Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Rafał Natorski| 
aktualizacja 

Dobry olej, czyli jaki? Ekspert wyjaśnia, na co zwrócić uwagę w sklepie

15
Podziel się:
1/7

Olej w kuchni - jak wybrać najlepszy

Olej w kuchni - jak wybrać najlepszy
(Shutterstock.com)
0
0

Na jednym z popularnych blogów poświęconych zdrowemu żywieniu i dietetyce pojawił się zarzut pod adresem znanego producenta olejów. Chodzi o 100-procentowy rafinowany olej rzepakowy. Na etykiecie można znaleźć informację, że produkt ten pochodzi z pierwszego tłoczenia i został poddany zimnemu filtrowaniu (na etapie butelkowania). Zdaniem blogera to nieuczciwe i wprowadza konsumenta w błąd – producent z jednej strony informuje o filtrowaniu na zimno, a z drugiej sprzedaje olej rafinowany, czyli oczyszczony z najcenniejszych właściwości. Bloger zauważa przy tym, że filtrowanie na zimno nie jest tym samym co tłoczenie na zimno. Według autora tekstu bardzo łatwo można się na to nabrać, wierząc, że kupuje się bardzo zdrowy olej. O opinię poprosiliśmy eksperta.

2/7

Zdaniem fachowca

0
0

- Olej tłoczony w wysokiej temperaturze oraz uzyskiwany przy użyciu środków chemicznych (ekstrakcja) musi być rafinowany, aby był przydatny do spożycia. Tak oczyszczony olej rzepakowy jest lepszy do smażenia. Smażenie to obróbka cieplna w wysokiej temperaturze, a więc powoduje utratę większości witamin i innych wartościowych składników. Na nierafinowanym oleju smaży się dla uzyskania smaku i zapachu potrawy – tłumaczy Tomasz Kostrubiec.
Zgodnie z definicją rafinacja to proces polegający na oczyszczeniu konkretnej substancji np. w celu pozbawienia zabarwienia, poprawy zapachu czy zwiększenia trwałości. Dlatego, jak wyjaśnia nasz rozmówca, olej rafinowany nie powinien mieć wyczuwalnego smaku ani zapachu. Intensywny smak i zapach oraz barwę od złocistej po brązową powinny mieć natomiast oleje regionalne.

3/7

Na co zwrócić uwagę, kupując olej w sklepie?

0
0

- Podczas kupowania oleju rafinowanego, czytajmy dokładnie skład i wybieramy olej 100-procentowy (rzepakowy), bez innych domieszek. Sięgajmy produkt znanej firmy, która produkuje i konfekcjonuje olej we własnym zakładzie – mówi Tomasz Kostrubiec z Olejarni Świątecznej, jednocześnie przyznając, że oleje tłoczone na zimno i nieoczyszczane to większy problem. - Bardzo ważne jest pochodzenie nasion użytych do ich tłoczenia oraz sprawdzenie, czy produkcja odbywała się w zgodzie z dobrą praktyką rolniczą. Wszystkie błędy w uprawie, nawożeniu i stosowaniu środków ochrony roślin wpływają na jakość oleju.
- W przypadku takiego zakupu lepiej wybierać małe zakłady ze sprawdzonymi dostawcami surowców i koniecznie zwracać uwagę na etykietę. Dobrze jest sprawdzić, czy producent jest zarejestrowany w IJHARS-ie (Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – przyp. red.) oraz w sanepidzie, a także, czy producent posiada zakład produkcyjny (nie jest zakładem konfekcyjnym) - wyjaśnia ekspert.

4/7

Duży producent czy mała olejarnia?

0
0

Problemem może być znalezienie oleju naprawdę dobrej jakości. Małe olejarnie, jak tłumaczy Tomasz Kostrubiec, mogą sobie pozwolić na przetwarzanie surowca od lokalnych dostawców i sprawdzać jakość na bieżąco. Problemem staje się dostępność surowców słabej jakości sprowadzanych ze wschodu. - Wątpię, że olejarnia, która ma w swojej ofercie olej kokosowy lub z egipskiej czarnuszki, zrezygnuje z zakupu taniego siemienia lnianego np. z Kazachstanu – uważa właściciel Olejarni Świątecznej.
Pamiętajmy też, że nawet uprawiane ekologicznie nasiona nie zawsze spełniają wymogi jakościowe. - Uważam, że najlepsza jest produkcja zintegrowania, a więc z minimalnym użyciem środków chemicznych do zapobiegania chorobom i szkodnikom upraw. Bardzo ważne jest badanie takiego surowca na zawartość metali ciężkich i mykotoksyn – zauważa nasz rozmówca.

5/7

Na czym smażyć i jak przechowywać

0
0

Do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy, natomiast wyłącznie na surowo należy spożywać oleje schnące (używane też do produkcji pokostu) – lniany i rydzykowy. Olej nierafinowany najlepiej kupować świeży!
A jak przechowywać oleje? Tomasz Kostrubiec: - Oleje rafinowane cennych właściwości już nie posiadają, dlatego wystarczy ciemne i suche miejsce. Oleje tłoczone na zimno najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu (np. w lodówce).

6/7

Pyszne, wartościowe a mało znane

0
0

Jeśli szukasz mniej znanych olejów szczególnie godnych polecenia, zwróć uwagę na:
• Olej świąteczny roztoczański – kiedyś używany głównie na Roztoczu jako dodatek do potraw wigilijnych. Jest olejem tłoczonym z rzepaku, ale działa jak przyprawa. Smak i zapach bierze się z rzepaku uprawianego na specyficznej glebie i warunkach klimatycznych (największe nasłonecznienie w Polsce) oraz z tradycyjnej metody produkcji stosowanej tylko na Roztoczu.
• Olej rydzowy z woj. wielkopolskiego – nasiona rośliny używanej do tłoczenia oleju lniankowego, czyli rydzowego znaleziono w wykopaliskach w Strzegomiu Śląskim datowanym na epokę brązu, czyli ok. 3000 lat temu. Potwierdzeniem tej tezy są nasiona rydzu znalezione w Biskupinie z okresu sprzed 2500 lat. Na długo zapomniany olej rydzowy zaczął być na nowo wytwarzany w Wielkopolsce od połowy lat 90.
• Olej tarnogrodzki – wytwarzany z nasion lnu. Jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3 stanowiących budulec tkanki mózgowej, uczestniczących w syntezie hormonów, regulujących krążenie oraz przeciwdziałających powstawaniu komórek rakowych. Kwasy omega-3 wpływają również na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu. Olej tarnogrodzki korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

7/7

Oleje w kuchni

0
0

• Olej podkarpacki – wytwarza się go z rzepaku. Na Podkarpaciu spożywano niegdyś olej w okresie Wielkiego Postu pod postacią tzw. maczenek, czyli chleba moczonego w surowym oleju rzepakowym oraz w formie omasty do gotowanej kapusty. O tradycji olejarstwa na tym terenie świadczą eksponaty w skansenie w Markowej.
• Olej z pestek dyni wielkopolski – tłoczony na zimno metodą tradycyjną. Zawiera m.in. witaminę E, A, beta-karoten, lecytynę, selen, cynk, kwasy omega-3. Chłopi uzyskiwali olej z dyni tłoczony na zimno, używając do tego znanych w XII wieku drewnianych "stęp", którymi rozdrabniało się nasiona oleiste. Rozwój olejarstwa na terenie Wielkopolski nastąpił w chwili, gdy właścicielami olejarni zostali bogaci chłopi. Olej ten ma delikatny smak charakterystyczny dla pestek dyni.

Zobacz także:
Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś
Prosiła o pomoc. Inspektorzy nie mogli uwierzyć własnym oczom
Pieróg karelski. Tani i oryginalny przepis na obiad według Katarzyny Bosackiej
Rosyjska Duma bierze się za uciekinierów. Będą karać przeciwników wojny
Znany "łowca pedofilów" nie żyje. Smutne wieści z Warszawy
Kobieta spostrzegła go na wybrzeżu plaży. Natychmiast chwyciła za telefon
Neonazista otrzymał order odwagi. "Za sukcesy w denazyfikacji"
Lecisz Ryanairem? Tych miejsc lepiej nie rezerwuj
Na bogato. Tak Ronaldo świętował urodziny
Biskup dał mu zakaz wypowiedzi. To zrobił ks. Kneblewski
Dziennikarka TVP oszukiwała rozmówcę. Sprawę bada prokuratura
"Irański Hulk" zawalczy w FAME MMA? Jest komentarz włodarza
Sukces Ukraińców. Ci agenci FSB szykowali ataki rakietowe
500 plus na... wnuka? Babcie, to niespodzianka od rządu!
23-letni Dawid nie żyje. Ogromna tragedia w Bytomiu
Z piłki nożnej do golfa. Gareth Bale wystąpił w prestiżowym turnieju
Jak dziś wygląda Vicky ze "Zbuntowanego Anioła"? "Dla jednych piękna, dla innych brzydka"
Dzwon w kościele bije co godzinę. Ludzie mają dość
No i się zaczęło! Takie ceny w Lidlu tylko przez 3 dni
O włos od tragedii na drodze. Nagranie z Polski pobudza wyobraźnię
Media o mrocznej przeszłości Cyryla. Prawda wyszła na jaw
Nie tak miało być. Wymowne słowa premiera o 500 plus
Zrobili nalot. Do środka można było wejść tylko w specjalnych kombinezonach
Zobaczyli palce Cichopek. To może oznaczać jedno
"Zasłaniał im słońce". Zobacz, jak wyglądał Pudzianowski 17 lat temu
Rewolucyjne rozwiązanie w Lidlu. Polka pokazała wideo na TikToku
"Okradli" Justynę Steczkowską? Tak sobie radzi
Śpiewał w cerkwi, pojechał na wojnę. Osierocił siedmioro dzieci
Dowbor dosadnie o innej odsłonie "Naszego nowego domu". "Nie po polsku"
Rachunek za prąd na 3500? Uważaj, takie błędy są coraz częstsze
Była żona Ibisza wbiła mu szpileczkę? W same urodziny!
Tak wygląda pokój syna Szczęsnych. Nie do wiary, co w nim ma
To nie żart. Rosyjski terrorysta żali się: Nie mogę znaleźć pracy
To się dzieje przy grobie Czubaszek. Nawet ksiądz zabrał głos
Fatalne wieści. Obetną 500 plus!
Znaleźli to w walizce na lotnisku. Straż graniczna pokazała zdjęcie
Schudła ponad 90 kilogramów. Wojciechowska pokazała zdjęcia
Leśnicy pokazali zdjęcie. Czegoś takiego wielu Polaków w życiu nie widziało
To zrobili z nagrodą za Eurowizję. Cały świat jest w szoku
Trudny test na spostrzegawczość. Która z postaci to chłopiec?
Trwa 15 minut. Gdy wystąpi, od razu dzwoń po karetkę
Zaskakujące wieści z Watykanu. Decyzja papieża nie podoba się w Polsce
Była godz. 8:29. Zdjęcie z Beskidu Śląskiego. To nie fotomontaż
Musisz to zrobić do końca czerwca. Zignorujesz? 5 tys. zł kary!
Rosyjscy dowódcy nie przebierają w słowach. Tak mówią o Putinie i Szojgu
Rodowicz nie wytrzymała. Oto co jeden z seniorów zrobił na wizji w TVP
Nagranie. W jego kierunku ruszył łysy agresor. Oto co zrobił
Rosyjski żołnierz ukradł konsolę. Później napisał... do właściciela
Jej piersi ważą 13 kg. Musi poruszać się o lasce
W Biedronce chwyciła za telefon. To dowód, że ludzie naprawdę to robią
Pierwsza taka sprawa. Ujawnili dane rosyjskiego mordercy i gwałciciela
Każą Rosjanom opuścić domy? "Konieczność". Oto co knuje Putin
2x ryba, surówka i frytki. Turysta: "Nie ma nad czym płakać"
Pokazał to w kierunku ukraińskiego drona. Rosjanin szybko pożałował
Zdjęcie z moskiewskiego sklepu. Też to widzicie?
42,89 zł oszczędności. Paweł Kukiz zdradził, co robi z pieniędzmi
Zasadź tę tanią roślinę. Krety będą trzymały się z daleka
To najzdrowsze polskie warzywo. "Ma najwięcej składników odżywczych"
Spisek w Ukrainie. Obrońcy mieli zdrajców w swoich szeregach
Rosjanie boją się żyć w Polsce? Ten film jest hitem
Ekspert z Ibizy spojrzał na Szydło. Nie ma wątpliwości
To ich Kadyrow wysyła na wojnę. Wyciekła prawda o czeczeńskich bojownikach
Wystawiła na WOŚP kolację. Przeżyła szok, kiedy odkryła, kto wygrał
Kartka za szybą wystarczyła. Sąsiad odpowiedział
Tak imprezują Amerykanie w Polsce. Mieszkańcy oburzeni
Tak Tusk poszła na spacer z psem. Lepiej usiądźcie
Ekspedientka opracowała prosty przekręt. "Wzbogaciła się" o kilkadziesiąt tysięcy złotych
To dlatego zniknął. Smutne doniesienia o Zborowskim
Co stało się z Iwoną Wieczorek? "Czekali na nią w lasku, przyłożyli broń do ramienia"
Nowy sprzęt Białorusinów. "Zniszczymy Rosjan nawet w nocy"
Szok w walce raperów na Fame MMA 17. Fabijański został zdemolowany
Ma 61 lat i ciało nastolatki. "Jesz jak ptaszek, wyglądasz jak ptaszek"
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić