o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Agata Dutkowska
|

Tłusty czwartek na świecie. Co dziś jedzą mieszkańcy innych państw?

0
Podziel się

Tradycja rozkoszowania się słodkimi przysmakami w jednym z ostatnich dni karnawału, znana jest na całym świecie. W niektórych krajach, jak w Polsce, obchodzi się tłusty czwartek, w innych tłusty (lub naleśnikowy) wtorek. Jednak bez względu na dzień, świętuje się tak samo - jedząc! Nie znaczy to jednak, że wszyscy pałaszują pączki. Jakie inne smakołyki są symbolami tego święta na świecie?

Liońskie faworki przygotowuje się niemal tak samo jak polskie
Liońskie faworki przygotowuje się niemal tak samo jak polskie (123RF)
bDmIoGiJ

Prawie jak w Polsce

Faworki i pączki to polska klasyka tłustoczwartkowa. Słodkie buły i chrust znajdziemy też w innych kuchniach świata. Donaty, oponki, mniejsze i większe słodkie buły bardzo zbliżone do naszych pączków spotkamy w wielu krajach, choćby w USA. Także Włosi i Hiszpanie jadają je tradycyjnie w ostatnich dniach karnawału. Choć ich pączki znacznie różnią się od naszych.

Przygotowywane są z ciasta parzonego i znacznie bliżej im do polskich ptysiów. W Hiszpanii tradycyjne mają kształt małych bułeczek, gniazdek lub oponek, ozdobionych grubą warstwą słodkiego lukru. Z kolei pączki włoskie - Zeppole, wykańcza się cukrem pudrem. Nadzienia mogą być różne. Nadają się wszelkie konfitury, dżemy i słodkie kremy.

Francuski chrust zza oceanu

Ciastka liońskie do złudzenia przypominają polskie faworki. Jak sama nazwa wskazuje, ten delikatny smakołyk wywodzi się z Francji, jednak bardziej niż w europejskiej stolicy bagietek, znany jest w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w Luizjanie, zwanej też francuskim stanem USA.

bDmIoGiL
Zobacz także: Zobacz też: Bananowe pączki

Liońskie faworki przygotowuje się niemal tak samo jak polskie. Smak jest jednak trochę inny. Wszystko za sprawą rumu i skórki cytrynowej. Oba składniki dodawane są do ciasta, jeszcze przed smażeniem chrustu i nadają ciastkom charakterystyczny aromat. Lioński chrust jest też trochę grubszy niż nasze faworki, ale kształt i metoda smażenia są niemal identyczne.

Cynamon i migdały, czyli skandynawskie inspiracje

Wiele ciekawych smakołyków, jadanych tradycyjnie pod koniec karnawału, znajdziemy w krajach Europy Północnej. Niemal w całej Skandynawii w tym okresie cukiernie przesycone są słodką wonią cynamonowych drożdżówek, w Szwecji znanych jako Kanelbullar. Nie mniej popularne są także pszenne bułki, przekładane jak kanapka, masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji taki smakołyk nosi nazwę Semla. W Danii i Norwegii słodkie kanapki określane są mianem Fastelavnsboller, a nadzienie z migdałów i śmietany, często zastępowane jest dżemem, czy innymi deserowymi sosami. Wierzch bułki jest zwykle lukrowany lub posypywany cukrem pudrem.

Naleśnikowe szaleństwo

Smakołykiem, który w tłusty czwartek (a bardziej wtorek) święci prawdziwe triumfy jest… naleśnik. Pancake Tuesday obchodzony jest m.in. w wielu krajach anglojęzycznych, od USA, przez Australię do Wielkiej Brytanii. Także Francuzi nie wyobrażają swojego Mardi Gras, bez słodkich naleśników. Podobnie jest w Rosji, gdzie to proste danie króluje na stołach przez cały ostatni tydzień karnawału, w czasie tzw. maslenicy.

bDmIoGiR

Zarówno Rosjanie, jak i przedstawiciele innych narodowości obchodzących naleśnikowe święta nie ograniczają się wyłącznie do serwowania naleśników na słodko. Choć placki z czekoladą, owocami, dżemami, konfiturami czy śmietaną cieszą się ogromną popularnością, nie są jedynymi serwowanymi w tym okresie.

Podczas Pancake Tuesday możemy raczyć się naleśnikami we wszystkich odsłonach - z mięsem, grzybami, warzywami, a nawet serami czy rybą.
W końcu chodzi o to, by sprawić radość podniebieniu. A czy będzie to radość słodka czy bardziej wytrawna, to kwestia drugorzędna!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDmIoGjm
KOMENTARZE
(0)
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić