Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Uderza w wątrobę jak alkohol. Większość spożywa go codziennie

138

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar alkoholu niszczy naszą wątrobę. Jak się okazuje, nawet osoby, które stronią od trunków zawierających procenty, są narażone na dolegliwości związanych z tym narządem. Niektóre produkty spożywcze i preparaty medyczne również zwiększają ryzyko rozwoju chorób wątroby. Dowiedz się, o jakie produkty chodzi.

Uderza w wątrobę jak alkohol. Większość spożywa go codziennie
Uwaga na cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Niszczą wątrobę jak alkohol (Licencjodawca)

Cukier

Lekarze od dawna ostrzegają, że nadmiar cukru w codziennym jadłospisie może przyczynić się do nadwagi, otyłości i  problemów z uzębieniem. Produkty bogate w cukier mogą zaszkodzić również naszej wątrobie. Dotyczy to zarówno rafinowanego cukru, jak i syropu glukozowo-fruktozowego. Zbyt duża ilość tych substancji sprzyja gromadzeniu się komórek tłuszczowych, które w nadmiarze zaburzają prawidłową pracę wątroby. Uważać trzeba nie tylko na słodycze, ale też np. na owoce w syropie, przetwory, słodzone soki owocowe i napoje.

Glutaminian sodu

Ten szkodliwa substancja jest dodawana do żywności w celu podniesienia jej walorów smakowych. Trzeba dokładnie czytać etykiety, bo znajduje się w większości przetworzonych produktów. Glutaminian sodu (MSG) znajdziemy w takich produktach jak: konserwy, sosy i zupy w proszku, mieszanki warzywne, kostki rosołowe i wędliny. Na etykietach artykułów spożywczych bardzo często występuje jako ekstrakt sojowy lub drożdżowy czy hydrolizowane białko roślinne. Wyniki jednych z najnowszych badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, potwierdziły, że MSG w nadmiarze może w rezultacie doprowadzić do stłuszczenia, a nawet nowotworu wątroby.

Smażone ziemniaki

Ziemniaki poddane obróbce termicznej mają w sobie akrylamid, który w sposób naturalny powstaje podczas smażenia. Znajduje się m.in. we frytkach i chipsach. Zdaniem badaczy z USA i Europy ten związek chemiczny może uszkodzić DNA i tym samym doprowadzić do rozwoju nowotworów. Poza tym produkty smażone w głębokim tłuszczu sprawiają, że w wątrobie gromadzą się szkodliwe kwasy tłuszczowe trans i nadtlenki lipidów, które znacznie ją osłabiają.

Ziołowe suplementy

Wprawdzie producenci suplementów wyprodukowanych na bazie ziołowych składników zapewniają, że są to preparaty w pełni naturalne. Jak się okazuje, niektóre z nich są szkodliwe dla naszej wątroby i mogą osłabić jej funkcje. Szczególną uwagę należy zwrócić na specyfiki zawierające pieprz metystynowy, czyli kava kava. W niektórych przypadkach substancje zawarte w tej roślinie mogą wywołać stan zapalny lub niewydolność wątroby. Przed zażyciem tego rodzaju suplementów, warto zasięgnąć opinii specjalisty.

Inne czynniki ryzyka rozwoju chorób wątroby to m.in.: regularne picie gazowanych i dietetycznych napojów, nierozsądna suplementacja witaminy A i spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans.

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić