Jan Muller| 
aktualizacja 

Sztuczne słodziki zmieniają smak jedzenia. Nawet nie wiemy, że coś tracimy

6

Niemieckie badania pokazują, że mieszanka dwóch sztucznych słodzików wpływa ograniczająco na nasz zmysł smaku.

Sztuczne słodziki zmieniają smak jedzenia. Nawet nie wiemy, że coś tracimy
(iStock.com)

*Brany do ust słodzik w płynie czy drażetkach może mieć lekko gorzkawy posmak. *Jeżeli spróbować dwóch różnych, jeden po drugim, goryczka znika. Okazuje się, mówią badacze z Niemieckiego Instytutu Żywienia (DIfE), łączenie sacharyny (E-954) i cyklaminianu sodu (E-952) blokuje receptory smakowe. Oba są sprzedawane w Polsce.

Jeżeli pijecie lub jecie coś zawierającego oba te słodziki, mogą one fałszować prawdziwy smak reszty posiłku - czytamy na "Daily Mail".

E-954 i E-952 zaczęto łączyć już 60 lat temu. Uważano, choć aż dotąd nie rozumiano przyczyn, że razem smakują lepiej niż każdy ze słodzików z osobna. Receptor gorzkiego smaku aktywowany przez cyklaminian sodu sacharyna blokuje. I odwrotnie.

Według niemieckich naukowców, efekt jest natychmiastowy. Utrzymuje się przez kilka sekund po kontakcie ze słodzikiem. Ponoć nie chodzi tu o wpływ tych substancji na kubeczki smakowe na języku, ale może dochodzić do "mieszania się sygnałów w mózgu".

Zobacz także: Zobacz także: Fakty i mity na temat cukru

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić