aktualizacja 

Babciny przepis na surówkę z kapusty. Magda Gessler byłaby pod wrażeniem

2

Surówka z czerwonej kapusty to idealny kompan do obiadowych potraw. Oprócz wspaniałego smaku, ma ona wiele zalet. Nie jest kaloryczna, a za to bogata w witaminy i właściwości odżywcze. A najlepszy przepis na surówkę z czerwonej kapusty mają, a jakże, nasze babcie!

Babciny przepis na surówkę z kapusty. Magda Gessler byłaby pod wrażeniem
Czerwona kapusta jest bogata w witaminy (Pixabay)

Czerwona kapusta wyśmienicie smakuje zarówno surowa, jak i kiszona czy ugotowana. Jednak jej naturalna forma na surowo dostarcza nam najwięcej właściwości. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin: C, K, B1, B2, B6, A i minerałów, jak potas i w mniejszych ilościach żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk. Warto pamiętać o tym, że witaminy C jest w niej nawet czterokrotnie więcej, niż w zielonej kapuście! Działa przeciwzapalnie, wspomaga nasz układ kostny, sprzyja zdrowemu trawieniu i usprawnia pracę jelit. Pomaga przy zaparciach. Zawarte w czerwonej kapuście antocyjany obniżają ciśnienie i minimalizują ryzyko chorób układu ciśnienia oraz serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pasta z awokado i łososia. Idealne smarowidło do kanapek

Teraz, skoro już wiemy dlaczego warto jeść czerwoną kapustę, podpowiadamy - jak ją jeść, żeby nie tylko pomagała naszemu zdrowiu, ale także smakowała! Babciny sposób na to danie jest jeden - przed przyrządzaniem surówki, patrzymy czerwoną kapustę przez kilka minut w gorącej wodzie. Dzięki temu jej liście nie będą już takie twarde!

Babciny przepis na surówkę z czerwonej kapusty - składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko (odmiana kwaskowata),
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz do smaku

Babciny przepis na surówkę z czerwonej kapusty - sposób przyrządzania:

  • Z jednej połówki warzywa na surówkę usuń zewnętrzne liście oraz głąb, pozostałą część poszatkuj. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Kapustę parz we wrzątku przez ok. 2 minuty.
  • Kapustę wyjmij z garnka i odcedź na sicie. Dociskając delikatnie dłońmi usuń z niej nadmiar płynu. Następnie przełóż ją do dużej miski, w której będziesz łączyć składniki surówki. Skrop warzywo sokiem z cytryny i całość wymieszaj.
  • Do czerwonej kapusty dodaj cukier, pieprz oraz sól, wymieszaj. Jabłko zetrzyj na tarce a cebulę obierz i drobno posiekaj. Kiedy przyprawiona kapusta całkowicie wystygnie dodaj do niej oba pokrojone składniki oraz olej

i gotowe! Bez względu na to, czy chcecie połączyć tę surówkę z mięsem czy z rybami - w każdym przypadku sprawdzi się idealnie.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić