o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Bartosz Krzyżaniak
|
aktualizacja

Tłusty czwartek w Polsce. Co się kryje w pączku za 38 groszy?

57
Podziel się

W tłusty czwartek można zajadać się nimi bez ograniczeń - twierdzą amatorzy pączków. Czy na pewno? Sprawdziliśmy, z czego poza kaloriami składają się pączki sprzedawane w dyskontach.

Myślisz, że pączki to mąka, jaja, drożdże, masło, mleko, cukier, nadzienie i woda? Możesz się zdziwić
Myślisz, że pączki to mąka, jaja, drożdże, masło, mleko, cukier, nadzienie i woda? Możesz się zdziwić (WP.PL, Bartosz Krzyżaniak)
bDIDrbmd

[Aktualizacja 10.02.2018]
Popularne dyskonty przygotowały specjalną ofertę na tłusty czwartek. "Rozsmakuj się w pysznej tradycji i sięgnij po wyśmienite pączki" - zachęca Biedronka, w której - podobnie jak w Lidlu - można tego dnia kupić pączki po 38 groszy sztuka. O ile kupimy ich odpowiednio dużo.

Do redakcji Wirtualnej Polski dotarł mejl, w którym jeden z naszych czytelników skarży się na skład oferowanych produktów. Przysłał zdjęcie opakowania pączków z Lidla wskazując, że data przydatności do spożycia to lipiec 2018 r.

bDIDrbmf

- Jak to możliwe, żeby pączki kupione w lutym były smaczne także w lipcu? - zastanawia się.
Jednak producent zaznacza, że to produkt głęboko mrożony. Po rozmrożeniu na zjedzenie pączków klient ma dwie doby.

Zobacz także: Co zrobić, by spalić jednego pączka?

Postanowiliśmy jednak bliżej przyjrzeć się temu, z jakich składników przygotowane są tłustoczwartkowe specjały, którymi karmią Polaków popularne dyskonty. I tak, poza mąką i nadzieniem, znajdziemy w nich takie specjały jak skrobia modyfikowana, pektyny amidowane, regulatory kwasowości, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kwas cytrynowy i octan sodu), olej palmowy, masę jajową czy białka w proszku. Amatorzy pączków pochłoną wraz z nimi także kwas askorbinowy, ocet spirytusowy a także smalec, co jednak nie powinno dziwić, bo podobno najlepsze pączki smaży się właśnie na nim.

bDIDrbml

Na zdjęciu poniżej skład promocyjnych pączków z Biedronki.

Zarówno w Lidlu, jak i w Biedronce, za liczące 12 pączków i ważące 780 gramów opakowanie trzeba zapłacić w promocji 4,56 zł. Można się jednak skusić na pączki droższe. Na przykład "Mini Pączusie o smaku dzikiej róży" - 5,49 zł za opakowanie 250-gramowe. Jednak i w tym przypadku lektura składników może pozbawić apetytu.

bDIDrbmm

Poza gumami guar i ksantonową, difosforanami i węglowodanami sodu, zagęszczaczami E1422 i E440, konserwantem E202 i barwnikiem E120 czy regulatorami kwasowości E333 i E330 można znaleźć w nich smak dzikiej róży (zgodnie z etykietką powinno go być 32 proc.). Jednak z dalszej lektury nalepionej na opakowanie informacji wynika, że dzikiej róży jest w produkcie 0,03 proc. To oznacza, że w ćwierćkilogramowym opakowaniu pączków nie me jej nawet grama.

Okazuje się jednak, że kwestia smaku nie jest taka prosta, jak się wydaje. Jak tłumaczy Żaneta Jastrzębska, specjalistka ds. jakości w Piekarni Józef Kazana (producent "Mini Pączusi"), 32 proc. nie dotyczy zawartości smaku w produkcie, jak niesłusznie podejrzewaliśmy. Ani też zawartości owoców, czego nie napisaliśmy.
- W Naszym przypadku użycie na etykiecie "Pączki z nadzieniem o smaku dzikiej róży (32%)" stanowi procentową zawartość nadzienia, a nie dzikiej róży, gdybyśmy użyli stwierdzenia Pączki z dziką różą, rzeczywiście byłoby to wprowadzenie Klienta w błąd - czytamy w liście przysłanym do redakcji.

Wydaje się jednak, że amatorów pączków nie zabraknie także w tym roku. A na pewno liczy na to sprzedawca handlujący na warszawskiej ulicy pączkami z... Biedronki. Za sztukę życzy sobie 1,5 zł, czyli czterokrotnie więcej niż w dyskoncie. Zdjęcie przysłał nam internauta Krzysztof.

bDIDrbmn
bDIDrbmG
KOMENTARZE
(57)
Ania
3 lata temu
Oj, a czego można się spodziewać po pączku za 38 groszy? Ja od wczoraj smaze pączki, oponki, chruściki..
Mkio
3 lata temu
Samo Zdrowie !!!!! z EU !!!!
handel=kasa
3 lata temu
Tłuszcz palmowy, nazywany roślinnym lub utwardzonym, aby unknąć nazwy palmowy, bo powszechnie wiadomo,że ten poddany obróbce termicznej jest rakotwórczy. Niestety zawiera go nutella, każdy batonik, nawet niektóre w dziale ze zdrową żywnością. Choć producenci zapierają się, że olej ten nie jest poddawany tak wysokiej temperaturze, która jego dobroczynny wpływ na organizm przemienia w szkodliwy, to raczej nikt w to nie wierzy, bo inaczej nie upiekliby batoników. Jest on tak tani w pozyskiwaniu, że trzymają się różnych głarstw.
bDIDrbmH
KAMA
3 lata temu
LEPIEJ NAPISZCIE JAKIE PĄCZKI MOŻNA KUPIĆ W TYCH MAŁYCH SZOPKACH SMAŻONE NA SPALONYM OLEJU W ZARDZEWIAŁYM GARCZKU I ROBIONE PRZEZ BABY KTÓRE NIE MYJĄ RĄK
Niepączek
3 lata temu
A ja nie zjadłam dziś ani jednego pączka. Nie przepadam za tą tradycją i sądząc po tych opakowaniach niewiele tracę ;)
Najnowsze komentarze (57)
BOLS
3 lata temu
POLOK GŁUPI WSZYSTKO KUPI
Jasia
3 lata temu
Dlatego jestem zwolenniczką robienia wszystko co się da by ograniczyć spozywanie tego typu produktów, które w zasadzie nie wiadomo czym są. Cieżko to zrobić bo teraz większość taka jest, ale zawsze warto sięgnąć do starych przepisów, zrobić coś samemu, poczytać blgoi, czy magazyny typu food forum i postarać się co nieco, a nie kupować byle co ;)
1945
3 lata temu
Szkoda, że u nas nie ma za to kary śmierci ! MC. - Piotrków Trybunalski
hela
3 lata temu
Amatorzy pączków nigdy takiego "pseudo-pączka" nie tkną!
zorro
3 lata temu
poczekajcie na gmo
---
3 lata temu
Redakcjo, tak gwoli ścisłości: "(...) można znaleźć w nich smak dzikiej róży (zgodnie z etykietką powinno go być 32 proc.). Jednak z dalszej lektury nalepionej na opakowanie informacji wynika, że dzikiej róży jest w produkcie 0,03 proc (...)" Wszystko jest zgodnie z przepisami, ponieważ pączek jest "O SMAKU DZIKIEJ RÓŻY", a nie "Z DZIKĄ RÓŻĄ". Samej dzikiej róży formalnie mogłoby w ogóle nie być...
he he
3 lata temu
ten (a) cwaniak stoi przy weijsciu do galerii Wilenska ,na rogu targowej w wawie. -praga ((-;
zona
3 lata temu
tluszcz palmowy-szkodliwy..,i dla zdrowia czlowieka i dla natury,gdyz karczowane sa lasy pod uprawe owej palmy !!
bDIDrbmz
pamietacz PL
3 lata temu
kiedys byla tzw. ,,polska norma(PN) i wyrob musial sie tego trzymac..,bylo mniej zarcia ale miesko bylo mieskiem,kielbaska schla a nie slizgala sie po 1 dniu..itp. itd. ,a teraz wolna amerykanka..,tylko pamietaj ie nie placz pozniej ,bo,, jetes tym co jesz,, i tak sie czujesz.
X
3 lata temu
o2 zawsze jedzie po Biedronce - pomimo (a może właśnie dlatego...?), że to najpopularniejszy w Polsce sklep. Czyżby opłacała ich konkurencja...??? A wyśmiewając się z nich, wyśmiewacie się tak naprawdę z Polaków, których zwyczajnie nie stać na zakupy w luksusowych dyskontach.
k.w.g.
3 lata temu
do handel kasa dobra , a co jeśli w składzie są wszystkie 3 . nasz malutki biochemiku po gimbazie :) najlepiej nie jedz nic nawet nie oddychaj bo wszędzie normy przekroczone .
Friiko
3 lata temu
Ludzie nie maja pieniędzy, bo za mało zarabiają wiec nie będą wybrzydzać tylko kupują to, co najtańsze i nie można im się dziwić chasło zdrowa konkurencja już dawno umarło. Tutaj jest pole do popisu dla rządzących, którzy powinni zabronić używania szkodliwych rzeczy, wymazać mixelka czy inne produkty, które nic nie maja wspólnego z normalnym masłem czy innym towarem, To samo dotyczy wyrobów wędliniarskich, zawartość szynki w szynce na poziomie 20% reszta to nie wiadomo co.
Kali
3 lata temu
Co się tu dziwić, Janusz biznesu.
hak246
3 lata temu
A napiszcie jakie dzisiaj jest zdrowe jedzenie ,od czego jest tak duża zachorowalność na jelita ,nic dodać nic ująć
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić