o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Rafał Natorski
|
aktualizacja

Serki topione – tak czy nie?

42
Podziel się

Bardzo lubiany dodatek do kanapek, ale również smakowita baza zup, sosów i wielu innych potraw. Problem w tym, że – wbrew nazwie – ser stanowi tylko niewielki procent składu tego typu produktów. Zwykle nie brakuje w nich natomiast tłuszczów trans i niekorzystnych dla zdrowia chemikaliów.

Kupując serek topiony, warto wybierać produkty z jak najkrótszym składem
Kupując serek topiony, warto wybierać produkty z jak najkrótszym składem (123RF)
bDUbaYWJ

Historia serka topionego sięga początków XX wieku. Rosnąca popularność serów dojrzewających sprawiła, że zaczęto wówczas szukać sposobów na przedłużenie ich trwałości, ale także zwiększenie dostępności w odległych zakątkach świata. Inspiracjami stały się cenione wówczas specjały: szwajcarskie fondue i francuski cancoillotte, czyli półpłynny serek otrzymywany z mleka pozostałego po produkcji masła, samego masła i słonej wody oraz dodatku ziół i białego wina.

W 1911 r. Szwajcar Walter Gerber, założyciel firmy, która dziś jest wielkim koncernem spożywczym, rozpoczął produkcję sera topionego uzyskiwanego w wyniku podgrzewania sera Emmental. Rok później zaczął stosować do jego wytwarzania cytrynian sodu, związek wykazujący właściwości konserwowania żywności. W 1913 r. Gerber i jego wspólnik Frtitz Stettler zaprezentowali serek topiony, którego technologia produkcji była zbliżona do współczesnej. W 1917 r. bracia Graf z Francji uruchomili pierwszą fabrykę specjału, zwanego na cześć twórcy Gerberkäse.

Co siedzi w serkach topionych

Dziś serki topione stanowią istotny segment rynku spożywczego, a ich asortyment może przyprawiać o zawroty głowy. Kuszą kolorowymi opakowaniami, różnymi formami pakowania (od kostek po pojedyncze plastry) i mnogością dodatków smakowych: ziół, grzybów, wędlin, ryb czy owoców morza.

bDUbaYWL
Zobacz także: Zobacz też: Jak wybrać dobry ser?

Metoda ich produkcji nie zmieniła się znacząco od czasów Gerbera. Składniki, czyli ser podpuszczkowy, białka mleka, masło, sole emulgujące, przyprawy, aromaty, sól kuchenna oraz dodatki smakowe, są topione w temperaturze 70-95 stopni. Później powstałą masę rozlewa się na gorąco do opakowań, a następnie schładza.

bDUbaYWR

Zaletą serków topionych jest nie tylko ich smak, ale również stosunkowo niska cena, wygodne opakowanie oraz długi okres przydatności do spożycia. Niestety, nie brakuje także wad, a te kryją się zwykle w składzie produktu, powszechnie "wzbogacanego" m.in. utwardzonymi tłuszczami roślinnymi. To substancje, które znacząco zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia. Tzw. tłuszcze trans sprzyjają też otyłości, zaburzają funkcjonowania układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki. Przyczyniają się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych, czego konsekwencją bywają nowotwory.

W wielu serkach topionych ser podpuszczkowy stanowi zaledwie 10-20 proc. Na pierwszym miejscu listy składników często widnieje woda lub odtłuszczone mleko w proszku, pozbawione cennych wartości odżywczych.

Nie brakuje też zazwyczaj jeszcze mniej korzystnych dla zdrowia dodatków. Najpopularniejszym są difosforany (E 450), pełniące rolę emulgatorów i regulatorów kwasowości, nieszkodliwych w niskich dawkach, ale w nadmiarze pogarszających wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, a nawet powodujących uszkodzenie nerek.

W serkach topionych często znajdziemy też polifosforany (E 452), w dużych ilościach przyczyniające się do nasilenia objawów osteoporozy oraz rozregulowania procesów metabolicznych. Kontrowersje budzi też inny powszechny dodatek do serków topionych – fosforan sodu (E 339). Nadmiar fosforu w organizmie zakłóca przyswajanie innych substancji mineralnych.

bDUbaYWS

Nawet cytrynian sodu (E 331), uznawany za substancję w pełni bezpieczną, niewchłaniany przez układ pokarmowy i wydalany z moczem, może niekiedy osłabiać lub wzmacniać działanie niektórych leków. Muszą na niego uważać osoby uczulone na glutaminian sodu.

Jak zrobić serek topiony

Kupując serek topiony, warto wybierać produkty z jak najkrótszym składem. Nie jest to proste zadanie, ale możemy znaleźć wyroby zawierające np. tylko ser podpuszczkowy, twaróg, przyprawy i topnik: kwas cytrynowy, kwas winowy albo kwas mlekowy.

Jeśli nie mamy zaufania do sklepowych frykasów, bez większego trudu przygotujemy smaczny ser topiony w domu. Najlepiej na bazie twarogu, żółtka, masła, śmietany i niewielkiej ilości sody oczyszczonej, które rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, szczypiorkiem, ewentualnie innymi lubianymi ziołami, po czym dusimy w rondelku lub podgrzewamy na parze, często mieszając, aż masa nabierze jednolitej konsystencji i zacznie się ciągnąć. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

bDUbaYWT

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDUbaYXm
KOMENTARZE
(42)
kwch
2 lata temu
100% ludzi którzy piją wodę umiera - potwierdzone informacje.
^^
2 lata temu
A ja tak lubię sery... No, ale we Francji mnie poczęstowano super serami więc mam co wspominać! ^^
Gniewny/Mściw...
2 lata temu
Jak szkodliwe to kto zezwala truć społeczeństwo ????
bDUbaYXn
Ewa
2 lata temu
To dlaczego taki szajs podają w szpitalach do śniadania i do kolacji.
Pioter
2 lata temu
Jak coś jest szkodliwe, albo wręcz trujące to powinien być zakaz produkcji i sprzedaży - Państwo powinno dbać o swoich obywateli...
Najnowsze komentarze (42)
kałkałowiec
2 lata temu
najlepiej jeść gvno, ale naturalne bez dodatkowej chemii
dru
2 lata temu
przepraszam, kto przy zdrowych zmysłach je serek topiony?
ser
2 lata temu
Od dziecka nie znosiłem serka topionego. Mdliło mnie. :D
Cys
2 lata temu
Kodziarze i Lemmingi wyszliby na ulicę w obronie parówek i serków topionych pod przewodem Lecha OTUA. Nie wolno zabraniać. Demokracja!
Observerofppl...
2 lata temu
W jako sposób substancja która nie wchłania sie z przewodu pokarmowego może po spożyciu doustnie być wydalana z moczem. PISZECIE BZDURY A SUWERWEN PRZYSWAJA
Dfff
2 lata temu
Najlepiej wróćmy do epoki kamienia łupanego bądź do siedzenia na drzewie i będzie ok bo gdyby tak popatrzeć na całość tak racjonalnie to wychodzi na to że wszystko nas truje i zabija ! Więc no to jak wskakujemy na drzewo ?????
Pioter
2 lata temu
Jak coś jest szkodliwe, albo wręcz trujące to powinien być zakaz produkcji i sprzedaży - Państwo powinno dbać o swoich obywateli...
aky
2 lata temu
Pamietam jak w szpitalach, koloniach , wczasach zawsze byl serwowany topiony serek.
bDUbaYXf
Gniewny/Mściw...
2 lata temu
Jak szkodliwe to kto zezwala truć społeczeństwo ????
Jerzy
2 lata temu
Czy ktoś redaguje tą stronę czy za zmianę pozycji bierze tylko pieniądze ???
Ewa
2 lata temu
To dlaczego taki szajs podają w szpitalach do śniadania i do kolacji.
as
2 lata temu
ja tego używam do kitowania okien w oborze
Mikołaj
2 lata temu
Pożadne sery ida na eksport a w Polsce jada się psełdo sery !!!
wtf
2 lata temu
każdy o tym wie że prawie wszystko teraz szkodzi, a czy nie lubicie sera żółtego z patelni??? też nie zdrowy, na coś trzeba umrzeć
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić