Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Aleksandra Chruścielewska
|
aktualizacja

Anna Starmach poleca wenezuelski deser. Pyszny i bardzo słodki

1
Podziel się:

Anna Starmach udostępniła na swoim koncie na Instagramie przepis na flany. To wenezuelski deser przypominający w smaku crème brûlée. To propozycja dla łasuchów, którzy lubią naprawdę słodkie przekąski.

Anna Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego
Anna Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego (ONS.pl)

Anna Starmach to jedna z najpopularniejszych kucharek. Na swoim koncie na Instagramie jurorka polskich edycji MasterChefa oraz MasterChef Juniora i autorka książek kucharskich, inspiruje internautów do próbowania nowych potraw. Ostatnio na jej profilu pojawił się przepis na wenezuelski deser o nazwie flan. Nieprzypadkowo. Kucharka w opisie zdjęcia wyjaśniła, że ma on związek z trudną sytuacją, w której od jakiegoś czasu jest Wenezuela.

"Dziś podrzucam wam przepis na pyszne wenezuelskie flany. Coś na kształt odwróconego crème brûlée. Przepis nie pojawił się tu nie przypadkowo. Przekazała mi go mama mojego przyjaciela Sylwia, która, choć kocha swój kraj, mówi, że dziś tam po prostu nie ma jak żyć. Pomoc potrzebna jest na każdym kroku. W Wenezueli panuje zapaść medyczna, w szpitalach nie ma szczepionek, ani leków. Dzieci od 2 lat nie są szczepione na choroby zakaźne: polio, odrę czy żółtaczkę, które w Europie już dawno zostały wyeliminowane. Trudno się to czyta i trudno w to uwierzyć, ale naprawdę trudno jest na miejscu. Nie bądźmy obojętni. Polska Misja Medyczna pomaga dzieciom w Wenezueli" – czytamy.

Składniki na deser:

  • 250g cukru
  • 250ml skondensowanego mleka
  • 250ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Na początku należy powoli karmelizować cukier na patelni. Pozostałe składniki ( mleko, mleko skondensowana jajka i cukier waniliowy) blendujemy. Dno i brzegi foremek wypełniamy karmelem, a następnie zalewamy masą jajeczną z cukrem waniliowym. Tak napełnione foremki wsadzamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Mamy mają moc - Agnieszka Rausz

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(1)
asd
3 lata temu
poleca wenezuelski deser - czyli talerz pełen niczego w sosie z wyobraźni.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić