Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Katarzyna Gileta
|

Najpopularniejszy przepis minionego roku. Wypróbuj na obiad

4
Podziel się:

Ile razy zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, a potem nie wiedziałeś, co z nimi zrobić? Szkoda, żeby wylądowały w koszu, bo można przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Co powiesz na kopytka? Kto ich nie lubi? Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy.

Kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle.
Kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle. (123RF.COM)

Z zestawienia przygotowanego przez Google wynika, że w ubiegłym roku najczęściej wyszukiwanym daniem były właśnie kopytka. Tradycyjne polskie kluski z ziemniaczanego ciasta. Jak je zrobić? To proste. Sekretem jest dobór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Powinny zawierać sporo skrobi. Najlepsze odmiany to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Są mączyste, łatwo się rozpadają, mają jasny i sypki miąższ.

Przygotuj kilogram ugotowanych ziemniaków, jajko i niepełną szklankę mąki pszennej.Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do nich mąkę i jajko. Zagnieć ciasto (ciasto może być lepiące). Pamiętaj, żeby nie przedłużać czasu wyrabiania ciasta. Zrób to możliwie jak najszybciej. Im dłużej będziesz zagniatać ciasto, tym będzie ono coraz rzadsze.

Gotowe ciasto przełóż na posypany mąką blat i podziel na cztery części. Z każdej uformuj niezbyt gruby wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową.

Kopytka będą świetnie smakować zarówno na słono np. z sosem, gulaszem czy okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami, ale także na słodko. Wystarczy, że do ciasta dodasz 2-3 łyżki cukru albo już gotowe kopytka posypiesz cynamonem i cukrem.

Do gotowanych ziemniaków możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Ale naszym zdaniem kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle. Są wtedy chrupiące i przyrumienione na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Palce lizać!

Zobacz także: Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(4)
nabucco
4 lata temu
Żadna nowość. Moja połówka czasem specjalnie gotuje kartofle na kopytka.
nielubiczkopy...
4 lata temu
Nie lubię kopytek...
kaj
4 lata temu
najprostsze i najtańsze danie -oszczędzamy na jedzeniu ?
brawo!!!
4 lata temu
Kreatywni jesteście - nie ma co. A co powiecie na kluski śląskie, albo włoskie gnocchi?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić