Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę

187

Ten olej cieszy się ogromną popularnością. Stosowany jest na potęgę nie tylko w przemyśle energetycznym i kosmetycznym, ale również w spożywczym. Niewielu jednak pamięta, że jest on bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę
Uwaga na olej palmowy. Na potęgę dodawany jest do produktów (Licencjodawca, japatino)

Nieetyczny olej

O tym, że pozyskiwanie oleju palmowego jest nieetyczne, wiemy od dawna. Łączy się z wycinką lasów deszczowych i niszczeniem naturalnego środowiska. Jednak jego wyprodukowanie to również łamanie praw ludzi zamieszkujących tereny uprawne i niewyobrażalna przemoc wobec dzikich zwierząt.

Dla wielu rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stało się nieetyczne, dlatego tak ważne stało się szerzenie świadomości konsumentów o tym, w jaki sposób olej palmowy jest pozyskiwany.

Olej palmowy nie taki zdrowy, jak twierdzą producenci

O właściwościach antyoksydacyjnych oleju palmowego mówili głośno producenci żywności. Jednak my, jako konsumenci, musimy pamiętać o tym, że mowa tu o surowym oleju palmowym. Niestety olej, który znajdujemy w żywności, posiada niebezpieczne dla zdrowia związki, takie jak pochodne glicerolu, czyli glicydowe estry kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za rakotwórcze działanie oleju palmowego oraz izomery trans kwasów tłuszczowych.

Te drugie odpowiadają za szereg problemów zdrowotnych: sprzyjają miażdżycy, podwyższają stężenie cholesterolu HDL i jednocześnie obniżają LDL, podnoszą ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i zawału serca, powodują otyłość trzewną, stwarzają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, przez obniżenie wrażliwości komórek na insulinę oraz hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za produkcję nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). Największe spustoszenie olej sieje jednak w układzie pokarmowym: uderza w wątrobę, trzustkę i jelita.

Niestety, producenci żywności nadal dodają olej palmowy do swoich produktów. Obecny jest w kremach do smarowania, w czekoladach, pieczywie, gotowych daniach, a także w lodach, batonach, chipsach i zupkach chińskich. Możemy znaleźć go także w niektórych kosmetykach. Dlatego tak ważne jest, by sprawdzać skład kupowanych produktów i wybierać te, które na liście składników nie mają niezdrowego oleju palmowego.

Zobacz także: Prosto z grilla. Polskie smaki
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić