Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Artykuł Sponsorowany
|
aktualizacja
Artykuł sponsorowany Winiary

Placki ziemniaczane - poznaj sprawdzony przepis

Podziel się:

Placki ziemniaczane to znana i lubiana potrawa polska, która może być serwowana na wiele różnych sposób. Proste składniki, które są dostępne praktycznie zawsze w domowej spiżarce i łatwość wykonania, sprawiają, że naprawdę warto skusić się na przygotowanie tego dania. Jak zrobić placki ziemniaczane? Wystarczy zetrzeć surowe ziemniaki na tarce o małych oczkach, następnie odlewać zbierający się sok. Do tego dodać mąkę, startą cebulę, jajko i sól oraz wymieszać wszystko na jednolitą masę. Na końcu smażymy placki na rozgrzanej patelni, na złocisty kolor.

Placki ziemniaczane - poznaj sprawdzony przepis
(materiały partnera)

Aby zrobić idealne placki, należy dojść do tego metodą prób i błędów, ale sam przepis nie wydaje się skomplikowany. Jest to sposób na szybki i smaczny obiad. Czy są jakieś sposoby na to, jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Jeśli placki ziemniaczane będę cienkie, wtedy powinny się dobrze usmażyć i być chrupiące. Niektórzy dodają też wrzące mleko do masy z surowych ziemniaków. Kolejna ważna sprawa, to odsączenie masy ziemniaczanej z wody, tak aby potem nie trzeba było dodawać dużo maki. 

Placki ziemniaczane to znane danie polskie

Placki ziemniaczane pochodzą z Polski i są tradycyjnie wyrabiane z ziemniaków, uznany dodatek to cebula lub marchewka. Takie proste i smaczne placki kuszą swoim smakiem, w środku miękkie, na zewnątrz chrupkie, z lekkim posmakiem cebulki, szybko znikają ze stołu. Jednocześnie są bardzo pożywne, a forma placuszków skusi największych niejadków. Ziemniaki jako tani i istotny składnik diety, bogaty w witaminę C, często jest niedoceniany na stołach. Pora to zmienić i przygotować pyszne placki ziemniaczane. Biorąc pod uwagę to, jak szybko się je przygotowuje, nie ma się co zastanawiać, tylko brać się do pracy.

Taki pomysł na obiad to świetna propozycja. Warto dodać, że zarówno smakosze dań mięsnych, jak i mięsnych, docenią placki ziemniaczane, w zależności od wersji w jakiej zostaną podane. Placki ziemniaczane mają przyjemną konsystencję i szybko się je zjada. Mogą z powodzeniem być pełnym daniem obiadowym, a tym bardziej w wersji z grzybami lub z mięsem. Nie trzeba dużych umiejętności, aby je zrobić i nawet osoby, które ich wcześniej nie robiły, dadzą sobie radę. Jest to dobra alternatywa dla mięsa i dań typowo jarskich.

Placki ziemniaczane w różnych odsłonach, czyli dla każdego coś innego

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, sosem grzybowym, a może z gulaszem mięsnym? Możliwości jest sporo, w zależności od upodobań kulinarnych. Takie placki ziemniaczane ze śmietaną to najprostsza wersja tego dania i dobry pomysł na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Podane ze śmietaną i szczypiorkiem, dadzą przyjemnie złamany smak dzięki dodatkowi śmietany. Jeśli chodzi o placki z sosem grzybowym, to najpierw należy smażyć grzyby z dodatkiem masła i czosnku, a potem dodać śmietanę z mąką. Podgotowany sos to aromatyczny i sycący dodatek do placków, który urozmaici smakowo to proste danie.

I wreszcie, placki ziemniaczane z gulaszem czyli placki po węgiersku, to znany pomysł na obiad. Wtedy smaży się większe placki i dodaje do nich mięsny dodatek, na przykład mięso indycze z sosem, przygotowane tak jak na gulasz. Chrupiące placki ze smacznym sosem mięsnym, to wyborna całość i wyszukany obiad. Takie danie jest uznawane za bardzo syte i cieszy się dużą popularnością w kuchni polskiej. Jego bazą są właśnie placki ziemniaczane, proste w wykonaniu i zaskakujące ciekawym smakiem. Idealne na obiad dla rodziny lub dla gości. 

Artykuł sponsorowany Winiary
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
Artykuł sponsorowany
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić