Krzysztof Narewski| 

W sklepie ciągle widzisz takie mięso. To wcale nie krew

23

W sklepowych chłodziarkach często to widzicie – mięso i coś czerwonego, co wypływa spod spodu. Wbrew pozorom nie jest to krew, a białko nazywane mioglobiną.

W sklepie ciągle widzisz takie mięso. To wcale nie krew
(o2.pl)

Mioglobina jest naturalnym białkiem magazynowanym w mięśniach. W połączeniu z wodą używaną w rzeźni wypływa z mięsa. Przez to później w sklepie widzimy ten czerwony płyn. To dzięki mioglobinie mięso ma też swój charakterystyczny kolor.

Bez tego białka mięśnie nie mogłyby spełniać swojej funkcji. Mioglobina jest bowiem odpowiedzialna za magazynowanie w nich tlenu. Działa to tak samo jak w przypadku hemoglobiny, która ma identyczne zadanie, ale we krwi.

*Jeśli zatem zobaczycie czerwony płyn wypływający spod mięsa, nie macie po co wzdrygać się z obrzydzenia. *Zdecydowana większość krwi wypłynęła już z niego w rzeźni. Na kupionym mieście zobaczycie co najwyżej jej śladowe ilości.

*Z mioglobiną wiążę się jeszcze jedna ciekawostka. *Niby prosta sprawa, ale była to pierwsza poznana struktura białka. Odkrył ją w 1958 roku John Kendrew i jego współpracownicy. Cztery lata później on oraz Max Perutz otrzymali za to Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić