Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Rafał Natorski
|
aktualizacja

Seitan – do czego przyda się czysty gluten

10
Podziel się:

Od wieków jest produktem chętnie stosowanym w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej. Dziś gości często w jadłospisie wegan czy wegetarian, uznaje się go bowiem za świetny substytut mięsa – odpowiednio przyprawiony przypomina w smaku kurczaka, a w panierce może konkurować z tradycyjnym schabowym. Jak jeszcze można wykorzystać seitan?

Seitan – do czego przyda się czysty gluten
Seitan – do czego przyda się czysty gluten (iStock.com)

Gluten, czyli mieszanka białek występująca w bielmie zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, nie ma w ostatnich latach zbyt dobrej opinii. Jest bowiem obwiniany o wywoływanie licznych dolegliwości układu pokarmowego. Efekt? Na rynku pojawiła się ogromna ilość produktów "bezglutenowych", po które sięgają nawet osoby nie mające problemów z celiakią, alergią czy nadwrażliwością na gluten, co wielu specjalistów uznaje za przesadę, gdyż w zdrowym organizmie te białka są bez trudu trawione.

Tymczasem gluten pszenny, otrzymywany w wyniku przerobu mąki pszennej, był już w VI wieku cenionym produktem w kuchni chińskiej. Najstarsza wzmianka na ten temat pochodzi z "Qimin Yaoshu", encyklopedii rolniczej z 535 r. W Europie gluten zaczęto stosować prawdopodobnie w XVIII w., we włoskim traktacie "De Frumento", opublikowanym w 1745 r., pojawił się opis procesu uzyskiwania glutenu z mąki pszennej. W XIX w. lekarze w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych zalecali go w diecie diabetyków.

Jednak największe zainteresowanie gluten zaczął wzbudzać w latach 60. XX w., gdy George Ohsawa, pochodzący z Japonii twórcy diety i filozofii makrobiotycznej oraz autor głośnej książki "Sztuka odmładzania i długowieczności", po raz pierwszy użył słowa seitan. Wysokobiałkowy produkt otrzymywany z glutenu pszennego, do dziś uznawany za jeden z najznakomitszych substytutów mięsa, błyskawicznie zdobył ogromną popularność na całym świecie.

Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaczane pyzy z mięsem

Seitan – właściwości odżywcze

Seitan to po prostu czysty gluten pszenny, w Europie znany przede wszystkim w postaci aromatyzowanej, z dodatkiem przypraw (np. soli, pieprzu, rozmarynu czy imbiru) oraz sosu sojowego. Teksturą przypomina ciasto, któremu można nadawać rozmaitą formę, choćby kiełbasek albo burgerów, a następnie smażyć lub piec. W wyspecjalizowanych sklepach kupimy też sproszkowany gluten. Na jego bazie bez większego problemu samodzielnie przygotujemy seitan – wystarczy wymieszać proszek z wodą, wyrobić i zagotować, np. w dobrze doprawionym bulionie warzywnym.

Produkt nieprzypadkowo cenią wegetarianie czy weganie, dostarcza bowiem potężnej dawki białka, które zapewnia energię i przyspiesza regenerację organizmu, zwiększając równocześnie jego odporność. Aminokwasy odgrywają też ważną rolę w usuwaniu toksyn oraz naprawianiu uszkodzonych tkanek. Ich niedobór u młodych ludzi powoduje zaburzenia rozwoju, natomiast w przypadku kobiet w ciąży – zagraża zdrowiu płodu.

Seitan stanowi również bogate źródło żelaza (niezbędnego do transportu tlenu z płuc do komórek, potrzebnego mięśniom oraz wielu enzymom) oraz witamin z grupy B, ważnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego, poprawiających samopoczucie i pomagających uniknąć depresji.

Produktu powinny jednak unikać osoby skarżące się na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które występują po spożyciu żywności z glutenem. Mogą one wynikać z jego nietolerancji, alergii albo celiakii – nieuleczalnej choroby trzewnej, niszczącej kosmki jelitowe i ograniczającej wchłanianie niezbędnych organizmowi substancji odżywczych, zwłaszcza żelaza, wapnia, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin A, B12 i D.

Seitan w kuchni

Seitan nadaje się do spożycia nawet na surowo, jednaj zazwyczaj jest poddawany obróbce termicznej, świetnie znosi smażenie (zwłaszcza w głębokim oleju), duszenie, gotowanie czy pieczenie.

Na bazie tego produktu przygotowuje się np. smakowite kiełbaski seitanowe, które możemy kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Bez trudu przygotujemy je samodzielnie – seitan wystarczy wymieszać np. z ugotowaną i zblendowaną soczewicą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanymi oliwkami, doprawić oregano, kminkiem i czarnuszką, w razie konieczności dodać trochę oliwy dla uzyskanie odpowiedniej konsystencji, a na koniec uformować serdelki, zawinąć w folię aluminiową, podgotowywać we wrzątku przez kwadrans, a później podpiec pół godziny w piekarniku. Po ostygnięciu kiełbaski warto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Seitan możemy też wykorzystać do przyrządzenia burgerów, sznycli czy zamiennika mielonego mięsa do spaghetti bolognese. Odpowiednio przyprawiony może skutecznie udawać kurczaka, a nawet tradycyjnego schabowego. Pasuje do ryżu, makaronu, kaszy czy ziemniaków. Świetnie komponuje się z grzybami i rozmaitymi warzywami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(10)
agaa
2 lata temu
Odchudzanie było zawsze dla mnie trudne. Efekty jojo lub na tyle słabe efekty że szybko się poddawałam. Jak mam teraz figurena jest znacznie inaczej. Samo stosowanie motywuje, a blokada łaknienia pomaga. Dwa miesiace i 10kg mniej. Kto by pomyslał że jest to możliwe dla mnie wgl.
VNNV
2 lata temu
Aby być zdrowym trzeba z diety pozbyć się produktów zbożowych, ograniczyć węglowodany i ruszać się. Jeśli ktoś proponuje w diecie produkty zbożowe to znaczy, że ma na tym interes.
pozdro600
2 lata temu
za rok przeczytamy, ze seitan jest rakotworczy i pojawi nowy cudowny prdukt na rynku, tak jak bylo z olejem kokosowym
gość
2 lata temu
Bozia nie stworzyła nas przeżuwaczami. To chyba powinno być jasne?
Bezgluten
2 lata temu
HAHAHAHA jak to powiedział jeden z ekonomistów, że najlepiej zarabiać na ludzkiej głupocie ... dziękuję za uwagę
tadek
2 lata temu
Subtytut mięsa bla bla bla tak jak soja białka itp a potem facetom zaczną pisiorki zanikac i rosnąc pi(cz)ki
olga67
2 lata temu
miałam problemy z jelitami i żołądkiem. słaba flora bakteryjna, soki trawienne itp. trzeba było zakwasić żołądek. po miesiącu picia octu jabłkowego ojca mateusza stanowcza poprawa.
Gość
2 lata temu
Cymbały typu Spurek będą promowały nawet kosztem życia ludzi chorych na celuakię. Chcecie żreć białko roślinne to żryjcie. Nikt wam tego nie broni ale zostawcie ludziom wybór. wszędzie mobile wkładacie oby coś wam ich nie odcięła.
awe2
2 lata temu
Jestem w trakcie kuracji z suplementem figurena. 4 tygodnie i spadek wagi o 5kg. Wydaje się to świetnym rezultatem. Odczuwam to co większość, blokadę głodu / łaknienia oraz przyśpieszoną przemianą materii. Super środek za małe pieniądze.
hhhhh
2 lata temu
czyli co gluten dobry czy niedobry ? bo ja juz nie wiem co jeść! moze przejde na mieso itam juz jest i białko i zelazo i witaminy ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić