Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Plan podwyższenia cen mięsa w całej UE trafił do Parlamentu Europejskiego. Wszystko z troski o środowisko

38
Podziel się

Do Parlamentu Europejskiego trafi plan podwyższenia cen mięsa w całej UE, aby branża ponosiła koszty np. emisji CO2. "Nadszedł czas, abyśmy podjęli zdecydowane działania w zakresie polityki dotyczącej wpływu białka zwierzęcego na środowisko" – mówi jeden z autorów pomysłu.

Pieniądze z dodatkowego podatku mają zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne
Pieniądze z dodatkowego podatku mają zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne (Fotolia)
bELcwybp

5 lutego odbędzie się w Parlamencie Europejskim debata nad propozycją sprawiedliwego ustalania cen mięsa, znaną również jako "opłata środowiskowa" (ang. sustainability charge). Mówi o niej raport przygotowany przez Koalicję TAPP, w skład, której wchodzą wiodące organizacje rolnicze, zdrowotne i ekologiczne – informuje "Rzeczpospolita".

Kluczowym aspektem propozycji jest to, żeby dochody z opłaty na rzecz zrównoważonego rozwoju, prognozowane na 32,2 mld euro rocznie w 28 państwach członkowskich UE do 2030 r., mogły zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne.

bELcwybr

- Nadszedł czas, abyśmy podjęli zdecydowane działania w zakresie polityki dotyczącej wpływu białka zwierzęcego na środowisko, którego cena jest sztucznie utrzymywana na zbyt niskim poziomie przez zdecydowanie zbyt długi czas. Mamy tu rozwiązanie, które jest sprawiedliwe dla rolników i wspiera przejście na system żywności oparty w większym stopniu na roślinach, którego tak pilnie potrzebujemy, jeśli poważnie myślimy o łagodzeniu zmian klimatu – mówi Philip Mansbridge, dyrektor ProVeg International w Wielkiej Brytanii, jednego z członków Koalicji TAPP.

Raport przedstawia skalę możliwych oszczędności w zakresie ochrony środowiska. Uczciwe ceny mięsa w Europie mogą doprowadzić do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 milionów ton rocznie. Odpowiada to całkowitej emisji CO2 z czterech państw członkowskich UE: Irlandii, Danii, Słowacji i Estonii, oraz prawie 3 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE.

Zobacz także: Agencja Rozwoju Regionalnego w Starachowicach- fundacja dedykowana lokalnym biznesom

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bELcwybS
KOMENTARZE
(38)
Sos
2 lata temu
1 Wyjść z UE a przede wszystkim zlikwidować cały sejm i senat i kto chce niech tam będzie za podstawową krajową.
Sos
2 lata temu
Proponuję całkowite wyjście z UE na pewno biedniejsi nie staniemy się
lol
2 lata temu
a potem zdziwko ze zarcie drogie i glod panuje ...
bELcwybT
wania
2 lata temu
Kiedyś Bolek mówił że unia puści komunistów w skarpetkach a biednych to boso.
doniek
2 lata temu
To w koncu w sklepach pojawi się mieso? bo to co teraz sprzedają to jest produkt mięsopodobny
xxx
2 lata temu
po pierwsze to nie branża poniesie koszty tylko szary obywatel...po drugie to nie dla środowiska tylko dla kasy / wykończenia eksporterów z Europy Wschodniej...po trzecie akcja z CO2 to paranoja-niedługo drzewa bedą wycinać bo w nocy produkują CO2. Chodzi o łatanie dziury budżetowej UE bo przez wtracanie się w sprawy wewnętrzne krajów wyszła GB i zachodnie firmy zarabiaja na sprzedaży technologi eko.
unkas
2 lata temu
Europa to najwiekszy importoer zywnosci na swicie.wystarczy zamknac granice na zywnosc z innch czesci swiata i ceny same wzrosną.W tym chodzi tylko na zdobyciu kasy a ona pojdzie na sciaganie inzynierów i lekarzy.
123
2 lata temu
I musicie pracować jeszcze więcej i jeszcze ciężej aby nam żyło się lepiej
Anatol
2 lata temu
To co jest oferowane dziś konsumentom w UE, i nie tylko, to są produkty mięsopodobne lub -pochodne. Prawdziwe mięso powinno być 2x droższe niż to co teraz, ludzie będą jeść go mniej bo będzie wartościowe, mniej wyrzucać a i rolnik więcej zarobi za lepszej jakości towar produkowanym w mniejszej ilości. Same korzyści, serio! Pamiętajmy, że w Polsce wyrzucamy na śmietniki ok 10 mln ton żywności.
kolarz
2 lata temu
Miała być gospodarka rynkowa. A coraz więcej "komisji" miesza w cenach, wielkości produkcji, warunkach zbytu. Coraz bardziej przypomina to wszystko system rozdzielczo - nakazowy z państwem, jako jedynym organizatorem produkcji i zbytu, jedynym pracodawcą i jedynym uprawnionym do wyznaczania cen. Czy naprawdę musimy przez to drugi raz przechodzić? PRL niczego nas nie nauczył?
...
2 lata temu
No ładnie i tak tego typu produkty drożeją z tygodnia na tydzień a ci jeszcze chcą kolejnych podwyżek.Dojdzie do tego że będziemy jedli samo chleb z masłem. Chociaż będzie dobrze żeby jeszcze na to wystarczyło.
Łowca pająków
2 lata temu
To poklosie umowy z Ameryką Południową ... To nam zgotowal na zakonczenie poprzedni parlament EU.. Jeszcze bedziecie płakać...
Kazik
2 lata temu
Niech się zajmą debatą na temat trucia nas chemią w mięsach! Dlaczego rząd nie zabroni szpikowania mięs truciznami?
bELcwybL
pawel
2 lata temu
...i z miłości do bliźniego ale inaczej.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić