REKLAMA
Odsłoń newsy
Odsłoń newsy
Cytaty dnia
Copyright Wirtualna Polska Media S.A. - ReklamaRegulaminPrywatność
Odświeżone 2 godziny temu
Twoje konto
Pogoda
Radio
Quizy
0
graczy online
Graj teraz!
REKLAMA
oprac. Katarzyna Gileta27.05.19 (09:55)

Ogórki małosolne bez wody. Prosty sposób

W warzywniakach i na bazarkach już pojawiły się pierwsze ogórki gruntowe, a to znak, że możemy zabrać się za przygotowywanie ogórków małosolnych. Czekamy na nie z niecierpliwością przez cały rok. Są jędrne, chrupiące i mają znacznie delikatniejszy smak niż kiszone. Jak je przygotować? Mamy bardzo prosty i sprawdzony przepis.
123RF

Przygotowanie ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące i pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na transport tych smakołyków. Woreczki - bo o nich mowa - nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu.

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc. Przygotuj 1 kg ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli. Będziesz również potrzebować torby na mrożonki o pojemności 3-4 l.

REKLAMA

Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.

Zobacz też: Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
0
0
0
0
0
PODZIEL SIĘ
TWEETNIJ
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
REKLAMA
REKLAMA
Zamknij