aktualizacja 

Oto 3 najzdrowsze polskie warzywa. Znasz je wszystkie?

19

Warzywa to skarbnica cennych witamin i minerałów. Ich stała obecność w naszym jadłospisie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie, a także uchroni przed rozwojem wielu chorób. Oto trzy polskie warzywa, które są najzdrowsze.

Oto 3 najzdrowsze polskie warzywa. Znasz je wszystkie?
(Getty Images)

Burak - najzdrowsze polskie warzywo

Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Można z nich przyrządzić barszcz, zrobić chipsy, sok, smoothie i puree. Te warzywa nie tylko świetnie sprawdzają się w kuchni, ale również posiadają szereg prozdrowotnych właściwości.

Można w nich znaleźć kwas foliowy, witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, wapń. Poza tym błonnik pokarmowy zawarty w burakach wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy.

Regularne spożywanie buraków jest polecane osobom, które cierpią na anemię. Dzięki zawartości betainy, buraki redukują stężenie homocysteiny w organizmie. Nadmiar tego aminokwasu zwiększa ryzyko zawału serca, miażdżycy, osteoporozy i Alzheimera. Z kolei odpowiednia ilość betainy poprawia pracę nerek i wątroby. Witamina B1 obecna w burakach wpływa pozytywnie na pracę mięśni i wspomaga pracę mózgu.

Kapusta zajmuje drugie miejsce

Kapusta powinna być ona na stałe obecna w naszym jadłospisie ze względu na* małą ilość kalorii* i zwartość cennych witamin i minerałów.

Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, sodu, wapnia, manganu i żelaza. Żeby w pełni wykorzystać jej zdrowe właściwości, najlepiej zrobić z niej surówkę lub sok, który jest silną bronią w walce z pasożytami i chorobą wrzodową.

Poza tym kapusta pomaga na chore stawy, obrzęki oraz wzmacnia odporność i kondycję zdrowotną skóry włosów i paznokci.

Cebula

Cebula to doskonały dodatek do wielu potraw, a także naturalny lek na różnego rodzaju dolegliwości.

Wywar z cebuli pomaga na choroby reumatyczne. Syrop cebulowy skutecznie łagodzi objawy przeziębienia, a bulion jest zalecany osobom, które skarżą się na zapalenie gardła. W cebuli występuje witamina C, magnez, siarka, fosfor, krzem oraz cynk.

Cebula pomaga na wrzody, zaparcia, trądzik i obniża ciśnienie. Jedzenie odpowiednich ilości cebuli zmniejsza ryzyko miażdżycy i raka jelita grubego. Zdecydowanie najzdrowsza jest cebula spożywana na surowo.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić