o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
aktualizacja

W klasztorze znaleziono książkę kucharską z 1793 r. Niektóre przepisy są bardzo dziwne

14
Podziel się

Niecodzienną książkę kucharską znaleziono w opactwie Benedyktynów w Downside Abbey w Wielkiej Brytanii. Książka jest ręcznie wykaligrafowana i zawiera wiele tajemnic szefów kuchni sprzed kilkuset lat. Uwagę znalazców zwraca szczególnie przepis na kurczaka curry.

Niektóre przepisy z XVIII wieku są naprawdę zaskakujące.
Niektóre przepisy z XVIII wieku są naprawdę zaskakujące. (123RF)
bDTSXhoB

Książka była używana na początku XIX wieku przez Benedyktynów do przygotowania bardzo różnych potraw – od wspomnianego kurczaka curry zaczynając, przez przystawki ze świńskich uszu i nóżek, na potrawach z móżdżku cielęcego kończąc. Wiele przepisów jest bardzo zwyczajnych, jednak znalazło się również kilka bardziej ekstremalnych, w ramach których gotuje lub piecze się zwierzę w całości.

Przepis na kurczaka curry z XVIII wieku jest o tyle zastanawiający, że zawiera wiele przypraw, które nie były szeroko dostępne na Wyspach Brytyjskich w tamtym czasie, ale trafiały do Brystolu dzięki tzw. handlowi trójkątnemu pomiędzy Europą, Afryką i Ameryką Południową. Przepis zawiera: trzy łyżki curry, łyżeczkę soli, dwie duże cebule, kurczaka, skórkę z cytryny, sos cielęcy i masło.

Książka kucharska została napisana w Begbrook House, domu zamieszkałym przez lokalną arystokrację, niejaką rodzinę Parsons, która następnie przekazała ją do klasztoru w XIX wieku. – Wiele domów miało własne książki kucharskie. Jeśli członek rodziny odwiedzał kogoś i posiłek mu wyjątkowo smakował, do książki można było potem dodać przepis – tłumaczy Frances Bircher, zarządca opactwa.

bDTSXhoD

Mnisi byli zafascynowani odkryciem tej starej książki. Zwrócili uwagę na to, że gotowanie zgodnie z jej przepisami wymaga uważności, bo nie są nigdzie podane temperatury pieczenia i gotowania. Co więcej, książkę pokazali ją szefom kuchni z Pony and Trap, restauracji od 2011 roku mającą gwiazdkę Michelin. Byli zdziwieni, jak mało skomplikowane są niektóre przepisy.

Zwyczaj przekazywania sobie z pokolenia na pokolenie przepisów kucharskich jest dobrze znany również w Polsce. Wie o tym każdy, kto przechowuje z czcią przepisy babci czy prababci na domowe ciasta, sosy i pieczenie.

Zobacz także: Zobacz też: Kurczak w ostrym sosie curry
bDTSXhpe
Źródło:
KOMENTARZE
(14)
la
3 lata temu
co to: "przystawki ze świńskich uczy i nóżek" i "po trawy z móżdżku cielęcego"??
mojnick
3 lata temu
edytujcie tekst...
ugotowany
3 lata temu
Co do gotowania, tak mi się wdaje, że przy ciśnieniu jednej atmosfery fizycznej woda wrze w temperaturze 100 °C.
bDTSXhpf
Jak w sejmie ...
3 lata temu
Typowe u mnichowatych,zrec dobrze,pic dobrze i za nic nie odpowiadac :-(
cos wiem
3 lata temu
Gwarantuje ze ksiazeczki kucharskiej rabinow znac nie chcecie.
Najnowsze komentarze (14)
hahahaha
3 lata temu
Rozumiem ,ze niektórych szokuje kurczak z curry ale zwyczajny móżdzek ,czy świńskie uszy i nóżki to już naprawde drastyczne składniki szokujące współczesnego Europejczyka z Polski. Nasze babcie i nasi dziadkowie przemycali za Nazisty chabanine pod paltem za co groziły surowe kary . A taki Angol za przemyt Hagisa ze Szkocji do okupacyjnego Londynu dostawał tylko funt kłaków.
krzysiek
3 lata temu
jest coś o barszczu z barszczu?
putek
3 lata temu
"Książka była używana na początku XIX wieku do przygotowania bardzo różnych potraw... zawiera wiele przypraw, które nie były szeroko dostępne na Wyspach Brytyjskich w tamtym czasie". Oni zawsze dobrze żarli, posty i umartwienia to dla maluczkich.
Jak w sejmie ...
3 lata temu
Typowe u mnichowatych,zrec dobrze,pic dobrze i za nic nie odpowiadac :-(
heh
3 lata temu
niejaką rodzinę Parsons, w sensie co przodkowie Jima Parsonsa? (Teoria Wielkiego Podrywu)
ks. lifodep
3 lata temu
Katolicy zawsze mieli nierówno pod sufitem, książka kucharska tylko to potwierdza.
...
3 lata temu
Jak można pisać tekst z błędami i brać za to kasę???
cos wiem
3 lata temu
Gwarantuje ze ksiazeczki kucharskiej rabinow znac nie chcecie.
bDTSXhoX
ministrant
3 lata temu
Jak tylko wiem jak proboszcze z wikarymi robia oplatek.
jewka
3 lata temu
"ze świńskich uczy i nóżek, po trawy z móżdżku" - drogie (dosłownie) dziennikarskie gwiazdy polskiej ortografii i gramatyki - co to są "świńskie uczy" i "trawy z móżdżku" ....
ugotowany
3 lata temu
Co do gotowania, tak mi się wdaje, że przy ciśnieniu jednej atmosfery fizycznej woda wrze w temperaturze 100 °C.
Lpj
3 lata temu
Polska język trudna ? Co za analfabeta to pisal.
la
3 lata temu
co to: "przystawki ze świńskich uczy i nóżek" i "po trawy z móżdżku cielęcego"??
mojnick
3 lata temu
edytujcie tekst...
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić