Rafał Natorski| 
aktualizacja 

10 produktów, które zwiększają inteligencję. Do kupienia w każdym spożywczaku

12
1/11

Nie tylko orzechy włoskie

Nie tylko orzechy włoskie
(Shutterstock.com)
0
0

Naukowcy nie mają wątpliwości – niewiele naturalnych produktów działa na nasz umysł tak efektywnie jak orzechy. To skarbnica antyoksydantów i flawonoidów, które znacząco poprawiają zdolność koncentracji. Dzięki wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy pozytywnie wpływają też na samopoczucie, a dodatkowo wzmacniają odporność oraz zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

2/11

Curry

0
0

Warto wzbogacać smak potraw słynną mieszkanką przypraw, w skład której wchodzą: kurkuma, pieprz, imbir, kmin rzymski i chili. Nie tylko ze względu na egzotyczny aromat i smak, ale również dla pobudzenia pracy mózgu oraz powstrzymania zachodzących w nim zmian degeneracyjnych. Nieprzypadkowo w Indiach, gdzie spożywa się najwięcej curry, zapadalność na chorobę Alzheimera jest znacznie niższa niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych.

3/11

Czerwone wino

0
0

Z alkoholem nie można przesadzać, ale lampka wina na pewno nie zaszkodzi, wręcz przyniesie sporo korzyści dla umysłu. Trunek będący efektem fermentacji moszczu winogronowego to skarbnica cennych przeciwutleniaczy, zwłaszcza resweratrolu, który poprawia ukrwienie mózgu, a dodatkowo obniża poziom "złego" cholesterolu LDL (jednocześnie podnosząc stężenie "dobrego" cholesterolu HDL) i zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałowi, udarowi mózgu czy miażdżycy.

4/11

Borówka amerykańska

0
0

Granatowe owoce swój kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom – antocyjanom. Te organiczne związki chemiczne wykazują imponujące właściwości, naukowcy udowodnili m.in., że regularne spożywanie borówek amerykańskich czy naszych rodzimych jagód znacząco poprawia pamięć i zdolności umysłowe. Owoce korzystnie działają też na układ krążenia, przeciwdziałając gromadzeniu się złogów w naczyniach i pomagając rozszerzać tętnice.

5/11

Łosoś

0
0

Badania brytyjskich naukowców wykazały, że młodzi ludzie, którzy przez trzy miesiące regularnie jedli tłuste ryby morskie osiągali takie postępy w nauce, co rówieśnicy w ciągu trzech lat. Łosoś dostarcza szczególnie dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, znacząco podkręcających zdolności umysłowe, poprawiających pamięć i koncentrację.

6/11

Banany

0
0

Nic nie dotlenia mózgu tak skutecznie, jak potas. Dlatego warto wzbogacić dietę w produkty będące bogatymi źródłami tego minerału. Na szczycie listy znajdują się banany. Owoce, szczególnie lekko niedojrzałe, obfitują również w tryptofan potrzebny do produkcji hormonu szczęścia - serotoniny. Z kolei dojrzałe banany zawierają sporo naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

7/11

Ostrygi

0
0

Wielu Polaków podchodzi do owoców morza z dużym dystansem, niektórzy krzywią się na samą myśl o jedzeniu takich "robali". Może jednak warto się przełamać, gdyż ostrygi stanowią niezwykle bogate źródło cynku – pierwiastka, którego większe stężenie nieprzypadkowo stwierdzane jest u osób o wybitnej inteligencji. Mięso tych małż dostarcza także dużo innych cennych mikroelementów, m.in. fosforu, potasu i sodu.

8/11

Zielona herbata

0
0

Napar z suszonych liści herbaty, niepoddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Charakteryzuje się imponującymi właściwościami, korzystnie działającymi także na mózg. Jest to zasługa m.in. katechin – związków chroniących komórki przed stanem zapalnym i podnoszącym zdolności percepcyjne. Zielona herbata ma też inne zalety: pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, przyspiesza metabolizm, działa pobudzająco i odprężająco.

9/11

Jajka przepiócze

0
0

Zielononóżki kuropatwiane cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. I warto przyklasnąć temu trendowi, gdyż znoszone przez nie jajka uchodzą nie tylko za smaczniejsze niż pochodzące od zwykłych "niosek", ale też dostarczają więcej witamin i mikroelementów. Stanowią bogate źródło choliny – organicznego związku chemicznego niezbędnego do prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki organizmu, przyczyniającego się również do zwiększenia naszego potencjału umysłowego.

10/11

Nasiona chia

0
0

Nasiona pochodzące z Meksyku i Gwatemali, uprawiane już przez Azteków w czasach prekolumbijskich, są chętnie wykorzystywane jako dodatek jogurtu, musli, owsianki, puddingu, ciast oraz naturalny zagęstnik do zup czy sosów. Chia dostarcza solidnej dawki witamin (E, B1, B3), minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu skutecznie poprawia pamięć i koncentrację.

11/11

Awokado

0
0

Owoc nazywany przez rdzennych mieszkańców Ameryki "masłem Boga" to niezwykle bogate źródło korzystnych dla zdrowia tłuszczów, w tym kwasu oleinowego, niezbędnego od szybkiego przepływu informacji między komórkami nerwowymi, a w efekcie – sprawnej pracy mózgu. Także inne składniki awokado (witamina E, foliany i liczne antyoksydanty, takie jak luteina)
świetnie wpływają na organizm i nasze samopoczucie.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić