Wróć na
oprac. Katarzyna Gileta
|

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą. Letnie smaki

1
Podziel się

Młody bób to jeden z najpyszniejszych sezonowych produktów. Smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą, w zupach i sałatkach. Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, poleca przepis na sałatkę z serem, młodym bobem i miętą. Warto wypróbować.

Nie przegap sezonu na młody bób
Nie przegap sezonu na młody bób (Materiały prasowe)
bCNYtBuJ

Składniki:

  • 0,5 kg młodego bobu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 100 g sera Gouda
  • 50 ml oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu

Przygotowanie: bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bCNYtBvm
KOMENTARZE
(1)
ase
2 lata temu
Bób to u nas ewentualnie świnie żarły i nie jest to żaden rarytas. To propaganda jak za komuny,żeby jeść margarynę, bo taka smaczna i zdrowa, a sami wpieprzali masło.
Najnowsze komentarze (1)
ase
2 lata temu
Bób to u nas ewentualnie świnie żarły i nie jest to żaden rarytas. To propaganda jak za komuny,żeby jeść margarynę, bo taka smaczna i zdrowa, a sami wpieprzali masło.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić