o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Artykuł sponsorowany

7 faktów o pietruszce: dlaczego warto mieć ją na talerzu?

Podziel się

Pietruszka to warzywo bogate w witaminy i inne cenne składniki. W polskich kuchniach używa się zarówno korzenia pietruszki, jak i jej górnej części – natki. Coraz bardziej popularny staje się także olej z nasion tego warzywa. Sprawdź, jakie są właściwości pietruszki i dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni… i łazience!

7 faktów o pietruszce: dlaczego warto mieć ją na talerzu?
7 faktów o pietruszce (materiały partnera)
bDXGFxyZ

1. Pietruszka należy do rodziny selerowatych

Pietruszka jest rośliną z rodziny selerowatych. Uprawia się wiele odmian tej rośliny, jednak najbardziej popularne – ze względu na zastosowanie w kuchni – są rodzaje: naciowa i korzeniowa. Każda odmiana pietruszki i każda jej część (korzeń, liście, nasiona) oznacza się cennymi właściwościami leczniczymi, dlatego warzywo to powinno często gościć na twoim talerzu.

2. Korzeń i natka pietruszki to bogactwo witamin i minerałów

Najcenniejszym elementem pietruszki jest natka. Jest znakomitym źródłem witamin A, C, K, folianów, które wpływają na prawidłową syntezę aminokwasów i biorą udział w procesie podziału komórek, oraz żelaza, magnezu i potasu. Oprócz tego zawiera także m.in. wapń, kwas foliowy, miedź. Ponadto można w niej odnaleźć antyoksydanty (przeciwutleniacze), takie jak: chlorofil, luteolina, apigenina.

bDXGFxzb

Korzeń pietruszki również jest bogaty w składniki potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Zawiera m.in. foliany, witaminy C i K, a także potas, wapń, żelazo, magnez i sole mineralne.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że pietruszka jest świeża i wartościowa, możesz hodować ją samodzielnie, np. w doniczce na parapecie. Inną opcją jest zaopatrywanie się w pyszne, świeże warzywa wysokiej jakości ze sprawdzonych, lokalnych upraw – znajdziesz je w sklepach Carrefour.

3. Pietruszka posiada liczne właściwości prozdrowotne

Dzięki licznym witaminom i minerałom pietruszka wzmacnia odporność, świetnie wpływa na wzrok i skórę. Pietruszka działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, ale również moczopędnie – często jest więc polecana przy dolegliwościach związanych z kamicą moczową.

bDXGFxzh

Potas, zawarty w korzeniu i natce, wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i proces zapamiętywania, a także wzmacnia mięśnie i obniża ciśnienie krwi. Duża dawka żelaza zapobiega anemii, a wysoka zawartość błonnika pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Pietruszka wykazuje również działanie rozkurczające – może łagodzić wzdęcia i bóle brzucha, ale także bóle menstruacyjne.

Co ciekawe, napar z natki pietruszki może złagodzić stres, zminimalizować uczucie niepokoju i lęku, a żucie aromatycznych, zielonych liści szybko odświeży oddech.

bDXGFxzi

4. Natka pietruszki sposobem na odchudzanie

Pietruszka może pomóc w walce z nadmiernymi kilogramami – picie koktajli z natki pietruszki jest popularnym sposobem na odchudzanie. Do przygotowania zdrowego i pysznego napoju potrzebujesz cytryny, ogórka, papryki, selera naciowego, przegotowanej wody i oczywiście samej natki. Ten zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarczy twojemu organizmowi wielu substancji odżywczych, a dodatkowo może wspomóc odchudzanie.

5. Pietruszka to cenny składnik wielu potraw

Natka pietruszki jest niezbędnym elementem polskich zup, takich jak rosół czy pomidorowa. Warzywo to sprawdza się świetnie także w wykwintnych daniach z owocami morza, ale również doskonale łączy się z innymi składnikami w koktajlach i smoothies. Może także posłużyć do przygotowania pysznego i zdrowego pesto, które wykorzystasz jako sos do makaronu czy pastę na kanapki.

Jednak nie tylko natka pietruszki doskonale sprawdza się w kuchni. Korzeń tego warzywa jest równie często wykorzystywany do przyrządzenia pysznych dań – np. sałatki jarzynowej, kremu z białych warzyw lub kremu pietruszkowo-gruszkowego z serem pleśniowym i tymiankiem. Te i inne inspirujące przepisy na dania z pietruszką znajdziesz na Carrefour.pl.

bDXGFxzj

W kuchni warto również posiadać olej z nasion pietruszki – dobrze sprawdza się jako dodatek do sosów, zup i innych potraw.

6. Olej z nasion pietruszki zadba o twoją urodę

Olej z nasion pietruszki powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion korzenia pietruszki zwyczajnej. Są one bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają także witaminy: A, C, K i z grupy B, bioflawonoidy i olejki eteryczne: apiol, mirystycynę, limonen.

Olej z nasion pietruszki działa regenerująco na skórę, odmładza ją, nawilża i odżywia. Dodatkowo normalizuje pracę gruczołów łojowych, dlatego może sprawdzić się u osób posiadających cerę tłustą bądź mieszaną. Olej z nasion pietruszki także ujędrnia skórę i pomaga walczyć z cellulitem, a dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i ujednolica koloryt skóry. Jest on więc produktem wielozadaniowym, który z pewnością warto mieć w łazience.

bDXGFxzk

7. Natkę pietruszki można suszyć i mrozić

Najpyszniejsza i najbardziej aromatyczna jest oczywiście świeża natka pietruszki. Nie ma jednak przeciwwskazań, aby suszyć ją lub mrozić – w woreczkach czy pojemnikach odpornych na działanie niskich temperatur. Nie traci wartości odżywczych podczas tych zabiegów, mogą zmniejszyć się jedynie jej walory smakowe. Uważaj jednak na gotowanie natki pietruszki – pod wpływem wysokiej temperatury traci dużą dawkę witaminy C i innych drogocennych substancji.

bDXGFxzC
Artykuł sponsorowany
Źródło:
o2pl
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić