Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta| 
aktualizacja 

Jedz sezonowo. Smaczne i zdrowe produkty na listopad

3
1/6

Dietetyk radzi

Dietetyk radzi
(iStock.com)
0
0

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

2/6

Gęsina

0
0

Gęś to prawdziwa arystokratka wśród drobiu. Jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie, jednak to mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić. Zaproście gęsinę do swojej kuchni i to nie tylko 11 listopada. - Choć zawiera ona ok. 30 g tłuszczu w 100 gramowej porcji, warto podkreślić, że cechuje się korzystną proporcją poszczególnych kwasów tłuszczowych – mówi Anna Wieczorek. – Gęsina zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ilość cholesterolu jest stosunkowo niewielka na tle innych mięs. Spośród mięs drobiowych dostarcza największą ilość żelaza. Pieczona gęś może być dobrą alternatywą dla mniej zdrowego czerwonego mięsa takiego jak wieprzowina czy wołowina.

3/6

Jabłka

0
0

Choć w supermarketach przez cały rok możemy kupić borówki, truskawki czy cytrusy, powinniśmy wybierać raczej te owoce, na które jest sezon. Jesień i zimna to czas jabłek. – Są one bogate w błonnik, który zapobiega zaparciom i chroni przed nowotworem jelita grubego. Świeże jabłka mogą być dla niektórych ciężkostrawne, ale już w postaci duszonej lub pieczonej będą zdecydowanie odpowiednie dla osób zmagających się z dolegliwościami jelitowymi. Jako twarde i trwałe owoce świetnie nadają się na przekąskę do pracy. Będą doskonałym dodatkiem do owsianki lub naleśników. Mogą być też dobrą bazą do zdrowych soków warzywno-owocowych – tłumaczy dietetyk Nutri Creative.

4/6

Cebula i czosnek

0
0

W listopadzie łatwo złapać infekcję, dlatego w naszym menu nie może zabraknąć produktów, które wzmocnią naszą odporność. Zamiast łykać drogie suplementy sięgnijmy po czosnek i cebulę. – jest to doskonałe źródło inuliny, rodzaju błonnika, będącego pokarmem dla "dobrych" bakterii w jelicie, które mają ogromny wpływ m.in na odporność. Jednocześnie związek ten może nasilać dolegliwości m.in. w zespole jelita drażliwego – wyjaśnia ekspert. - Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne i warto jeść go w czasie przeziębienia. Cebula i czosnek są bogate w polifenole o działaniu przeciwnowotworowym (np. kwercytyna w cebuli, ajoen w czosnku).

5/6

Jarmuż

0
0

W listopadzie warto sięgać po jarmuż. To prawdziwe superfood. Na tle innych warzyw kapustnych wyróżnia się najwyższą zawartością wapnia. - W 100 g zawiera on, ok 157 mg tego składnika, co pokrywa już 1/6 dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej. Warto dodać, że wapń jest deficytowym minerałem w diecie statystycznego Polaka – zwraca uwagę Anna Wieczorek. - Jarmuż można wykorzystać jako dodatek do dań mięsno-warzywnych. Będzie także dobrym dodatkiem do zielonych koktajli w postaci zmiksowanej. Warzywo to jest ponadto cennym źródłem witaminy C, B-karoteny i magnezu. Regularne spożywanie jarmużu i innych warzyw kapustnych ma działanie antynowotworowe, przeciwdziała ono m.in. rakowi pęcherza, piersi i żołądka. Jest to związane z występowaniem w jarmużu glukozynoloanów.

6/6

Imbir

0
0

Nie ma nic lepszego na rozgrzanie niż filiżanka aromatycznej herbaty. Warto dodać do niej cytrynę, miód oraz imbir. – Imbir świetnie nada się jako składnik rozgrzewającej herbaty podczas jesiennych wieczorów. Wystarczy zetrzeć niewielką ilość świeżego korzenia imbiru by uzyskać ostry i aromatyczny smak herbaty lub rooibosa. Można go tez wykorzystać jako przyprawę do wypieków słodko lub jako przyprawę do drobiu. Imbir ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne (warto pić herbaty imbirowe podczas przeziębień) i pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Będzie polecany przy niestrawności, ale w przypadku zgagi lepiej z niego zrezygnować – mówi dietetyk.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić