Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

"Zasada 5 sekund" potwierdzona przez naukowców

38

Wyznawcy teorii, że jeśli jedzenie spadło na ziemię, ale nie leżało tam dłużej niż 5 sekund, mogą ją spokojnie praktykować. Naukowcy potwierdzają, że stosowanie się do tej reguły ma sens.

"Zasada 5 sekund" potwierdzona przez naukowców
(Shutterstock.com)

Oczywiście nie powinno się jeść pożywienia, które jest widocznie ubrudzone. Ale nasze badania wykazały, że jeśli jedzenie leży na podłodze zaledwie przez krótką chwilę, to nie jest możliwe, by przeszły na nie szkodliwe bakterie - mówił prof. Anthony Hilton z Uniwersytetu Aston w Birmingham.

Nie znaczy to jednak, że zarazki z podłogi nie przedostaną się na jedzenie. Jednak ich liczba, w krótkim czasie, nie będzie się różniła od tej, która przedostaje się na pożywnienie np. z naszych dłoni.

Zobacz także:

Jak długo kanapka może leżeć na podłodze? Według specjalistów bakterie potrzebują około 20 sekund, by "opanować" jedzenie, które spadło nam ze stołu lub kuchennego blatu.

"Reguła 5 sekund" to wcale nie mit. Aż 79 proc. z 2 tys. ankietowanych przyznało się do jedzenia z podłogi - pisze "Independent".

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić