o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
aktualizacja

"Kuchenne rewolucje" w "Fang Youn" w Ostródzie. "Śmierdzi, jakby gotowało się kacze pierze!"

15
Podziel się

Tym razem Magda Gessler musiała zmierzyć się z fatalną kuchnią, leniwym kucharzem oraz traumatyczną przeszłością właścicielki restauracji. Jaki był finał?

Magda Gessler
Magda Gessler (PAP/EPA)
bDKmHdyZ

W ostatnim odcinku "Kuchenne rewolucje" w tym sezonie ekipa Magdy Gessler odwiedziła chińską restaurację w Ostródzie. Fang, właścicielka lokalu (z pochodzenia Chinka), przyjechała do Polski 20 lat temu, aby trenować drużynę tenisa stołowego. Miłość sprawiła, że dla męża porzuciła pasję i otworzyła restaurację. Niestety, zaledwie dwa miesiące później jej ukochany zmarł, a kobieta wpadła w depresję. Załamana Fang chciała nawet zamknąć interes. Przez ponad miesiąc "Fang Youn" był nieczynny. Dopiero za namową rodziny właścicielka wznowiła działalność i wezwała na pomoc Magdę Gessler. Jak przebiegła rewolucja?

Już przy pierwszym daniu - pierożkach won ton w rosole, ekspertka zaczęła kręcić nosem. Sajgonki również nie spełniły oczekiwań, a wołowina z grzybami mun na gorącym talerzu, choć wyglądała efektownie, także okazała się kompletną kulinarną porażką.

- Jak już masz perfumy, fryzurę to będziesz pachniała chińszczyzną, cebulą. Ohydny ryż, to się przylepiło, śmierdzi, wołowina jest podejrzana, nie pierwszej świeżości i jest tyle glutaminianu sodu. Mega suche, nieźle pochrzanione. Wydaje mi się że Chińczyk tu nie gotuje - wydała werdykt Gessler.

bDKmHdzb

Gwiazda, nie mogąc już próbować kolejnych dań, wezwała na rozmowę właścicielkę restauracji.

- Co się dzieje? Zupa to była woda z mydłem. Jak można taką zupę robić? Niemożliwe, że tobie to smakuje - dziwiła się.

Następnego dnia Fang i jej mama przygotowały trzy rodzaje pierożków, które znacznie bardziej przypadły Gessler do gustu. Po degustacji jak zawsze przyszedł czas na zwierzenia. W trakcie rozmowy restauratorka wyciągnęła od Chinki szczegóły jej relacji ze zmarłym mężem.

- Codziennie płakałam, dzieci mi mówiły, że mam oczy jak zajączek. Czuję, że mąż tam siedzi, na zapleczu, czuję, że on tu jest - łkała Fang.

bDKmHdzh

Po tej emocjonalnej części odcinka przyszedł czas na konkretną rewolucję. Na początek nowa nazwa, aby raz na zawsze zapomnieć o przykrej przeszłości. I tak "Fang Youn" zamieniło się w "Bistro chińskie Gong Ji".

- Bistro pod kogutem. Kogut ci już przewrócił w życiu, więc niech dokończy. To jest rok koguta, koguty będą na nas patrzyły i pilnowały naszego szczęścia. Będą pierożki w koszu, na talerzu, w zupie, rosół z kaczki, pierś z kaczki - zachwycała się Gessler.

Od tej pory prace w kuchni ruszyły pełną parą. Jak się jednak okazało - do czasu. Część przygotowywanych na kolację kaczek się przypaliła.

- Jak to śmierdzi strasznie, jakby pierze kacze się gotowało, a nie kaczka! Trzeba to zrobić od nowa. Umyć garnek i piekarnik! - krzyknęła przerażona Gessler, podnosząc pokrywę garnka.

bDKmHdzi

Ostatecznie jednak kryzys zażegnano, a restauracja po rewolucji wyraźnie odżyła. Wystarczyło jednak na chwilę spuścić ekipę restauracji z oczu, aby zapanował kompletny chaos. Już w trakcie kolacji dało odczuć się dezorganizację i ciężką atmosferę. Powodem okazał się... kucharz, który bardziej od gotowania wolał gry wideo. Zupełnie nie przejmował się rozgardiaszem panującym w kuchni, a czego się nie dotknął, zamieniał w katastrofę.

- Tu jest bałagan, wszystko jest pomieszane! Nie można tak układać pierogów, wszystko muszę robić sama! - denerwowała się właścicielka.

Chinka przypłaciła ten wieczór utratą głosu. Mimo to była zadowolona z przeprowadzonej rewolucji. Po czterech tygodniach Gessler powróciła do Ostródy, aby ocenić efekty pracy restauracji po jej zmianach. Niestety, nie wszystkie potrawy spełniły jej oczekiwania.

- Tu jest tyle przypraw, że w ogóle nie czuć kaczki. Mi ta zupa nie smakuje, sam anyż Dominacja papryki, kucharz zrobił swoje. Zbliżamy się do spopularyzowanego chińskiego fast fooda! - grzmiała ekspertka.

bDKmHdzj

Ostatecznie sympatia do pracowitej właścicielki zwyciężyła, bo Gessler nie przekreśliła jej szans na powodzenie. Zaznaczyła jednak, że Chinka musi być bardziej stanowcza.

- Fang musi zrobić wszystko, aby rządzić tą kuchnią, bo póki co wygrywa kucharz - podsumowała odcinek.

bDKmHdzk

Tu pobierzesz za darmo aplikację Program TV:

bDKmHdzC
Źródło:
WP Teleshow
KOMENTARZE
(15)
pic
4 lata temu
Niezła jest. Wszystkich chce uczyć Chińczyków gotować po chińsku, może Sudańczyków też chce uczyć po sudańsku albo Żydów po żydowsku !? Jest próżna jak puste pudełko po kawie.
edward-38
4 lata temu
gesler bo takie obleśne zero jak g.esler nalezy tępic, ale dopóty dopóki takie cos jak ta raszpla będzie wpierdalala swój wstrętny, gruby ryj w sztucznie rozdmuchane naprawy restauracji, to znajdą sie idioci, którzy będą płacc za chamstwo i pogardę dla ludzi. idioci w zdebilałych programach uparcie pokazują te zdebilałe, zakompleksione kretynki typu...gesler , bogusz, rabczewska, klepka, wesołowska z Tuliszkowa, cipa, basiura, idiota rolnik szukający kurwy, łupa skrzynecka , wargii sromowe węglowska, ciapaty grycan i oczywiscie idiota wałesa....Te wszystki pustaki dla faktu pokazania ich w necie są gotowe na wizji policzyc sobie hemoroidy w dupach........
Chinolog
4 lata temu
Żydzi na silę pchają się do chin
bDKmHdzD
elmek667
4 lata temu
Kto sie zna na wszystkim nie zna sie na niczym tyle w temacie .
gfjfsj
4 lata temu
Uczyła Chińczyków gotować po chińsku ma taki sam sens jak stwierdzenie, że uczyła gotować Afrykanów po afrykańsku. Tylko, że w Chinach jest więcej ludzi niż w całej Afryce.
Najnowsze komentarze (15)
elmek667
4 lata temu
Kto sie zna na wszystkim nie zna sie na niczym tyle w temacie .
swoj
4 lata temu
Gesler jest ok.....niech dalej dziala bo inaczej bedziemy g....jesc
Ina
4 lata temu
A co to , każdy Polak potrafi smacznie gotować. Czemu tu sie dziwicie?
ja
4 lata temu
w restauracji nie każdy się odnajdzie trzeba chcieć i umieć gotować i lubić dobrze zjeść i mieć rękę na pulsie --- wszystko świeże i smacznie doprawione i trzeba chcieć pracować !
top
4 lata temu
Ciekawe kto i kiedy ją nauczy zakładać czepek na te wielkie włosy.
haha
4 lata temu
Ktoś jeszcze tą ściemę ogląda? Tępy lud wszystko kupi.
Zest
4 lata temu
Nie mówię, że w tej restauracji wszystko musiało być ok (nigdy tam nie byłem), ale bez jaj... Gesler sama nie umie gotować (bo jak jest pokazane to jedynie dosypuje trochę pieprzu, czy papryki do już praktycznie skończonego dania, żeby zareklamować producenta) a jedzenie w jej restauracjach jest beznadziejne i wiem co mówię, bo byłem. Niedoprawione, rozgotowane, ale takie przecież "powinno być".
Tao
4 lata temu
Ba Pani Magda nawet indian nauczy gotować po indyjsku , gdzie szatan nie może to babę pośle ? takie Polskie przysłowie
bDKmHdzv
Chinolog
4 lata temu
Żydzi na silę pchają się do chin
gfjfsj
4 lata temu
Uczyła Chińczyków gotować po chińsku ma taki sam sens jak stwierdzenie, że uczyła gotować Afrykanów po afrykańsku. Tylko, że w Chinach jest więcej ludzi niż w całej Afryce.
paul.deliciou...
4 lata temu
Nic, tylko pogratulować! :D
paul.deliciou...
4 lata temu
Nic, tylko pogratulować! :D
pic
4 lata temu
Niezła jest. Wszystkich chce uczyć Chińczyków gotować po chińsku, może Sudańczyków też chce uczyć po sudańsku albo Żydów po żydowsku !? Jest próżna jak puste pudełko po kawie.
edward-38
4 lata temu
gesler bo takie obleśne zero jak g.esler nalezy tępic, ale dopóty dopóki takie cos jak ta raszpla będzie wpierdalala swój wstrętny, gruby ryj w sztucznie rozdmuchane naprawy restauracji, to znajdą sie idioci, którzy będą płacc za chamstwo i pogardę dla ludzi. idioci w zdebilałych programach uparcie pokazują te zdebilałe, zakompleksione kretynki typu...gesler , bogusz, rabczewska, klepka, wesołowska z Tuliszkowa, cipa, basiura, idiota rolnik szukający kurwy, łupa skrzynecka , wargii sromowe węglowska, ciapaty grycan i oczywiscie idiota wałesa....Te wszystki pustaki dla faktu pokazania ich w necie są gotowe na wizji policzyc sobie hemoroidy w dupach........
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić