Marnowanie żywności jest nie tylko głupie, ale i niemodne. Nie powinniśmy się wstydzić tego, że wykorzystujemy w naszej kuchni resztki. Ba, robią tak nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy wiedzą, jak wykorzystać wszystko do ostatniego kawałeczka. Oto 6 propozycji na dania z tego, co zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci.
Tuż pod skórką ziemniaków jest mnóstwo substancji odżywczych. Dlatego obierek nie warto wyrzucać. Zwłaszcza, że można z nich przygotować pyszną i oryginalną przekąskę. Żeby móc wykorzystać skórkę, przed obraniem ziemniaków, bulwy należy dokładnie wyszorować szczoteczkę. Obierki kroimy na mniejsze kawałki, dokładnie suszymy i smażymy na głębokim tłuszczu. Odsączamy i solimy. Takie frytki podawane są w wielu bardzo znanych restauracji. Warto pamiętać, aby kupować ziemniaki ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z oznaczeniem ekologicznych upraw.