Natalia Durman
aktualizacja

Kolejne ważne stanowisko dla Ewy Kopacz. Jest o krok

Podziel się:

Była premier, obecna europosłanka PO, Ewa Kopacz została oficjalną kandydatką Europejskiej Partii Ludowej na wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego.

Zaledwie miesiąc wcześniej Ewa Kopacz została wiceprzewodniczącą EPL
Zaledwie miesiąc wcześniej Ewa Kopacz została wiceprzewodniczącą EPL (PAP, Radek Pietruszka)

Parlament Europejski dokona wyboru przewodniczącego i wiceprzewodniczących w środę. Choć oficjalnie klamka nie zapadła, wyboru Kopacz pogratulował jej już na Twitterze europoseł, szef delegacji PO w PE, Andrzej Halicki.

"Zanim zostałam Premierem, byłam Marszałkiem Polskiego Sejmu. Pierwszą kobietą na tym stanowisku w historii polskiego parlamentaryzmu. Dzięki temu doświadczeniu wiem, że warto rozmawiać i doprowadzać do kompromisu. Będę przestrzegać tych zasad" - przekazała z kolei sama Kopacz.

Zanim rozpoczną się wybory, każdy z kandydatów będzie miał możliwość wygłoszenia krótkiego, trwającego nie więcej niż 5 minut, oświadczenia.

Głosowanie jest tajne i odbywa się za pomocą papierowych kart do głosowania. Aby zostać wybranym, kandydat musi zdobyć bezwzględną większość ważnych głosów (50 proc. plus jeden głos).

Po wyborze przewodniczącego eurodeputowani wybiorą 14 wiceprzewodniczących.

Przypomnijmy, zaledwie miesiąc wcześniej Ewa Kopacz została wiceprzewodniczącą frakcji Europejskiej Partii Ludowej.

Dramatyczny impas w KE

W ostatnich dniach gorąco było również w Komisji Europejskiej. We wtorek kandydatką na jej przewodniczącą została Niemka Ursula von der Leyen. Przewodniczącym Rady Europejskiej wybrano premiera Belgii Charlesa Michela, natomiast na szefową Europejskiego Banku Centralnego RE nominuje Francuzkę Christine Lagarde. Hiszpan Josep Borrell z kolei, zostanie szefem unijnej dyplomacji.

Kandydatura von der Leyen budziła duże emocje. Do ostatniej chwili nie było wiadomo, czy członkowie Rady Europejskiej poprą kandydaturę dotychczasowego wiceprzewodniczącego KE Fransa Timmermansa, czy niemiecką kandydatkę. W obozie, który optował za von der Leyen znalazły się m.in. kraje Grupy Wyszehradzkiej, w tym Polska.

Zobacz także: Zobacz także: Borys Budka zażenowany działaniami polskiego rządu ws. Timmermansa

Szef Rady Europejskiej Donald Tusk poinformował, że według ustaleń unijnych liderów Frans Timmermans, Margrethe Vestager oraz ktoś z Europy Środkowo-Wschodniej mają zostać wiceprzewodniczącymi KE.