Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

Wybrali najlepsze lody świata. Finał 3-letniego plebiscytu

7

Dino Buffagni ze Spoleto w Perugii może pochwalić się tytułem najlepszego producenta lodów na świecie. Tytuł przyznała mu Akademia Uniwersytetu Carpigiani Gelato.

Wybrali najlepsze lody świata. Finał 3-letniego plebiscytu
(Dino Buffagni)

Wybory zaczęły się już 3 lata temu. To wtedy do 45-osobowego jury zaczęły wpływać próbki lodów z całego świata. Podczas tych dość nietypowych "zawodów" sędziowie przetestowali łącznie aż 1,8 tony lodów. Twierdzą, że wszystkie były świetne, ale musieli wyselekcjonować z nich zaledwie 36 finalistów z 19 krajów.

Tak wielkiej imprezy dla miłośników lodów nie ma na całym świecie. Finały rozegrano w miniony weekend we włoskim Rimini. Na zmagania producentów lodów patrzyło ok. 50 tys. widzów. Po wszystkim mogli spróbować powstałych na imprezie słodyczy.

W zaledwie trzy dni wyprodukowano ponad 2,5 tony lodów. Wśród nich porcję zwycięskich - o smaku pistacji. Zwycięzca, Dino Buffagni, prażył orzechy przez 48 godzin dla unikalnego smaku - informuje serwis The Local.

Zobacz także: Zobacz także: Ranking najgorszych słodyczy

Drugie miejsce zajęli cukiernicy z Niemiec. Ekipa lokalu Eiscafé De Rocco z miasta Schwalbach przygotowała sorbet grejpfrutowy. Podium zamykał pracownik Amor-acuyà z Medellin w Kolumbii i jego kompozycja czekolady i marakui.

Imprezę sponsoruje włoski rząd. Rozpoczęto ją z inicjatywy tamtejszego ministerstwa turystyki. Organizatorzy twierdzą, że rok 2017 był rekordowy pod względem konsumpcji lodów, ze wzrostem o 10 proc. w porównaniu do 2016 r.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić