Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Karolina Wójciga
Karolina Wójciga
|
aktualizacja

Ugotuj ziemniaki razem z marchewką. To o wiele zdrowsze

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów.Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
17
Podziel się:

Praktycznie w każdym polskim domu ziemianki gotuje się na tak, że myje się je, obiera, zalew woda i stawia na gazie. Potem łyżeczka dwie soli i po 20 minutach ulubiony dodatek do mięsa Polaków gotowy. Ale wystarczy dodać jeszcze jedno warzywo, a gotowane ziemniaki staną się o wiele zdrowsze. Od dziś już zawsze będziesz gotować ziemniaki razem z tym dodatkiem.

Ziemniaki
Ziemniaki (123RF.COM)

Ziemniaki to niezwykle bogate źródło witamin, a przede wszystkim witaminy C, jak także A oraz tych z grupy B, potasu, magnezu oraz siarki. Niestety, podczas gotowania w znacznym stopniu tracimy te cenne składniki. Mało kto wie, że proces ten można zatrzymać – wystarczy dodać jedno warzywo więcej.

Jeśli do gotujących się ziemniaków dodasz korzeń marchewki, zatrzymasz w ten sposób w znacznym stopniu utratę tak cennej dla naszego zdrowia witaminy C. Beta-karoten, który znajduje się w marchewce, spowoduje, że w warzywie zostanie więcej tej witaminy, a co za tym idzie, my dostarczymy jej więcej naszemu organizmowi.

Teraz już wiesz co zrobić, by ziemniaki były nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Możesz także zaraz po ugotowaniu zmielić je przy pomocy blendera. Powstanie smakowite, pomarańczowe purée. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym mięsem.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów.Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(17)
halinus F.
5 lata temu
A ja gotuję zawsze na parze i to w mundurku, czyli w skórce...pycha. Nawet nie trzeba solić. Wystarczy masełeczko troszkę soli + jakaś zieleninka. Polecam. Bez wysiłkowo.
pyra
5 lata temu
Gotuj ziemniaki z cebulką i liście laurowym - basta.
ciekawa
5 lata temu
A co Ci swietni naukowcy mowia o "gotowaniu" ziemniakow w mickro? Dziurawie je widelcem i za 3 min sa gotowe. Maja witaminy czy nie?
sdf
5 lata temu
nie. nie będę tak gotować ziemniaków. nie chcę mieć ziemniaków o smaku marchewki.
c
5 lata temu
Co mi pan tu imputuje ?
Zdziwiony
5 lata temu
Kiedyś uczono, że to wysoka temperatura niszczy witaminę C w każdym produkcie.
anatolxx
5 lata temu
dietetyk ostatnio obalił tę teorię
milik
5 lata temu
bzdura a jak gotujesz marchewkę to ona nie traci swoich walorów? każda obróbka cieplna warzyw czy owoców powoduje znaczącą utratę szczególnie witamin bo ich rozpad następuje najszybciej itd itd ...oj niedouczeni są na tym portalu coś gdzieś usłyszą nie sprawdza i piszą.
uf
5 lata temu
Zapamiętaj słowa matki - zjędz mięsko zostaw ziemiaki
Poter hary
5 lata temu
A ja wrzucam do gotujacych się ziemniaków literę Q. Po odcedzeniu i poduszeniu otrzymuję Q - Pe Qpa jest smaczna i wychodzi dolną dziurą z powrotem na drugi dzień. Trafia do ziemi i ziemniaczki znów rosną. Takie czary mary poter hary
MNIAM
5 lata temu
Gotuję pyrki z 2 -3 ząbkami czosnku PYSZOTA
PP
5 lata temu
Ja ziemniaki gotuję z selerem (korzeniem) i po ugotowaniu robię z nich puree dodając śmietankę lub masło. Można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.Pycha.
ja
5 lata temu
Zemleć, nie zmielić. I blenderem to można z nich zrobić ciapę.
anna
5 lata temu
uwielbiam ziemniaki,tłuczone +łyżka masła i śmietany
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić