Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta| 
aktualizacja 

Desery na ciepło. Pomysły na jesienne słodkości

2
1/5

Kulinarne inspiracje

Kulinarne inspiracje
(iStock.com)
0
0

Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Jest to fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Przygotowując kruszonkę, możemy wykorzystać klasyczny przepis z mąką pszenną i białym cukrem. Warto jednak dać się ponieść i wzbogacić ją mielonymi migdałami. Śliwki płuczemy, usuwamy pestki, oprószamy brązowym cukrem i cynamonem. Potem układamy je na dnie naczynia żaroodpornego lub w kokilkach, wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy z kulką lodów waniliowych.

Zobacz wideo: Ciastka na deszczowe wieczory

2/5

Pieczone jabłko

0
0

Pieczone jabłko z miodem, orzechami i cynamonem to ekspresowy deser. Na dodatek ma niewiele kalorii, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. No i ten zapach… Nie ma nic lepszego w chłodny dzień, niż aromat korzennych przypraw roznoszący się po domu. Wystarczy odciąć górną część owoców, wydrążyć je i nafaszerować posiekanymi włoskimi orzechami, wymieszanymi z miodem i cynamonem. Jabłka ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut. Pycha!

3/5

Budyń jaglany

0
0

Kasza wielu osobom kojarzy się jako mniej lubiany zamiennik ziemniaków. Choć jest bogactwem składników odżywczych, ma tylu samo zwolenników co przeciwników. Zapewniamy jednak, że budyń z jaglanki zachwyci nawet największych łasuchów. Pamiętajmy, by wcześniej przepłukać kaszę na sicie. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Następnie gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem mleka, laski wanilii i cukru. Po ugotowaniu bledujemy ją na gładki krem, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i polewamy syropem klonowym. Wierzch można także posypać rodzynkami, pokruszoną czekoladą lub posiekanymi orzechami.

4/5

Czekoladowy suflet

0
0

Ten deser pokochają miłośnicy czekolady. Idealny suflet musi być miękki i puszysty, pięknie wyrośnięty ponad obręcz kokilki, lecz być wilgotny (płynny) w środku. Niesłusznie uchodzi za trudny do zrobienia. Przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do ubitych z cukrem żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę nakładamy do kokilek i pieczemy ok. 15 min w średnio nagrzanym piekarniku. Doskonałym uzupełnieniem będzie gałka waniliowych bądź śmietankowych lodów i listek mięty.

5/5

Bananowe pankejki

0
0

Te placuszki można jeść zarówno na słodki podwieczorek, jak i na śniadanie. Są mięciutkie i słodkie. Do ich przygotowania warto użyć bardzo dojrzałych bananów. Do tego jajka, cukier, mąką, cynamon i wiórki kokosowe. Składniki miksujemy na gładką masę. Placuszki nakładamy na patelnię małymi partiami i smażymy z obu stron, aż staną się złociste. Podajemy od razu z ulubionym dżemem.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić