Radosław Opas
Radosław Opas| 
aktualizacja 

Odkryli zaskakujące działanie grzybów. Jedzenie wskazane

103

Grzyby uważane są za smaczne, ale zawierające niewiele wartości odżywczych. Najnowsze badania przynoszą zaskakujące wyniki. Grzyby trzeba jeść, by by utrzymać mózg w dobrej kondycji i zapobiec starzeniu się tego organu.

A wicker brown basket with beautiful large forest white mushrooms with rind hats stands on a lawn with bright green grass.  Close up white mushrooms
A wicker brown basket with beautiful large forest white mushrooms with rind hats stands on a lawn with bright green grass. Close up white mushrooms (iStock.com)

Wystarczy 300 gramów grzybów tygodniowo. Taką ilość - według naukowców z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze - powinien zjadać człowiek, by chronić mózg przed wczesnymi oznakami demencji. Jak podaje serwis nytimes.com, 6-letnie badania były przeprowadzone na grupie 600 Chińczyków w wieku powyżej 60. roku życia.

Na co pomagają grzyby?

Poza walorami smakowymi, posiadają też właściwości zdrowotne. Zawierają antyoksydanty, które powodują wolniejsze starzenie się ludzkiego organizmu. Wyniki badań pokazały, że osoby zjadające regularnie w tygodniu odpowiednią ich porcję, są mniej narażone na tzw. łagodne zaburzenia poznawcze. Stan ten objawia się ogólnym pogorszeniem sprawności umysłowej.

Tacy pacjenci skarżą się na kłopoty z zapamiętywaniem. Oprócz tego chorzy są też rozkojarzeni i nie potrafią się skupić na wykonywaniu codziennych czynności.

Naukowcy przekonują, że pomoże wdrożenie grzybów do diety. Mogą one nawet zapobiec tym dolegliwościom w podeszłym wieku.

_Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zobacz także: Grzyby mogą chronić mózg przed demencją

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić