o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Kamil Karnowski
|

To dlatego od dziecka nie lubisz brukselki. Przez głupi błąd

22
Podziel się

Brukselka to jeden ze straszniejszych koszmarów dzieciństwa. Okazuje się jednak, że jej nielubiany gorzki smak to wina tego, jak się ją przygotowuje.

To dlatego od dziecka nie lubisz brukselki. Przez głupi błąd
(Pixabay.com)
bDUaHayJ

Nigdy nie gotuj tego warzywa w wodzie. To ten sposób przyrządzania wydobywa z brukselki najwięcej goryczy. Wystarczy ją jednak usmażyć lub ugotować na parze, by wydobyć z niej słodycz - informuje "Daily Mail".

Przez lata psuliśmy brukselkę. Gotowanie jej to największe barbarzyństwo. Najgorsi są ci, którzy nacinają je od dołu. Wtedy staje się jeszcze bardziej miękka i rozpaćkana - skomentował Matthew Rawson, jeden z największych hodowców brukselki w Wielkiej Brytanii.

Brukselki nie powinno się także rozgotowywać. To także grozi goryczą.

bDUaHayL

Za walkę z negatywnym obrazem tego niewielkiego warzywa wzięli się sami rolnicy. Brytyjskie stowarzyszenie hodowców kapusty chce rozdać sporą ilość brukselki restauracjom, by również kucharze reklamowali ją swoim gościom.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

bDUaHazm
KOMENTARZE
(22)
Go
4 lata temu
A ja zawsze lubiłam brukselkę i to do tego gotowaną! Posypac zarumienioną tartą bułką,polać rozpuszczonym masełkiem - palce lizać!!!
//////\\\\\\\...
4 lata temu
ja lubię od dziecka, a nawet już przed narodzeniem lubiłam.
ja się znam
4 lata temu
Do gotującej w wodzie dodać mleka i odrobinę cukru
bDUaHazn
brukseka
4 lata temu
A ja pierwszy raz jadlam brukselke upieczona w piekarniku z przyprawami---cudo musialam dozyc 70 lat by zachwycic sie brukselka.Polacy wiele rzeczy nie umieja przyrzadzac ale od czego internet i swiat otwart
G4245
4 lata temu
Ja uwielbiam i gotowaną tradycyjnie, i gotowaną na parze choć faktycznie ta na parze wydaje się subtelniejsza w smaku.
Najnowsze komentarze (22)
lol
4 lata temu
ale bzdety. brukselka ugotowana w zupie jest bardzo smaczna, ale specyficzna, nie każdemu może się dobrze kojarzyć.
monia
4 lata temu
pod koniec gotowania czosnek przez praskę !!!! oczywiście cukier i jakiś tłuszcz olej,masło ja ją polubiłam w wieku 25 lat gdy poczęstowała mnie tak ugotowaną brukselką moja koleżanka no i bułeczka tarta obowiązkowo polecam
KOK
4 lata temu
.................coś w tym jest .............może więcej takich porad ? ....zamiast bzdur
zyg
4 lata temu
Bzdury...lubię brukselkę ...i to od dziecka
dylemat
4 lata temu
Opuściłem Onet, żeby nie oglądać mordy lisa- ale niestety, odór jego stada dopadł mnie i tutaj. Gdzie teraz się przenieść, by mnie nie dosięgnął???
gass
4 lata temu
Brukselka jest jak dynamit. Szkoda zwieraczy.
Dziadzio
4 lata temu
Wystarczy naciąć brukselkę od strony głąba albo całkiem go wyciąć. I nie będzie goryczy. Można do wody dodać nieco cukru, też zniweluje. Zawsze lubiłem brukselkę, jak w wojsku była do drugiego, to nikt nie brał, a ja kazałem sobie dawać porcje 5x i zżerałem wszystko. To bardzo zdrowe warzywo, ma moc żelaza.
zxc
4 lata temu
ja tam gotowalem brukselkę naparze i wychodziła mi za kazdym razem tak samo gorzka
bDUaHazf
Lidka
4 lata temu
Lubie brukselke. Wszystkie warzywa krzyżowe pomagają w odchudzaniu i regulacji hormonów. Są zdrowe mi naprawdę służą. Ja w ciągu roku zrzuciłam 17 kg czuję sie o niebo lepiej! Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Warto, mi ta wiedza bardzo pomogła w moim odchudzaniu.
Brukselkożerc...
4 lata temu
Co to za brednie ? Zawsze lubiłem brukselkę
Mój nick
4 lata temu
Brukselka jest świetna na gołąbki,gdy mają przyjść goście.
...
4 lata temu
nigdy nie lubiłem a teraz wcinam i jest bardzo dobra
Greg
4 lata temu
Ja do tej pory gotowałem brukselke w wodzie ale trzeba uważać by była al dente wtedy jest słodka, następnie odcedzić i na patelnie ze skwareczkami z boczku lub kiełbaski, następnie zasypujemy bułką tartą, chwilke smażymy. Palce lizać POLECAM
ertyyuiuoip[
4 lata temu
Wrzucić na chwilę na tłuszcz (najlepiej masło), podlać niewielką ilością wody, lekko poddusić. Zdjąć z patelni, dodać więcej masła, tartą bułkę (trochę ją na tym maśle zrumienić) i wrzucić brukselkę dając jej chwilę na otoczenie się bułką.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić