aktualizacja 

Anielski puch. Zachwycające ciasto na lato

2

Delikatne, puszyste i bardzo kokosowe - takie właśnie jest ciasto anielski puch. Doskonale sprawdzi się na komunie, chrzciny lub na niedzielny deser.

Anielski puch. Zachwycające ciasto na lato
Ciasto kokosowe. (Getty Images)

Ciasto anielski puch wykonuje się głównie z białek. To właśnie dzięki temu jest bardzo lekkie i delikatne. To doskonały deser na nadchodzące lato.

Anielski puch. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 10 białek
  • 200 g mąki pszennej
  • 240 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki aromatu kokosowego
  • opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego

Krem:

  • ok. 200 ml śmietany 30 lub 36%
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • kilka kropel aromatu kokosowego
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Anielski puch. Sposób wykonania:

  • piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
  • białka ubij ze szczyptą soli
  • w trakcie ubijania stopniowo dodawaj cukier
  • pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny
  • kiedy piana będzie sztywna zacznij powoli dodawać mąkę i delikatnie mieszaj całość za pomocą szpatułki
  • dodaj aromaty i ponownie delikatnie wymieszaj
  • ciasto przełóż do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika
  • piecz przez około 40-50 min na złoty kolor
  • wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Dopiero po wystudzeniu ciasto wyjmij z formy
  • śmietankę ubij z cukrem i aromatem kokosowy,
  • ciasto pokryj kremem i posyp wiórkami kokosowymi

Gotowe. Smacznego! Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, to do kremu możesz dodać także odrobinę likieru kokosowego. Ciasto można także tym likierem delikatnie nasączyć.

Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić