Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Mateusz Ratajczak
|
aktualizacja

Mięso z chorych krów trafiło na rynek. Zakład został zamknięty, produkty są wycofywane z całej Europy

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów.Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
74
Podziel się:

- Zakład, w którym prowadzono nielegalny ubój został zamknięty i usunięty z listy zakładów, których produkcja jest dopuszczona do sprzedaży - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To reakcja na wstrząsający materiał o pozyskiwaniu mięsa z chorych krów.

Mięso z chorych krów trafiło na rynek. Zakład został zamknięty, produkty są wycofywane z całej Europy
(East News, BARTOSZ KRUPA)

Śledztwo dziennikarzy Uwagi i Superwizjera TVN ujawniło, że w podwarszawskiej ubojni dochodziło do nielegalnego uboju chorych krów - krów, które nie powinny były trafić ani do ubojni, ani tym bardziej na stoły. Dziennikarze ujawnili, że pracownicy wspomnianej ubojni nie tylko zabijali chore zwierzęta, ale również pozyskiwali mięso z padłych zwierząt.

Jak podkreśla ministerstwo rolnictwa, mięso z ubojni zostało przebadane. - Zabezpieczone mięso zostało przebadane, nie stwierdzono zagrożeń biologicznych. Jednak, na zasadzie ostrożności całe mięso z ubojni jest wycofywane, gdyż prowadzono tam działania niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa - zaznacza ministerstwo w komunikacie opublikowanym w mediach społecznościowych.

Jak podkreśla resort, "mięso pochodzące z nielegalnego uboju, które trafiło na rynek, jest lokalizowane i wycofywane z obrotu". - Proces ten jest jednak procedurą wymagającą czas i dokładności - informuje ministerstwo.

Jednocześnie informacje na temat rynków, na które trafiło mięso z zakładu gdzie prowadzono nielegalny ubój, zostały zamieszczone w systemie RASFF. To system, który służy do szybkiej wymiany informacji o zagrożeniach wykrytych w żywności. Jednocześnie - mięso z zagranicznych rynków jest wycofywane.

Kolejne państwa potwierdzają, że na jego terytorium znalazło się mięso z Polski pozyskane w rzeźni. Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził, że z naszego kraju wyjechało 2700 kg mięsa, które nie było poddane badaniu i mogło pochodzić z nielegalnego uboju chorych krów lub być pozyskiwane z padłych zwierząt.

Na czym polegał proceder? Chore, często konające już zwierzęta, a nawet martwe, były przy pomocy lin wyciągane z aut i bez pośpiechu zabijane. Nie było przy tym lekarza weterynarii. Pracownicy ubojni sami przybijają pieczątki świadczące o przydatności mięsa do spożycia. W materiale nie pada nazwa zakładu. Wiadomo jedynie, że ubojnia znajduje się na Mazowszu, w powiecie Ostrów Mazowiecka.

Jak mówi na nagraniu zarejestrowanym ukrytą kamerą jedna z pracownic, mięso z uboju "leżaków", jak nazywane są chore zwierzęta, trafia m.in. do kebabów.

Według informatora Superwizjera to bardzo dochodowy biznes. Czarny rynek ma kwitnąć od lat. Ogłoszenia można znaleźć w internecie. Na jednym "leżaku" można zarobić nawet 1 tys. zł, choć najczęściej ubojnie płacą 400-500 zł. Hodowca na uśpienie musi natomiast wydać 500 zł.

Jak dużo można zarobić? Hodowca przede wszystkim pozbywa się problemu, prawdziwe kokosy zgarnia ubojnia. Za zdrową krowę musi zapłacić 2,5 tys. zł. Na kilogramie mięsa zarabia więc ok. 9 gr. Na chorej sztuce to ponad 2 zł. Jak informują autorzy materiału, średniej wielkości zakład zamiast 350 tys. zł zarabia więc ok. 2,5 mln zł rocznie.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów.Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Finanse
KOMENTARZE
(74)
Gisc
4 lata temu
No i dobrze .
Obserwatorka
4 lata temu
A moze to nagonka na rolnikow zeby im zamknac buzie? Ludzie ja nie rozumiemm. Rzadu ktore tworza jakies sztuczne chore ontrygi po kryjomu sa przegrane. Dzialania rzadu musza byc dla ludu transparentne, zrozumiale bo inaczej klapa.
Pytak
4 lata temu
Tak jak w Chinach. Za narazanie zycia tysiecy ludzi...dozywocie. W Polsce ostentacyjnie nie mozna zabijac ale przemysl spzywczy z premedytacja robi to bezkarnie caly czas. Ciekawe dlaczego zawsze kolejne rzady chronia takich ?
Hodowca swin
4 lata temu
Nie Polacy tylko pseudo biznesmeni co wyczuli że można zarobić na przekrecie , ilu ich jest 100 w kraju? W tej akurat branży, a ilu z nich związanych jest z sejmem lub senatem obecnych lub byłych, leszcze ubojni nie otworzy
Hodowca swin
4 lata temu
Może niemieckie tvn zainteresuje się zakładami które pompują zdrowe mięso chemia , czyli 99% zakładów ,nie chodzi mi o wędliny a o surowe mięso po co ono jest pompowane ? Z kilograma robi się dwa lub więcej, nie znacie procederu? Wpiszcie na yt np pompowanie kurczaków? Po co to dla zdrowotności? To mięso było pewnie zdrowsze od pompowanych kurczaków czy schabu, ile na polowaniu mięsa zakład zarabia dziennie ? Zakładając że niewielki zakład sprzedaje 40 ton tego syfu dziennie to tylko 20 ton to mięso a 20 ton woda po 15 zł za kilogram ,gdzie lekarze weterynarii? Gdzie inspekcja handlowa- ta powinno skasować się już dawno bo to zbędne wydawanie środków
mikimik
4 lata temu
Czy tylko ta jedna ubojnia tak robiła? Sprawdzić wszystkie.
Bolo
4 lata temu
Tu tylko chodzi o zniszczenie rolnictwa w Polsce...typowa nagonka aby kupować syf z uni
Zenk
4 lata temu
WSTYD, WSTYD, WSTYD. Ale Polacy sie nie wstydza bo maja go bardzo gleboko ukrytego. Caly Swiat sie z Was smieje bo jestescie DOBRZY ZLODZIEJE.
łysakrowa
4 lata temu
czemu wycofują tylko mięso które trafiło za granicę, w PL zostało 7000kg a słyszałam tylko hamburgerach w żabce... to jest skandal!!!
Seniorka
4 lata temu
Zostawiacie tendencyjne wpisy tych, którzy wierzą w aferę. To lipa. Gdyby faktycznie jakiś zakład tak robił i poszedł do likwidacji informacje leciałyby z nazwiskami. Komu służycie?
Pedagog
4 lata temu
Tajemniczy zakład! Niewiarygodna informacja. Walka konkurencji. Znajoma pracuje w zakładach mięsnych we Francji w laboratorium. Pewnego dnia musiała zdyskwalifikować 4 tony mięsa wieprzowego. I to mięso poszło w Europę!! I cicho sza!!! A my dajemy sobą manipulować.
007
4 lata temu
Zakład zamknięty i wystawiony na sprzedaż . A co z właścicielem? Otwiera inną ubojnie? Dlaczego brak informacji?
afrykaner
4 lata temu
cenzura
afrykaner
4 lata temu
jak zwykle winny będzie dozorca,prezesowi nic nie zrobią bo "niezawisły" sąd dostanie w łapę.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić