o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Ogórki małosolne bez wody. Prosty sposób

11
Podziel się

W warzywniakach i na bazarkach już pojawiły się pierwsze ogórki gruntowe, a to znak, że możemy zabrać się za przygotowywanie ogórków małosolnych. Czekamy na nie z niecierpliwością przez cały rok. Są jędrne, chrupiące i mają znacznie delikatniejszy smak niż kiszone. Jak je przygotować? Mamy bardzo prosty i sprawdzony przepis.

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji
Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji (123RF)
bEJNaUet

Przygotowanie ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące i pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na transport tych smakołyków. Woreczki - bo o nich mowa - nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu.

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc. Przygotuj 1 kg ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli. Będziesz również potrzebować torby na mrożonki o pojemności 3-4 l.

Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.

bEJNaUev
Zobacz także: Zobacz też: Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEJNaUeW
KOMENTARZE
(11)
kazik
2 lata temu
to prawie jak "sex bez partnera - prosty sposób"
Jerry
2 lata temu
Grochówka bez grochu.
Młody
2 lata temu
Chodzi o to że tam mają wytworzyć się bakterie w procesie fermentacji a nie przemrozony ogórek który przejdzie dodatkowo plastikiem. Na kaca najlepiej zjeść woreczek po ogórka H.
bEJNaUeX
Grisza z Kali...
2 lata temu
A gdzie w Rosji mają lodówki 🤣
HELENA
2 lata temu
PAMIĘTAM ODPUSTY Z JASNEJ GÓRKI W ŚLEMIENIU KIEDY KUPOWAŁO SIĘ OGÓRKI PO 1ZŁ A GARNUSZKIEM WODY PO OGÓRKACH DEGUSTOWALI SIĘ PANOWIE.
Jerzy
2 lata temu
Czy ktoś redaguje tą stronę czy za zmianę pozycji bierze tylko pieniądze ???
ika
2 lata temu
A w szklanym, albo kamionkowym pojemniku to się nie da? Dla niektórych geniuszy woreczek PLASTIKOWY będzie wyglądał, jak niezbędny składnik, niestety...
jozek
2 lata temu
1 kg ogórków ma taką sama objętość w słoiku czy w woreczku. Przestrzeń między nimi wypełnia powietrze lub woda. Zrobione w tradycyjny sposób są nieporównywalnie lepsze od "ruskiego wynalazku"
Broda
2 lata temu
Są rzeczy ważniejsze i mniej ważne...
Przepis
2 lata temu
Na ogóra
koneser
2 lata temu
Przepis z Rosji, a gdzie wzmianka o najważniejszym składniku, tj.0,5 litra do ogórków? ;)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić