Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Magda Pomorska
|
aktualizacja

Forszmak postny ze śledzia

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów.Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
0
Podziel się:

Forszmak to jedno z dań kuchni staropolskiej, które zdecydowanie warte jest odświeżenia. Tradycyjnie tę tanią i sycącą potrawę podawano w chłopskich domach – zgodnie z zaleceniami jadano ją na śniadanie albo jako przystawkę tuż przed zupą. W cyklu Sentymentalny wtorek proponujemy postną zapiekankę według przedwojennego przepisu z "Kucharza Warszawskiego".

Forszmak postny ze śledzia
(www.kuchennykredens.pl)

W praktyce forszmak to rodzaj ubogiego pasztetu. Zazwyczaj resztki pieczeni mięsnej gospodynie mieliły ze śledziem, gotowanymi w mundurkach ziemniakami, cebulą, a następnie jednolita masa była zapiekana. W okresie Wielkiego Postu przysmak ten piecze się bez dodatku mięsa.

Składniki:

*

*

6 średniej wielkości kartofli

*

niewielka cebula

*

2 jajka

*

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

*

gałka muszkatołowa, pieprz, sól

*

masło, bułka tarta

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć, pozbawić ości i drobno posiekać. Kartofle ugotować, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i wymieszać z ziemniakami i śledziem. Dodać 2 całe jajka, kilka łyżek śmietany, 2 łyżki masła i opcjonalnie - kilka łyżek rosołu, doprawić i wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posypać jeszcze z wierzchu bułką i zapiec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć z formy, ozdobić i podawać z masłem zagotowanym z łyżką śmietany.
Zobacz także: najlepszy przepis na pierogi leniwe

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów.Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
kuchennykredens.pl
KOMENTARZE
(0)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić