o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na

Kurczak z chimichurri. Przepis Szymona Czerwińskiego z Master Chef

26
Podziel się

Przed nami już tylko coraz chłodniejsze dni. Co może nam pomóc je przetrwać? Ot choćby wariacja Szymona Czerwińskiego z Master Chefa dotycząca popularnego kurczaka. W jego wydaniu zostanie on jednak przygotowany z chimichurri. Sprawdźcie ten przepis.

Kurczak z chimichurri. Przepis Szymona Czerwińskiego z Master Chef
(iStock.com)
bDKtPgQB

Pierś kurczaka z chimichurri

Upieczone piersi kurczaka są zdrowe, smaczne, ale… nieco nudne. Jednak dobrze dobrane dodatki zmienią to danie w poezję. Tak działa np. sos chimichurri.

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1 czerwona słodka papryka
3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
sól i świeżo mielony pieprz

bDKtPgQD

Zobacz też: "Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Przygotowanie:
Filety z kurczaka opłucz, odetnij wszystkie włókna oraz tłuszcz. Kurczaka natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Zostaw na kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało.

bDKtPgQJ

W tym czasie przygotuj sos chimichurri – posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj olej. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.

Zamarynowane filety z kurczaka obsmaż na patelni z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut – temperatura 180°C.

Upieczony i zrelaksowany (czyli odstawiony na kilka minut poza piekarnikiem, ale w ciepłym miejscu) filet pokrój na plastry i ułóż na talerzu, polewając sosem chimichurri. Do dania możesz zaserwować warzywa gotowane na parze lub pieczone ziemniaki.

bDKtPgQK

Sprytna rada
Po upieczeniu filetu z kurczaka pozwól mu odpocząć przez 3–5 minut. Dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie, a nie na desce do krojenia. Siekając zioła, pamiętaj, aby to robić szybko i zdecydowanie. Zbyt długie siekanie spowoduje, że soki zostaną na desce do krojenia.

Więcej przepisów Szymona Czerwińskiego z Master Chef znajdziecie w jego książce:

bDKtPgQL

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bDKtPgRe
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(26)
Dario
rok temu
W przepisie mowa o piersiach z kurczaka a na zdjęciu udka.
xs
rok temu
te udka są spalone
Aaaa
rok temu
To są udka czy filet? Bo ja widzę spalone udka
bDKtPgRf
tadeusz
rok temu
co za dno piersi od udek nie sa wstanie odroznic, paranoja
Thor
rok temu
Trzeba być niepełnosprawnym umysłowo aby podawać przepis na piersi kurczaka i jako zdjęcie główne wkleić ćwiartki!
Najnowsze komentarze (26)
kurczak
rok temu
jęśli tak gotuje jak postrzega elementy drobiu to jeszcze musi się pouczyć w szkole podstawowej
wap
rok temu
akurat moje babki nie umiały gotowac,byly wyjątkowo niejdzeniowe ,a tam cos zakrecily,ale o przepisach i degustacji ,mowy nie było,moze u nas jest inaczej nasza matke możesz zaskoczyć smakiem,bo to już lubi i podjeść i pod swój gust lubi podjeść,i swoje cudze jje wszystko nie samkuje,z jednej strony dobrze,bo nienadwereza budżetu niczyjego,ale zle znow zyc,bo az strach ,mojej matki jak gesslerowej czy jej zasmakuje obiad
pass
rok temu
przecie to sam rak w postaci spalonej skóry
mistercook
rok temu
To faktycznie dobry kucharz, który preparuje tak piersi kurczaka, że wychodzą z tego udka... :)
Thor
rok temu
Trzeba być niepełnosprawnym umysłowo aby podawać przepis na piersi kurczaka i jako zdjęcie główne wkleić ćwiartki!
WTF
rok temu
Pierś z kurczaka a na zdjęciu nóżki. ha ha ha Adekwatnie dobrane foto
Jola
rok temu
E słabe to, 90 % babć nie zje a mamla takie zwłaszcza mięska czy ryby, bo nie mają zębów swoich, a państwowe szufladki często pękają i babcie je oszczędzają wysysając ino tłuszczyk, tak że pies po nich już tego mięsa nie ruszy
smacznego
rok temu
Antybiotyki,azotyny i azotany,chyba że sam wyhodujesz tego kurczaka.Te niespodzianki czekają na ciebie w tym mięsie
bDKtPgQX
Adam
rok temu
Chimii to on i tak zawiera za wiele hhhh
Yagoda
rok temu
Nigdy, przenigdy nie chciałabym zawstydzić swojej babci... i NIGDY JEJ NIE ZAWSTYDZĘ! a w tytule jest napisane, że tym przepisem zawstydzisz nawet babcię... ajjjj
ary
rok temu
Przepis na spalone udka? To ma byc jakas antyreklama?
szef
rok temu
Kiepski przepis, taki teoretyczny bo smak tego kurczaka musi być obrzydliwa nawet za sprawa tego dziwnego "sosu".
jackin
rok temu
pokazuja udko na zdjeciu a przepis na piersi , jakos paranoja !
hgm
rok temu
Podał przypalonego kurczaka i tym właśnie zawstydził wszystkich, tak go zmaltretował, że z piersi zrobiły się udka. Najlepszym jednak jest sos chimichurri – "posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę "! Nie ma to jak sprzedać ""głupkowi"" nazwę dania/sosu, posiekał paprykę, czosnek i pietruszkę, czyli zrobił to co od wieków robią wszyscy w szybkiej i prostej kuchni i dodał najważniejszą przyprawę... nazwę ! Od dziś wszelkiego rodzaju PUSTAKI, będą jadły kurę nie z papryką/czosnkiem i pietruchą, ale w sosie chimichurri ! Smacznego !
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić