Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

#przepisdnia Chłodnik migdałowy z czosnkiem

Podziel się:

Wykwintne danie na jesienne wieczory. W Hiszpanii zupa ta znana jest także pod nazwą Ajoblanco.

#przepisdnia Chłodnik migdałowy z czosnkiem
(youtube.com)

Do przygotowania tego dania podtrzebujecie:

  • 100g obranych migdałów
  • 100g czerstwego chleba bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 600ml wody
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 25ml octu z białego wina
  • łyżeczka soli
  • kilka sztuk białego winogrona bez pestek do dekoracji

Chleb, migdały, sól, czosnek, ocet i i połowę wody blendujemy razem na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę i resztę wody. Blendujemy dalej, aż zupa będzie gładka. Zostawiamy w lodówce na jakieś 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy do talerza i dekorujemy winogronami.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić