobno pokrojonych pikli), 1 łyżeczka octu białego, 1/8 łyżeczki soli, 2 łyżki francuskiej musztardy, 1 łyżka drobno zmielonego białej cebuli, 1 łyżeczka cukru.

bDRMYBQZ

W wersji bardziej polskiej relish zastąpić można 1 łyżką sosu worcestershire (dostępny w sklepach z produktami kuchni świata) i ok. 2-3 łyżkami drobno posiekanych ogórków konserwowych (ok. 50 g), a następnie doprawić szczyptą słodkiej papryki i szczyptą sproszkowanego czosnku.

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć i włożyć na całą noc do lodówki, pamiętając o wymieszaniu kilka razy, aby smaki "przegryzły się".

bDRMYBRu
KOMENTARZE
(16)
dinko
4 lata temu
"... żółtko jajeczne..." i tajemnica sie wydała bo wszyscy stosowali inne żółtka
awea
4 lata temu
bleee , spróbuj zjeść zimną kanapkę z McD... śmierdzi trupem
sorbinian
4 lata temu
Zabił mnie ten sorbet potasowy śmiech na całą Polskę. Już ponad 100 osób ma mokro przez głupotę autora :D
bDRMYBRv
iiiiiii
4 lata temu
nie wspieram usa terrorystów
aaa
4 lata temu
No już widzę jak w przepisie z 1968 były syrop kukurydziany i guma ksantanowa.
Najnowsze komentarze (16)
VASCO
4 lata temu
można go kupić w tesco
Muj nik
4 lata temu
2lyzki keczupu, po 1 majonez i musztarda, nie ma za co
Chemik
4 lata temu
"Przegryzanie się" najbardziej tajemniczy proces chemiczny.
x-ray
4 lata temu
"W wersji bardziej polskiej relish zastąpić można 1 łyżką sosu worcestershire" - co autor mial na mysli piszac "polskiej".?
punto
4 lata temu
Oliwa z oliwek. Zna ktoś oliwę z czegoś innego? Ze słonecznika czy z rzepaku to może być olej, ale oliwa tylko z oliwek. Tak jak makowiec z maku a jabłecznik z jabłek.
brbr
4 lata temu
Brakuje we wszystkich przepisach koncentratu. Bo od samej papryki czerwony sos nie jest.
Mika
4 lata temu
Co tam- sos. Podają zimne tortille, więc przestałam tam kupować cokolwiek.
dinko
4 lata temu
"... żółtko jajeczne..." i tajemnica sie wydała bo wszyscy stosowali inne żółtka
bDRMYBRn
tomz
4 lata temu
Strasznie prymitywne te jedzenie z Mc, łatwe do zrobienia u siebie w domu. Jeśli iść do restauracji na obiad to lepiej wybrać jakąś ciekawą potrawę, którą trudno samemu zrobić typu devoley, ryba po tajsku czy lazanię, a nie takie coś jak burger...
pafawag
4 lata temu
Ja nie jadam takich potraf :D mam iny guscik wole Polską kuchnie nie ma to jak schabowy z ziemniakami i surówką z zestawie :D
facepalm
4 lata temu
ktos tam jeszcze je w dobie mody na bycie fit?
aaa
4 lata temu
No już widzę jak w przepisie z 1968 były syrop kukurydziany i guma ksantanowa.
iiiiiii
4 lata temu
nie wspieram usa terrorystów
Sanepid
4 lata temu
A salata ze zwrotow karmia potem krowy...pod plonskiem ostatnio 200 sztuk padlo ...dobre jedzonko dobre bez chemi opryskow i nawozow....to co jest w miesie i bulkach?????....
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić