Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Lidia Pustelnik
|

Domowa pizza może smakować jak z pizzerii. Kucharz zdradza, jak to zrobić

12
Podziel się:

9 lutego wypada jedno z najwspanialszych świąt w naszym kalendarzu, Międzynarodowy Dzień Pizzy. To doskonała okazja, by zaprosić przyjaciół i rodzinę na domową pizzę. Topowy brytyjski szef kuchni radzi co robić, by była jeszcze smaczniejsza.

Sekret tkwi w jednym triku z patelnią.
Sekret tkwi w jednym triku z patelnią. (123RF)

Thom Elliot, współzałożyciel Pizza Pilgrims zauważa, że domowy piekarnik nigdy nie osiągnie tak wysokiej temperatury, jak piec w restauracji. Dlatego, by nasza domowa pizza była naprawdę smaczna, musimy odwołać się do pewnej sztuczki.

Metoda "na patelnię", o której pisze Elliot na swoim blogu, pozwala osiągnąć temperaturę zbliżoną do tej w neapolitańskim piecu w dwóch krokach.

Składniki na ciasto:
1kg mąki o wysokiej zawartości glutenu
2g świeżych drożdży
600ml zimnej wody
30g soli kuchennej

Najpierw wysypujemy mąkę na tacę lub stół i po środku tworzymy zagłębienie. Rozpuszczamy drożdże i wlewamy w ostrożnie w zagłębienie, drugą ręką mieszając je z mąką. Dodajemy sól, wodę i ugniatamy ciasto przez 10-15 minut.

Odstawiamy ciasto na 10 minut, a potem znów energicznie je ugniatamy przez 10 sekund. Potem dzielimy ciasto na dwie kule i odkładamy każdą do szczelnie zamkniętego pojemnika na minimum 8 godzin (optymalne będą 24 godziny, a 48 to maksimum). Ważne jest, by ciasto miało wystarczająco dużo miejsca, by urosnąć – powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Po tym czasie wyjmujemy przy pomocy łopatki ciasto z pojemnika. Możemy oprószyć ją oraz dłonie mąką, by ciasto się nie kleiło. Mąkę wysypujemy również na stół, na którym umieszczamy ciasto. Przyciskamy palce po środku i zaczynamy formować podstawę pizzy. Naokoło zostawiamy grubszą obwódkę.

Potem przewracamy ciasto na drugą stronę i kontynuujemy tworzenie podkładu. Układamy ciasto na knykciach, dbając o to, by opuszki palców i paznokcie nie zrobiły w nim dziury. Ciasto rozciągamy w taki sposób, by nie uległo rozerwaniu. W efekcie powinien powstać cienki dysk z nieco grubszym brzegiem.

Przygotowujemy nasze ulubione składniki na pizzę – sos pomidorowy, wybrany rodzaj sera i inne dodatki. Rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Jednocześnie rozgrzewamy patelnię (koniecznie taką, do której nic nie przywiera) i układamy na niej podkład pizzy. Rozsmarowujemy na nim sos i układamy inne składniki. Po 1-2 minutach podkład powinien się zarumienić. Rozgrzaną patelnię zdejmujemy z ognia i umieszczamy ją na najwyższej półce piekarnika.

Po kilku kolejnych minutach w gorącym piekarniku składniki powinny się zarumienić, a ser rozpuścić. Pizza jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga "Pizza Pilgrims".

Zobacz także: Zobacz też: Idealna na niedzielny obiad. Pizza cztery sery
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(12)
żarty
2 lata temu
Po 2 dniach robienia pizzy to odechce mi się ją jeść.
polly
4 lata temu
Ufajdałam całą kuchnię a i tak wyszła jakaś podeszwa, jak ja puszystą lubię. Dobrze, że do lidla mam blisko jak mnie gastro najdzie, ostatnio np. czekoladową guseppe sobie podgrzałam. Parę minut i gotowe.
Ag
4 lata temu
Zabawne 😁
Piekarz
4 lata temu
Na 100g mąki dajemy 2g drożdży instant 2g soli 60ml wody letniej ( jeśli pizza ma być w danym dniu) i 2łyżeczki oliwy.... Ot cała tajemnica
Ania
4 lata temu
Ja dodaję ciepłej wody.
jadek
4 lata temu
Teraz w niektórych pizzeriach można zjeść taki syf, że głowa boli. Seropodobny ser, najpodlejsza szynka konserwowa smakująca jak mielonka i tak dalej. W domu, wybierając dobre składniki zrobi się pizze dobrą nieoszukaną, piec ma tutaj mniejsze znaczenie
kucharek
4 lata temu
...a potem wkładamy patelnie do piekarnika - z plastikowym uchwytem i SMACZNEGO!!!
znafca
4 lata temu
trzeba starego oleju
rex
4 lata temu
Błąd !Trzeba 20g drożdży,inaczej 2 dkg a nie 2g.
Marcinesq
4 lata temu
2g świeżych drożdży i 1kg mąki Ktos kto to pisze ma jakieś pojęcie kulinarne? 15x wiecej soli niż drożdży?
asse
4 lata temu
Myślałam,że trzeba 30 kg. soli kuchennej, a to 30 dekg.:0:):):)
kuch
4 lata temu
Domowa pizza niejednokrotnie może lepiej smakować niż w pizzerii.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić