Sprawdzaj termin przydatności do spożycia
Nie kupuj jedzenia z krótkim terminem ważności, chyba że masz pewność, że wykorzystasz je w pierwszej kolejności. W przypadku zakupów "na zapas" warto sprawdzać termin przydatności każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Czasem lepiej sięgnąć po egzemplarz umieszczony z tyłu półki (tak zwykle jest układany towar w sklepie – krótsze daty z przodu, pod ręką, dłuższe daty z tyłu, aby sprzedały się później). W przypadku produktów spożywczych kupowanych na wagę lub nieposiadających opakowania – warto zapytać obsługę sklepu o to, do kiedy należy dany produkt spożyć.
Prawidłowo przechowuj produkty
Po zakupach sprawa wydaje się prosta – wystarczy schować zakupy do lodówki. Jeśli jednak zależy nam na utrzymaniu dłuższej świeżości, część produktów powinniśmy spakować do odpowiednich pojemników od razu, a część po pierwszym otwarciu opakowania. Od razu warto "zaopiekować" się warzywami i owocami. Wędlinę czy sery należy przełożyć do pojemników po pierwszym otwarciu opakowania.
Sprawdźmy, jak prawidłowo przechowywać produkty i dłużej zachować ich świeżość.
Jak przechowywać sałatę w lodówce?
Wszystkie rodzaje sałat i liści, także gotowe mixy sałat można przechowywać w zamykanym pojemniku kuchennym z wykorzystaniem ręczników papierowych. Jeden ręcznik umieszczamy na dnie pojemnika, a na nim luźno układamy liście. Ważne, aby nie były ściśnięte. Na wierzch ponownie kładziemy ręcznik papierowy i zamykamy wieczko. Można tak postępować również z sałatą wcześniej umytą i osuszoną w wirówce do sałat. Główkę sałaty poleca się zawinąć w ręcznik papierowy i umieścić w woreczku foliowym, który trzeba szczelnie zawiązać. Takie przechowywanie sałaty w lodówce powoduje, że liście nie zwiędną i pozostaną dłużej świeże. Dokładnie tak samo można postępować z kiełkami.
Warto wspomnieć, że nowoczesne lodówki Samsung wyposażone są w technologie, które pozwalają przechowywać warzywa w optymalnych warunkach, by na dłużej zachować ich świeżość.
Jak przechowywać mięso w lodówce?
Świeże mięso powinno zostać poddane obróbce termicznej w ciągu 1-2 dni od zakupu. Można nieco przedłużyć ten czas, jeśli surowe mięso marynujemy w przyprawach. Dodatek soli, musztardy i innych przypraw pozwoli zyskać jeden dodatkowy dzień. Aby mięso było smaczne i zachowało świeżość, nie powinno być przechowywane w lodówce w folii. Najlepiej przełożyć mięso z torebki foliowej, w której zostało sprzedane, do zamykanego pojemnika. Wyjątek stanowi mięso zapakowanie fabrycznie. Mięso z folii próżniowej lub zafoliowanych pojemnikach może w nich pozostać w lodówce aż do otwarcia.
Jak przechowywać sery?
Przechowywanie serów w lodówce zależy od ich gatunku. Szybciej psują się wszystkie miękkie sery twarogowe. Dłużej przydatne do spożycia są sery twarde. Te pierwsze najlepiej przełożyć do zamykanego pojemnika, a w przypadku serków w plastikowych pudełeczkach z foliowym wieczkiem, warto pamiętać o szczelnym zamykaniu pojemnika. Można tutaj użyć dodatkowej warstwy folii aluminiowej. Sery twarde mogą być przechowywane zarówno w pojemniku jak i w papierze woskowanym, folii aluminiowej lub spożywczej.
Jak przechowywać wędlinę w lodówce?
Wędlina najlepiej będzie zachowywała świeżość w pojemniku spożywczym. Idealnie, jeśli jest to pojemnik z możliwością wytworzenia próżni. Dobrze sprawdza się również papier woskowany. Natomiast przechowywanie wędliny w woreczku foliowym powoduje szybsze psucie produktu. Jest to związane z brakiem dopływu powietrza i szybszym namnażaniem się bakterii.
Konserwuj to, czego nie zjesz niebawem
Ważnym aspektem rozsądnego gospodarowania zaopatrzeniem spożywczym jest konserwowanie. Najlepszą metodą jest oczywiście mrożenie. Jeśli widzimy, że produkt zbliża się do końca swojego okresu przydatności, a wiemy, że nie zużyjemy go w ciągu kilku najbliższych dni – warto go zamrozić. Mięso i wędliny doskonale znoszą mrożenie. Owoce po zamrożeniu nie nadają się co prawda do zjedzenia na świeżo, ale mogą zostać wykorzystane do kompotu, ciasta czy domowego dżemu. Większość serów dobrze znosi mrożenie, podobnie jak zupy czy pozostałości dań obiadowych (nawet dania z makaronem czy kaszą).
Dbaj o czystość lodówki
Czysta lodówka jest gwarantem, że nasze produkty spożywcze będą dłużej świeże. Raz w tygodniu warto zrobić przegląd i usunąć resztki, puste opakowania, zepsute produkty. Dodatkowo warto przetrzeć półki. Raz w miesiącu można je wyjąć z lodówki i umyć w zmywarce lub ręcznie ciepłą wodą i płynem do naczyń. Najlepiej zrobić to przed kolejnymi zakupami, kiedy lodówka jest prawie pusta. Wyjęcie półek jest okazją do przetarcia wnętrza lodówki płynem antybakteryjnym.
*Artykuł powstał w ramach odpłatnej współpracy z Samsung Electronics Polska.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.