o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Karolina Wójciga
Karolina Wójciga
|
aktualizacja

Włoski makaron po polsku. Jak go przygotować bez wpadek?

8
Podziel się

Makaron jest czołowym produktem kuchni włoskiej, ale dużą popularnością cieszy się także w Polsce. Przysmak ten doczekał się nawet swojego święta, które obchodzimy 25 października. O to, w czym tkwi sekret tego produktu, zapytaliśmy szefów kuchni oraz Mariolę Bojarską-Ferenc, którzy o makaronie wiedzą dosłownie wszystko.

Przygotowanie makaronu po włosku wcale nie jest trudne. Wystarczy znać kilka prostych zasad, by makaronowe danie było idealne.
Przygotowanie makaronu po włosku wcale nie jest trudne. Wystarczy znać kilka prostych zasad, by makaronowe danie było idealne. (iStock.com)
bDfWxvDp

Dlaczego Polacy tak często wybierają makaron? Odpowiedź jest bardzo prosta i zna ją Marco Ghia, rodowity Włoch i szef kuchni. – Makron po prostu harmonijnie łączy się z praktycznie każdym składnikiem, który przyjdzie nam do głowy. Liczba kombinacji smakowych jest nieskończona. Dodatkowo makaron jest łatwy i szybki w przygotowaniu - to tylko kilka, kilkanaście minut. I co ważne, cenowo dostępny jest dla każdego - mówi kucharz.

Jednak nierzadko gotując makaron w domu, możemy przygotować go w taki sposób, że każdy Włoch złapałby się za głowę i wykrzyczał z przerażeniem "Mamma mia!". Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy, że źle przygotowuje makaronowe dania. Dla ścisłości – źle w rozumieniu nie po włosku. Przecież każdy ma swój smak i upodobania kulinarne. Zatem gdzie popełniamy błąd?

W czym tkwi problem?

Według każdego Włocha największym grzechem jest rozgotowany makaron. – Prawdziwy Włoch nie zje czegoś takiego. A rozgotować makaron wcale nietrudno - wystarczy przetrzymać go w garnku o minutę za długo i robi się klejący, traci sprężystość i smak, a w dodatku staje się bardziej tuczący, ponieważ wzrasta jego indeks glikemiczny, czyli węglowodany stają się szybciej przyswajalne – mówi Mariola Bojarska-Ferenc, dziennikarka, trenerka fitness i autorka wielu książek. Ostatnia to "Smakuj życie" zawierająca przepisy kuchni włoskiej, którą napisała wraz z synem Aleksandrem.

bDfWxvDr

Polecamy wideo: Jak przygotować domowy makaron?

Możemy zauważyć wśród swoich znajomych czy rodziny, że zdecydowana większość woli, aby makaron był całkowicie miękki, czasami wręcz lekko rozgotowany. W kuchni włoskiej to niewybaczalny błąd – potwierdza Mateusz Maj, kucharz w lubelskiej restauracji "Arte del Gusto". Aby ugotować makaron idealnie al dente (czyli po polsku "na ząb"), gotujemy go minutę krócej, niż zaleca producent. Jeśli na opakowaniu czas gotowania to 7 minut, my gotujemy go przez 6 minut i kończymy, wrzucając na patelnię z sosem.

I tak płynnie przeszliśmy do drugiego błędu. Polacy często najpierw na talerz nakładają makaron, na którym następnie ląduje chochla sosu. Zdecydowanie nie jest to włoska pasta. - Taki sposób łączenia makaronu z sosem jest nieco "spolszczony". Moim zdaniem młodsze pokolenie Polaków wyniosło go z domu. W końcu nasi rodzice czy dziadkowie są bardziej związani z polską kuchnią i przekazują swoje nawyki – mówi Mateusz Maj.

Chcąc gotować - wydawać by się mogło - we włoskim stylu, często Polacy dolewają oliwy do gotującego się makaronu. Jest to jeden z głównych błędów. - Dodawanie oleju lub oliwy do wody, w której gotujemy makaron, jest błędem, ponieważ olej "okleja" makaron i nie pozwala mu się ładnie wymieszać z sosem, a przecież nie o to nam chodzi. Pamiętajcie - dobry makaron nigdy się nie skleja i nie potrzebuje oleju – wyjaśnia Marco Ghia i zdrdza, że sól należy dodać dopiero wtedy, gdy woda na makaron zawrze. – Dodając ją wcześniej, podnosimy temperaturę wrzenia wody, co sprawia, że tracimy czas i energię. Słona woda gotuje się wolniej niż słodka, dlatego szkoda tracić czas. Lepiej poczekać do momentu wrzenia i dopiero wtedy wrzucić sól, a następnie makaron – tłumaczy włoski szef kuchni.

bDfWxvDx

Jak więc podać makaron, by z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jest on przygotowany po włosku? - Gotuję makaron tak, aby po odcedzeniu go z wody, trochę "brakowało mu" do stopnia przeze mnie pożądanego, czyli al dente. Dlaczego? Dlatego, że tuż po odcedzeniu makaron ląduje na patelni z gorącym sosem, a zatem dalej zostaje poddany obróbce termicznej. Wiąże się to z tym, iż makaron w sosie będzie się dalej gotował – tłumaczy kucharz z restauracji Arte del Gusto.

Włoskie smaki na talerzu Polki

Nasza rodzinna kuchnia słynie z makaronów, ale tych przygotowywanych przez nasze mamy i babcie – żółciutkich, delikatnych i domowych. Natomiast Mariola Bojarska-Ferenc, autorka książki "Smakuj życie" rozkochała się we włoskich makaronach za sprawą syna Aleksandra, który studiował i mieszkał w Mediolanie. Zanim oboje stali się mistrzami w przygotowaniu makaronów na włoską modłę, degustowali rozmaite dania na ich bazie w wielu włoskich knajpkach. - W Mediolanie mogę polecić "Da Oscar" przy ulicy Lazzaro Palazzi. Włosi kochają to miejsce. Zawsze jest tam tłum, wrzawa i panuje niezwykła atmosfera, którą tworzy sam właściciel. Warto tam spróbować makaronu z grzybami, pasty carbonara czy makaronu z łososiem. Kocham też restaurację "Paper Moon". Tu polecam spaghetti vongole lub ravioli – mówi dziennikarka i trenerka fitness.

Wędrując po mediolańskich restauracjach wraz z synem, kolekcjonowali wrażenia kulinarne, a potem wspólnie, metodą prób i błędów, starali się odtworzyć te dania we własnej kuchni. - Nie wiem, ile dokładnie gatunków makaronu mają Włosi. Żartują, że tyle, ile jest dni w roku. W każdym razie stojąc przy półce z makaronami we włoskim supermarkecie, można dostać oczopląsu. We włoskich sklepach można oczywiście kupić takie wynalazki jak makaron pełnoziarnisty, bezglutenowy, orkiszowy z dodatkiem trufli czy szpinaku, ale prawdziwą włoską pastę robi się z makaronu z pszenicy durum – mówi autorka książki.

bDfWxvDy

Zobacz także wideo: Carbonara według przepisu z 1900 roku

bDfWxvDS
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(8)
Ala
3 lata temu
Ulubione danie polakow to suchy chleb z ryzem. Takie podaja na porodowkach w szpitalach. Oczywiscie tylko Jak zaplacisz na nfz I zaplacisz za ryz.
Basia
3 lata temu
Dziennikaz chyba wypil . Polskie jedzenie to chleb z pasztetowom I setka
won ze stołu
3 lata temu
Niech tak wystartuje z ziemniakiem..cienias.
bDfWxvDT
Baron PiS
3 lata temu
My jemy makaron z makaronem, a pisowskie elity żrą i tuczą się za Nasze. Rozbiór Polski trwa.
Marek
3 lata temu
To nie ma juz nawet polskiego makaronu ?. Rozwoj z pisem , dlugi coraz wieksze
Najnowsze komentarze (8)
gosc
3 lata temu
On jest expertem wiec sie wypowiada ale moze tylko jesli chodzi o wloska kuchnie...niech Polak da mu bigos do ugotowania😊
Baron PiS
3 lata temu
My jemy makaron z makaronem, a pisowskie elity żrą i tuczą się za Nasze. Rozbiór Polski trwa.
kolo
3 lata temu
a dlaczego akurat makaron po włosku ma być właściwy ???oczywiście zgoda,że w żadnym razie nie może być przegotowany
Marek
3 lata temu
To nie ma juz nawet polskiego makaronu ?. Rozwoj z pisem , dlugi coraz wieksze
Marek
3 lata temu
Kto Tak je w polsce ? Zobacze jedzenie pisowcow.
Basia
3 lata temu
Dziennikaz chyba wypil . Polskie jedzenie to chleb z pasztetowom I setka
Ala
3 lata temu
Ulubione danie polakow to suchy chleb z ryzem. Takie podaja na porodowkach w szpitalach. Oczywiscie tylko Jak zaplacisz na nfz I zaplacisz za ryz.
won ze stołu
3 lata temu
Niech tak wystartuje z ziemniakiem..cienias.
bDfWxvDL
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić