o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Sebastian Ogórek
Sebastian Ogórek
|
aktualizacja

Ludzkie włosy w chlebie z Chin? Problem w tym, że my praktycznie nie sprowadzamy stamtąd chleba

25
Podziel się

Chińskie chleb sprzedawany w Polsce zawiera ludzkie włosy? - pyta poseł PiS ministra rolnictwa. Ten wyraźnie unika odpowiedzi. Problem w tym, że nasz kraj praktycznie nie sprowadza pieczywa z Państwa Środka.

W zeszłym roku z Chin sprowadziliśmy pieczywo, herbatniki i wyroby cukiernicze za ok. 750 tys. zł
W zeszłym roku z Chin sprowadziliśmy pieczywo, herbatniki i wyroby cukiernicze za ok. 750 tys. zł (Fotolia)
bDnbKQrV

O co chodzi? O L-cysteinę, czyli chemiczny polepszacz do mrożonego chleba. Środek oznaczony symbolem E-920 jest używany jako dodatek do mąki, bo dzięki temu pieczywo jest miększe. Zazwyczaj pozyskuje się go ze zbóż, ale to metoda droga.

W Chinach wiele firm postanowiło zaoszczędzić i L-cysteinę pozyskuje z ludzkich włosów. O sprawie już kilka lat temu donosiły holenderskie media. Tamtejsi dziennikarze twierdzili, że nawet co dziesiąty sprzedawany w ich kraju chleb jest z "dodatkiem" włosów.

Do sprawy przed miesiącem wrócił poseł PiS Jerzy Paul, który spytał ministerstwo rolnictwa czy przypadkiem do podobnych praktyk nie dochodzi także w Polsce.

bDnbKQrX

"W krajach Unii Europejskiej obowiązuje zakaz produkowania tej substancji z ludzkich włosów. Dlatego E-920 wytwarzana jest np. ze świńskiej szczeciny czy ptasich piór. W Chinach, skąd mrożone ciasto trafia również do Polski, taki zakaz nie obowiązuje i do wytwarzania L-cysteiny nagminnie stosuje się ludzkie włosy" - pisał parlamentarzysta.

Zobacz także: Fenomenalnie prosty chleb domowy

Jak dodawał, sprzedawcy pieczywa nie muszą pisać składu oraz podawać źródła pochodzenia składników chleba. Paul twierdzi, że zobowiązani są jedynie do informowania klientów, że pieczywo pochodzi z odpieku i wcześniej było zamrażane.

Ministerstwo rolnictwa przypomina - włosy w chlebie są zakazane

Co na to ministerstwo rolnictwa? Wyraźnie unika odpowiedzi na pytania, czy w sprzedawanym w Polsce chlebie mogą znajdować się substancje powstałe z ludzkich włosów. Resort pisze jedynie o tym co stanowi nasze prawo, czyli że tego typu polepszacze są w naszym kraju zakazane.

bDnbKQsd

„Żywność wprowadzana do obrotu na terenie Unii Europejskiej, w tym żywność importowana z Chin, musi spełniać wymagania ustawodawstwa Unii Europejskiej.(…) Zgodnie z zapisami ww. rozporządzenia ludzkie włosy nie mogą być wykorzystywane jako materiał wyjściowy dla tej substancji.” – odpowiada ministerstwo. Dodaje, że za kontrolę przestrzegania prawa odpowiada sanepid, ale głównie pod względem czystości. Chodzi tu więc głównie o kwestie zawartości ołowiu czy arsenu.

Chleba z Chin w Polsce praktycznie nie znajdziesz

Problem z pytaniem posła jest taki, że w Polsce praktycznie chleba z Chin nie ma. Wyraźnie pokazują to dane GUS. W 2016 roku sprowadziliśmy do nas z tego kraju pieczywo i wyroby cukiernicze za zaledwie 750 tys. zł. Dla porównania więcej wyniósł import w tej kategorii np. z Albanii.
Poza tym większość to importowane do nas herbatniki, słodkie pieczywo, krakersy albo nawet… sajgonki.

Wydaje się więc, że interpelacja posła to krucjata przeciwko mrożonemu pieczywu. Polepszaczami z włosów w chlebie do odpieku Jerzy Paul straszy bowiem już od kilku miesięcy. We wrześniu pytał o to wraz z kilkoma innymi posłami z mównicy sejmowej. Już wówczas wiceminister zdrowia odpowiadał mu, że takiej możliwości nie ma.

Mimo to i tak w wypowiedziach dla lokalnej prasy ostrzegał, że w chińskim pieczywie rzekomo sprzedawanym w supermarketach są ludzkie włosy.

bDnbKQse

- W Europie L-cysteina produkowana jest z piór, ze świńskiej szczeciny. Natomias jesteśmy przekonani, jesteśmy nawet pewni, że w Chinach produkowane są z ludzkich włosów. Bardzo mi na tym zależy, aby każdy konsument, który idzie do sklepu i wkłada pieczywo do koszyka wiedział, co naprawdę w domu spożywa i co daje swoim dzieciom – mówił w nagraniu wideo dla portalu nowiny24.pl.
W rozmowie z Wirtualną Polską poseł podkreśla, że to ludzie sami się do niego zgłosili z tym tematem. I dlatego postanowił się nim zająć.

- Nikt nie chciał mi powiedzieć, jaka jest tego skala - mówił nam Paul. Gdy wytłumaczyliśmy, że informacje o tym łatwo sprawdzić w GUS, stwierdził, że o tym nie wiedział.

- To nie jest straszenie. Porównam to do pijanego kierowcy na drodze. Jeśli jest choć jeden, to jest to temat wart zainteresowania - stwierdził poseł.

bDnbKQsy
Źródło:
WP Finanse
KOMENTARZE
(25)
żyjemy w szam...
3 lata temu
Pozdrowienia dla tych co wierzą że cała sieć sprzedająca kilkaset tysięcy bochenków dziennie kupuje to od "piekarza z Legionowa". Powinien być zakaz importu jakiejkolwiek żywności z Chin. Żadna, powtarzam żadna żywność od nich nie jest wstanie zagwarantować najniższej jakości ani bezpieczeństwa. Czy zdajecie sobie sprawę że rzeki w Chinach są martwe? tak tak , martwe. Tak samo jak morze przy ujściach rzek i duzych portach. Tam nie ma żadnego życia biologicznego. Ale za to zawartość metali ciężkich przekracza po setki razy normy nasze. Zastanówcie się za każdym razem co kupujecie. Choć patrząc na te sterty badziewia w wózkach przed np. hellowinem, które po kilku dniach lądują na śmietniku nie napawa optymizmem.
Stary Żymlok
3 lata temu
Nie z ludzi, ale żeby po upieczeniu zamrożonej kulki zawsze była złota i chrupiąca skórka dodają keratynę- białko z włosów i paznokci ew pazurów. Życzę smacznego gustującym w hipermarketowo-biedronkowym pieczywie, sprowadzanym z chin na masową skalę.
gość
3 lata temu
szok chleb w chinach robi się z ludzi
bDnbKQsz
EX
3 lata temu
W ogóle chleb z składnikami z ludzkich włosów lub piór, świńskiej szczeciny, ohydne, powinni tego zakazać całkowicie.
smacznego na ...
3 lata temu
" U nas nie dodaje się do pieczywa polepszaczy z włosów ludzkich, tylko ze szczeciny świńskiej, ptasich piór i pazurów..."... no, nie wiem, co gorsze? w żywnosci mamy coraz więcej sztucznych dodatków, wszelkiego obrzydlistwa, trucizn, toksyn, GMO Czy wiecie z czego powstaje zapach wanilinowy? -Z krowich odchodów, a czerwony barwnik -koszenila z robaków. W oleju rzepakowym są potężne dawki środków ochrony roślin, którymi pryska się rzepak tuż przed zbiorem, aby równomiernie "dojrzał" i się nie wysypywał, do wędlin sypią nam sól poprodukcyjną, i nie mogą nadążyć z budową olbrzymich szpitali onkologicznych. Najważniejsze, żeby był ruch w interesie, no i jest!
Najnowsze komentarze (25)
strazak
3 lata temu
chleb sie kupuje na, na ile to mozliwe w dobrej, zaufanej piekarni, w supermarketach zas niestety cala reszte, ktora przychodzi w 80% z Chin - zgroza
Nerkofil
3 lata temu
Piekarz z Legionowa natomiast nie sypie polepszaczy, bo chce żeby jego chleb był droższy i brzydszy. Powinno się także ustawowo zabronić spożywania produktów zawierających METIONINE !!! Ten aminokwas znajduje się W LUDZKIM MIĘSIE! Kto wie skąd jest pozyskiwany przez hodowców świń!!! ;-))) Panie pośle, do broni!
Zenia
3 lata temu
szok!!dobrze ,ze nie jadam chleba,,jak juz to z małej rodzinnej piekarni,,i to raz od swięta jak przyjdzie ochota na chrupiący chlebek
Ja
3 lata temu
A co gorsze ludzke czy swinskie wlosy lub piora.
mila
3 lata temu
sprowadzamy chleb z Chin???? bez jaj.....ja kupuję w małej piekarni, gdzie pieką na bierząco i mam spokój
.....
3 lata temu
Ludzie ogarnijcie się. Nie wolno dodawać włosów lub innych świństw do żywności tylko dlatego żeby zarabiać dużą kasę. Taka żywność zabija. Smacznego!
lol
3 lata temu
zmieniam tytuł artykułu "chiński chleb w ludzkich włosach."
gość
3 lata temu
Panie Ogórek, rusz Pan trochę głową. Dane z GUS są tak wiarygodne, jak Gronkiewicz-Walc. Można je zmanipulować na milion sposobów. Wg. GUS przez lata byliśmy największym na świecie producentem pralek na świecie. Tyle że w "kilogramach na głowę mieszkańca" - wystarczy sięgnąć po stare roczniki statystyczne, żeby się o takich kwiatkach przekonać. Co do pieczywa, już od kilku lat nie trafia do Polski bezpośrednio z Chin, tylko właśnie przez pośredników z Albanii i innych krajów, także zachodnich, oczywiście ze zmianą kraju pochodzenia... A najlepsze w tym jest to, że już dawno pisałem tutaj o tym, a dopiero teraz dotarło to do WP i o2? Gratulacje, macie refleks jak żółw po zielu.
bDnbKQsr
japan
3 lata temu
Po jaką cholerę nam chiński, komunistyczny chleb. Tylko tego nam brakowało.
Nie jem chleb...
3 lata temu
Nie jem juz chleba od dzisieciu miesiecy i moje samopoczucie jest lepsze.
bremen
3 lata temu
to już są jaja zęby eksportować chleb z chin
wrtvewytaghh
3 lata temu
ku....r....a, to co jeść? okazuje się, że świnia w chlewie zdrowiej je u przeciętnego polskiego chłopa niż zwykły Polak. Chyba najzdrowiej umrzeć z głodu. Aż cofnęło mi się. Chyba zacznę jeść karaczany i drewnojady z własnej hodowli. hihi
janusz
3 lata temu
sprzedam paznokcie i świeży zarost!
L D.
3 lata temu
Co pis wymyśli,to pewne głupoty.W latach 90-tych spotkałem chleb z tym polepszaczem,ten chleb nie czerstwieje,łatwo go rozpoznać,jest taki jakiś biały i taki jakby miałki.Nigdy więcej takiego nie spotkałem.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić