o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
oprac. oprac. Martyna Kośka
|
aktualizacja

Komisja Etyki Reklamy: reklamy Biedronki nie wprowadzają w błąd

35
Podziel się

Nawet największe sklepy sieciowe chcą być kojarzone jako "swojskie", które oferują warzywa prosto od rolnika i pieczywo wypiekane zgodnie ze starymi przepisami. Od niedawna takim właśnie chlebem kusi Biedronka. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy reklama nie upiększa nadmiernie rzeczywistości. Sprawie przyjrzała się Komisja Etyki Reklamy, która nie dopatrzyła się manipulacji.

Sklepy lubią podkreślać, że sprzedają naturalne produkty, najlepiej - wytwarzane według tradycyjnych przepisów
Sklepy lubią podkreślać, że sprzedają naturalne produkty, najlepiej - wytwarzane według tradycyjnych przepisów (123RF.COM)
bDnbLgqJ

Biedronka od niedawna reklamuje wprowadzenie na swoje półki chleba "jak za dawnych lat". Ma być wypiekany według tradycyjnej receptury w piecu opalanym drewnem, co gwarantuje dłuższą świeżość. Niektórzy odbiorcy mieli jednak watpliwość co do tego, czy ten dyskontowy produkt jest tym, jak się go przedstawia. Do Komisji Etyki Reklamy wpłynęła skarga, której autor twierdził, że sieć wprowadza klientów w błąd, gdyż Biedronka żadnej własnej piekarni nie posiada.

O sprawie informuje serwis Bezprawnik, który przywołuje skargę, jaka wpłynęła do Komisji.

Półprodukt to czy tradycyjny chleb?

"Wypiek pieczywa w takich dyskontach jak: Lidl, Biedronka czy Kaufland odbywa się na zasadzie odpieku półproduktu głęboko mrożonego. Kartony z gotowym półproduktem spoczywają w mroźni w temperaturze grubo ponad dziesiątej kreski na minusie, po czym pracownik wrzuca ten półprodukt do pieca. Nie sądzę, aby tak duża sieć dyskontów dokonała restrukturyzacji swoich piekarni, chociażby wyposażając je w piece opalane drewnem - to fikcja".

bDnbLgqL

W odpowiedzi na skargę, Biedronka ustosunkowała się merytorycznie do sprawy.

Zobacz także: Zobacz też: Które pieczywo jest najzdrowsze?

W oświadczeniu dla Komisji czytamy, że chleb rzeczywiście wypiekany jest w piecu opalanym drewnem, przy czym nie ma to miejsca na terenie sklepu, lecz u partnera handlowego – w piekarni Nowakowski.

Chleb jest wypiekany na zakwasie. "Sam fakt dokonywania w sklepach sieci Biedronka tzw. "dopieku" chleba przez czas 10-20 minut, nie pozbawia reklamowanego produktu walorów, jakie nadaje mu wypiek w piecu opalanym drewnem. Jak zostało szczegółowo opisane powyżej, proces "dopieku" chleba w sklepach Biedronka nie wpływa na walory smakowe chleba, strukturę jego miękiszu czy grubość skórki. Są to cechy produktu, które kształtowane są na etapie wypieku w piecu wypalanym drewnem, kiedy to chleb jest wypiekany w 95 proc. Jedynie ostatnie 5 proc. procesu wypieku, które de facto ma na celu wyłącznie nadanie produktowi odpowiedniej chrupkości, odbywa się już w sklepach sieci Biedronka" – czytamy w oświadczeniu.

bDnbLgqR

Po zapoznaniu się z wyjaśnieniami sieci, Komisja przyznała rację Biedronce i uznała, że nie ma powodów, by uważać, że reklama wprowadza w błąd.

bDnbLgrm
KOMENTARZE
(35)
Stefan Batory
3 lata temu
Całe pieczywo z tych dyskontów, to jedno wielkie badziewie. Zastanawiam się jak można kupować te mrożonki, niewiele drożej kosztuje świeże w piekarni i na następny dzień nie smakuje jak kołek.
Piekarz
3 lata temu
Pracuje w piekarni ,która robi pieczywo dla biedry,jest to najtańszy szmelc,wedle ich przepisu,spulchniacze i inne G jest dodawane,liczy się cena,wszystko oczywiście pod nadzorem techników z Biedry dwa razy w miesiącu,to samo dla L.
Ignorant
3 lata temu
"spoczywają w mroźni w temperaturze grubo ponad dziesiątej kreski na minusie."Ja pindole.Jakie dno.
bDnbLgrn
rb
3 lata temu
Tylko samobójcy kupują w biedronce lidlu i innych zachodnich trucicielach Polaków
mariolpoez
3 lata temu
Niestety te okrągłe chleby z biedronki po 2 dniach rozpadają się jak domki z kart.
Najnowsze komentarze (35)
Kuchara
3 lata temu
Dobrze mówisz i jeszcze dodam ja, że: Po pierwsze, dawne pieczywo było wypiekane z niemodyfikowanej pszenicy. Po drugie: obecna pszenica jest zmodyfikowana i zawiera trzy razy więcej glutenu. Po trzecie: gluten zamula jelita. Smacznego!
Kuchara
3 lata temu
Po pierwsze, dawne pieczywo było wypiekane z niemodyfikowanej pszenicy. Po drugie: obecna pszenica jest zmodyfikowana i zawiera trzy razy więcej glutenu. Po trzecie: gluten zamula jelita. Smacznego!
żarłok
3 lata temu
Ciekawe, co zamiast pieczywa jedzą ci oburzeni. Pieczywo fuj, warzywa fuj, owoce fuj, mięso fuj itd. Skąd maja siłę by funkcjonować, jeżeli nic nie jedzą bo to fuj?
Ghost
3 lata temu
Prawda jest taka, że ludzie już dawno zapomnieli jak smakuje ten prawdziwy chleb, który robiony był na naturalnym zakwasie (zakwasie który musiał być przerabiany i odpowiednio prowadzony) z mąki która nie była standaryzowana itd. To mogą pamiętać starzy piekarze. To co teraz dostajemy w marketach to produkt chlebo-podobny
czytaj etykie...
3 lata temu
Skład pieczywa z dyskontów to porażka, same spulchniacze, drożdże, kolor razowca z barwnika i tylko mąka pszenna. i to w 50 rodzajach! SYF NA MAXA !!!!! nie rozumiem, dlaczego nie mają normalnego chleba.... tak jak 99% wędlin i garmażerki z toną konserwantów, glutaminianu i innego badziewia. Umierać, a nie żyć!
babcia z elbl...
3 lata temu
A ja kupuję od kilku lat chleb pieczony na miejscu ,,ale nie mrożony ,to chleb SŁOWIŃSKI. Jest przepyszny.Smakuje każdemu kogo miałam okazję częstować. Oczywiście z Biedronki.
Alojz Wiertar...
3 lata temu
Czyli wszystko się zgadza. Każda reklama to zwykłe oszustwo.
Agnieszka
3 lata temu
tego chleba "jak za dawnych lat", to już nigdzie nie ma ... a szkoda, bo tamto pieczywo było bardzo dobre w przeciwieństwie do dzisiejszego...
bDnbLgrf
eliza
3 lata temu
chlebek domowy to tylko jak sobie sami w domu upieczemy. Jest tyle przepisów że można i żadne tłumaczenia brakiem czasu nie są do przyjęcia.
Maciek
3 lata temu
Placing podatki na sanepid . W czsie pisu podatki znikaja. Duda chce nowe bmw bo jedzie na narty
Lucy
3 lata temu
Za czasow piss nawet chleb jest w sklepie. Do zaplacenia jest jeszcze pasztetowa ale juz na kredyt
dsafdfdfe
3 lata temu
Pseudo pieczywo z Biedronki to trucizna. Pompowana pianka nafaszerowana chemia i wypełniaczami. To nawet z grubsza nie przypomina chleba w smaku i zapachu. Za to po tym syfie boli brzuch.
Adam
3 lata temu
Rzeczywiście Przereklamowane... wypiekany chleb w piecu drewnem Buuuu Ha ha ha Kitt jakich mało tylko Noworodek chyba da się na To nabrać bo nawet Przeczkolak to NIeee /Zwykłe naciaganie Naiwnego klientaa.
abc
3 lata temu
Jestem pracownikiem jednej z tych trzech wyżej wymienionych sieci i bardzo się dziwię że ludzie tak kupują to niby pieczywo. Nigdy ale to nigdy nie kupię w tych sieciach dwóch produktów tj. pieczywa i jaj. Do Piekarza i Stefana Batorego macie w 100% rację że jest to wielkie badziewie.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić