Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Uważaj, co jesz. 4 potrawy kuchni polskiej, po których możesz chorować

29
Podziel się:

Jedzenie zwykle kojarzy nam się z przyjemnością. Jednak nasze ulubione potrawy kuchni polskiej niewłaściwie przygotowane mogą sprawić, że posiłek zamienia się w grę w rosyjską ruletkę. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatki jarzynowej lub tatara, zainteresuj się tym tematem.

Tatar z surowym jajkiem
Tatar z surowym jajkiem (Fotolia)

Domowa kaszanka

Kaszanka przygotowana w domu stanowi potencjalne źródło zatrucia jadem kiełbasianym. Przyczyną jest nieprawidłowa obróbka lub konserwacja mięsa. To samo tyczy się źle przechowywanych lub przeterminowanych konserw mięsnych i rybnych. Wybrzuszone wieczko puszki oznacza, że konserwa na pewno nie nadaje się spożycia.

Sałatka jarzynowa

Wszyscy uwielbiają sałatkę jarzynową. Może być ona jednak źródłem bakterii, takich jak: shigella, campylobacter, esherichia coli, clostridium dificile. Pierwszym objawem jest uporczywa biegunka, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci. Główną przyczyną zatruć w Polsce jest niedostateczna higiena rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety.

Tatar z surowym żółtkiem

Najgroźniejsza jest salmonelloza. Źródłem zakażenia są potrawy zawierające surowe jajko skażone bakteriami salmonelli. Jeśli jesteś miłośnikiem tatara, koniecznie upewnij się, że jest świeży. Jeśli znajdował się przez kilka godzin poza lodówką, lepiej go nie jedz. Główną przyczyną zakażeń jest nieprzestrzeganie zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności.

Nabiał

Zakażenie bakteriami listerisa monocytogenes mogą doprowadzić nawet do śmierci. Głównych ich źródłem jest skażone mleko. Listeria zazwyczaj znajduje się w lodówkach. Dlatego należy regularnie myć i odkażać wszystkie chłodziarki.

Źródło: SE.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(29)
gregorian44
6 miesięcy temu
Najwięcej trucizny zawiera TVN24. Brrr....
Andrzej
3 lata temu
Bzdury straszne. Nie potrawy mogą zatruć, a bakterie. Przez niewłaściwe przygotowanie lub przechowywanie. W taki sposób, to prawie wszystko może stać się szkodliwe.
gorol
3 lata temu
nie jedzta nic, bo umrzeta
Gal Anonim
3 lata temu
Najlepiej nie jeść nic, to wtedy umrzemy zdrowo.
Mario
3 lata temu
Hm.. najlepiej to nie jeść nic i chodzić w skafandrze. Bo bakterii się najemy. Jak ktoś żyje w syfie to i syfem się żywi. Żaden polak co myć ręce potrafi i dom w porządku trzyma. Niczym się nie zarazi
gorge
3 lata temu
Tatar- mniam
tas
3 lata temu
Niech mi ktoś to wytłumaczy. Czy na zatrucie sałatką jarzynową mają wpływ brudne ręce po wyjściu z toalety???? Chyba brudne ręce mają zawsze wpływ bez względu na to co się je!!!!
Kamyk
3 lata temu
Nabiał nie jest daniem
zgredek
3 lata temu
To juz bylo i totalne bzdury większych nie czytalem
Górnik
3 lata temu
Życie jest niezdrowe.
Diagnosta_lab...
3 lata temu
Masakra, nazwy łacińskie organizmów, w tym przytoczonych bakterii, piszemy z wielkiej litery, np. Listeria monocytogenes, rodzaj Shigella, Campylobacter etc. Zanim o czyms sie napisze trzeba się dokładnie zapoznać z podstawami.
Ggggggg
3 lata temu
Przy wszystkich 4 przypadach 100 % bezpieczenstwo daje przestrzeganie podstawowych zasad higieny....
kucjcik
3 lata temu
Wszystkie te potrawy jadam i sa smczne i zdrowe do niekturych kaszanek dodaje sie watrobke
Gumis Romford
3 lata temu
Co za bzdety....
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić