o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Urszula Korąkiewicz
Urszula Korąkiewicz
|
aktualizacja

Po starciu z Gessler zrezygnował z udziału w rewolucji. Nie wyobrażała sobie pracy z nerwowym współwłaścicielem

26
Podziel się

Miało być idealnie, a były nerwy, sprzeczki i spektakularne wyjście z lokalu. Mało brakowało, a do rewolucji wcale by nie doszło.

Gessler musiała przemówić właścicielowi lokalu do rozsądku
Gessler musiała przemówić właścicielowi lokalu do rozsądku (kadr z programu)
bDJsLRud

Restauratorka odwiedziła restaurację "Kwadratowy talerz", prowadzoną przez dwójkę przyjaciół. Jarek jako absolwent technikum gastronomicznego zajął się gotowaniem, Szymon zaopatrzeniem i kontaktami z klientami. Klientów jednak było niewiele. - Problem jest taki, że restauracja żyje w weekend. Od poniedziałku do czwartku jest różnie - mówił Szymon. - Gotujemy świeżo, uczciwie, nie wiem, dlaczego klienci nas omijają - dodał Jarek.

Odpowiedź nasuwała się sama. Ponury lokal nie miał koncesji na alkohol ani możliwości płacenia kartą. Niedogodność właściciele tłumaczyli tym, że płacenie gotówką sprawa mniej kłopotów. – I wy się dziwicie, że nie macie klientów? W dzisiejszych czasach to nie jest wobec nich w porządku – mówiła Gessler.

bDJsLRuf

Początkowo panowie przyjmowali krytykę. Uważam, że jeśli ktoś zaprasza taki autorytet, to powinien się liczyć z krytyką i jego zdaniem – mówił wcześniej Szymon. Jednak gdy zaczęła rzeczowo krytykować wystrój i wnętrze, reagował coraz bardziej nerwowo.

- Sterylnie jak w gabinecie, a nie w restauracji, co się tu dzieje, miejsce wydumane i nieprzyjazne – komentowała.
Kuchnia w międzyczasie zaliczała wzloty i upadki. Kotlety mielone były dobre, „jak u babci”, karkówka w sosie poradziła sobie nie gorzej, ale pierogi nie zdały już egzaminu. Farsz był niedobry, a ciasto za grube. Nie jem dań , które ciągłym zamawianiem obrzydzili mi klienci – mówił. - Mam wrażenie, że robisz wszystko przez pryzmat siebie, a to niedobrze – odparła Gessler.

Początkowo Szymon się sprzeczał, ale w końcu nie wytrzymał i emocje wzięły górę. Każdą uwagę odbierał osobiści. Sprzeczka wisiała w powietrzu. Ostatecznie Szymon, który stwierdził – Bardzo chciałem, żeby pani tu była, ale teraz już nie chcę – rzucił rozżalony. Tego dla restauratorki było za wiele. – W takim razie kończymy – skwitowała i poprosiła o rachunek. Rewolucja zawisła na włosku.

bDJsLRul

I podczas gdy Jarek próbował być opanowany i pokazać, że zależy mu na przemianie lokalu, Szymon już się nawet nie hamował. – Nie podoba mi się, że czekaliśmy 5 godzin, że ktoś ze mnie kpi, nic mi się już nie podoba – wyrzucał. Gessler nie pozostała mu dłużna. – Pan zawsze daje taki popis męskiej histerii? Pan jest pieniaczem! – strofowała. Sytuacja jeszcze bardziej się zaostrzyła, Szymon stwierdził, że nie chce brać już udziału, zerwał z siebie mikrofon, prawie zdejmując z siebie bluzkę i wyszedł z ku zdziwieniu Gessler wyszedł z lokalu. Trzeba przyznać, że to dość dziwna reakcja jak na kogoś, kto jeszcze chwilę wcześniej za podobne zachowanie krytykował innych uczestników.

Restauratorce trudno było uwierzyć, że dorosły mężczyzna zamiast wytknięte błędy potraktować jako fakt i starać się je naprawić, uznał za wyreżyserowaną kompromitację. – Swoimi humorami niszczy ten lokal – stwierdziła. Jak się później okazało, Szymon na tyle poczuł się dotknięty, że uniósł honorem i nie tylko zrezygnował z udziału w rewolucji, ale i prowadzenia restauracji.

Jarek, choć bez wspólnika, dzielnie przystąpił do działania. Gessler widząc, że ma do czynienia z małym, ale ochoczym trzyosobowym zespołem, zaproponowała, że zmienią lokal na amerykańską knajpę, gdzie będzie można zejść koktajl z krewetek, krem z batata i kukurydzę i bogato przekładane sandwiche. Kucharze wzięli się do roboty, a ekipa remontowa w mig ciemne pomieszczenie zmieniła w lokal skąpany w pastelowych kolorach i zdjęciami starych samochodów na ścianach.

bDJsLRum

Bistro spotkało się z zainteresowaniem okolicznych mieszkańców i pracowników pobliskich zakładów mechanicznych, którzy dotąd narzekali na nudną kartę i zbyt dług czas oczekiwania na dania. Teraz miała ich czekać miła niespodzianka.
Zapału w kuchni było tyle, co… czasu. A przynajmniej tak najwyraźniej wydawało się właścicielowi. Geesler nie kryła irytacji, gdy okazało się, że prace zamiast od rana, trwają od 11. Postawiła jednak wszystkich na baczność i wiele udało się zrobić jeszcze przed kolacją. Tempo spadło, gdy zaczęli robić kanapki. Goście czekali na „fajerwerki”, a Jarkowi szło dość ślamazarnie. Na szczęście wieczór mona było zaliczyć do udanych, a zaproszeni goście nie szczędzili kucharzom komplementów.

Na Gessler po powrocie czekało jednak jeszcze kilka zaskoczeń. Gdy dotarła do lokalu ok 19.00, nie było ludzi, a kelnerka stwierdziła, że jest już zamknięte. – Strzelacie sobie w kolano, przecież o tej porze powinien być największy ruch! – komentowała. Lekko zagubiony właściciel stwierdził, że zmienią godziny otwarcia. Na szczęście do innych aspektów przyłożył więcej uwagi. Znów wprowadził płatność kartą i zadbał o terminal, a także zaczął pracować nad koncesją na alkohol. Największe wrażenie zrobiły jednak na Gessler dania, które okazały się po prostu pyszne.

- Niesłychanie smaczna kuchnia , dania zadbane, Jarek powinien uwierzyć w siebie, bo ta restauracja powinna hulać! – podsumowała wizytę Gessler. Nie da się ukryć, że aby osiągnąć pełen sukces przed właścicielem Bistro By The Way jeszcze sporo pracy. Z pewnością jednak jest na dobrej drodze.

bDJsLRun

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bDJsLRuo
bDJsLRuG
Źródło:
WP Teleshow
KOMENTARZE
(26)
kraken
3 lata temu
to wszystko robione pod publikę , aby zwiększyć oglądalność... jestem z Koszalina - po zrobieniu rewolucji we Fregacie - ostał się ino klops i lipa , knajpa zmieniała wystrój , właścicieli - ale dla mnie nic nie przebije odcinka w którym Pani Magda zaproponowała właścicielom sprzedaż kiełbasy z wody -heheheheeh--- to miał być ratunek na problemy knajpy
X1x
3 lata temu
Gessler powie Ci jak żyć i jak jeść i co jesc trzeba czymś ludzi ogłupiać przecież więc szkoła, szpital Gessler i inne tego typu bzdury w tv puszczają a prawdziwe tematy po cichu przechodzą
wiesiek
3 lata temu
wywalcie juz z programu ta wstretna babe,kogo ona reprezentuje?kim wlasciwie jes?
bDJsLRuH
asee
3 lata temu
Rewolucje Gesler polegają głównie na rozbijaniu talerzy, obrażaniu ludzi i ich krytyce.Chłopaki mieli rację,że pogonili.Gesler niech najpierw idzie do szkoly ,żeby nauczyć się kultury , ale to też jej nie pomoże,bo kulturę wynosi się z domu.
aaaaaa
3 lata temu
Kiedy przestaniecie pokazywać tę panią. Masakra.
Najnowsze komentarze (26)
Dom
3 lata temu
Starą kur:::: jak większość gwiazd tv
Dom
3 lata temu
Jego flustracja wynika z tego że jest gejem
mar57
3 lata temu
kto to pisal czytac sie nie da,ludzie zatrudniajcie przynajmniej kogos po maturze...
Cdf
3 lata temu
Nie cierpie tego brzydkiego babsztyla. Wygląda jak 4 worki ziemniaków.
jasnowidzący
3 lata temu
Nie ma czym się epatować. Kolejne igrzyska mają ogłupiać ciemny naród
ja
3 lata temu
przecież ta pani jest okropna....
Koko
3 lata temu
O 19 to ja wychodzę dopiero na.miasto.
sek1981
3 lata temu
W ramach ścisłości na sprzedaż alkoholu nie przyznaję się koncesji tylko zezwolenie.
bDJsLRuz
San epid?
3 lata temu
czy sanepid weżnie się za te kudły w kuchni ??????
anna
3 lata temu
Ten Szymon tak pajacował że nie mogłam go słuchać paplał i paplał.
mam smaka na ...
3 lata temu
ło kierwa ale buc :D Taki podstawiony fago figo żeby oglądalność podnieść :D
aaaaaa
3 lata temu
Kiedy przestaniecie pokazywać tę panią. Masakra.
observator
3 lata temu
Jakby mnie ktoś podał na obiad taką "porcję" mielonego to bym raczej do tej knajpy nie wrócił .... Małe to jakieś i pewnie w wuj drogie ...
dorsik2
3 lata temu
W komentarzu dotyczącym programu wiele błędów stylistycznych, literówek. Przed publikowaniem warto przeczytać!!!
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić