Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Lidia Pustelnik
|
aktualizacja

Nie stawiaj oliwy obok piekarnika. Specjaliści wyjaśniają, co się wówczas dzieje

2
Podziel się:

Ciepło, światło i tlen – to najwięksi wrogowie oliwy. Specjaliści z brytyjskiego Good Housekeeping Institute ostrzegają, by nigdy nie stawiać oliwy w pobliżu piekarnika. Okazuje się też, że ma ona o wiele krótszy termin przydatności, niż moglibyśmy przypuszczać.

Oliwę po otwarciu trzeba spożyć w stosunkowo krótkim czasie.
Oliwę po otwarciu trzeba spożyć w stosunkowo krótkim czasie. (123RF)

Ponieważ oliwa nie lubi światła i ciepła, stawianie jej w pobliżu piekarniku jest poważnym błędem i może w krótkim czasie popsuć jej smak i nawet doprowadzić do jej zepsucia. Specjaliści z Good Housekeeping zalecają, by trzymać ją w chłodnym, zacienionym miejscu, takim jak szafka kuchenna stojąca z dala od kuchenki i piekarnika.

Co więcej, nawet oliwy najlepszej jakości nie możemy trzymać w kuchni w nieskończoność. Otwarta butelka tego zdrowego tłuszczu nadaje się do użycia tylko przez 6 miesięcy i to o ile będziemy ją przechowywać w temperaturze 14-18 stopni Celsjusza i w zacienionym miejscu. Oliwę, której jeszcze nie otworzyliśmy przechowujemy najwyżej 2 lata. Oznacza to, że nie ma co robić dużych zapasów, chyba że jesteśmy pewni, że wykorzystamy zgromadzone butelki w stosunkowo niedługim czasie.

Dobrze jest włączyć oliwę do swojej codziennej diety. Jest bardzo zdrowa - już w mitologii nazywano ją "złotym płynem", będącym symbolem odporności i witalności. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować w diecie odchudzającej.

Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Ten zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to, co najlepsze w danej potrawie. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można jej używać do nasączenia pieczywa, w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.

Zobacz także: Zobacz też: Co się stanie, jeśli zaczniesz pić sok z cytryny z oliwą z oliwek?
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(2)
anna
5 lata temu
tylko olej lniany tłoczony na zimno,
jery
5 lata temu
ja wole smalec a nie jaką lipna oliwe jeszcze z biedronki
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić